Przepis na placki z jabłkami krok po kroku

Składniki
  • Jabłko 300 g 1 sztuka
  • Mleko 2% 220 ml 3/4 szklanki
  • Mąka pszenna typ 500 150 g 1 pełna szklanka
  • Olej rzepakowy 15 ml 1 łyżka
  • Jajko 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cynamon, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, obieraczka, rózga, patelnia beztłuszczowa

W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, jaja, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko.

Wszystko dokładnie rozmieszaj za pomocą rózgi.

Dodaj ekstraktu waniliowego i jeszcze raz wymieszaj.

Jabłko umyj i obierz. Pokrój je w dużą kostkę.

Dodaj do masy na ciasto i dopraw cynamonem. Wszystko wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i łyżką uformuj na niej małe placuszki.

Smaż z każdej strony, by były rumiane.

Placki z jabłkami ułożone na eleganckim talerzyku i posypane orzechami.
placki z jabłkami
Koszt przygotowania dania
4.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
366 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Placki z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach z jabłkami

Placki z jabłkami są świetnym pomysłem na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, a całość pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Pyszne jabłka pod wpływem ciepła karmelizują się i świetnie komponują się ze słodkim i chrupiącym ciastem. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkich śniadań, a w szczególności najmłodszym domownikom.

Przepis na placki z jabłkami jest bardzo łatwy, więc poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze. To idealny pomysł na posiłek na szybko, gdyż można je zrobić w ekspresowym tempie. Te placuszki choć bardzo nieskomplikowane są niezwykle pyszne.

Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się na awaryjne posiłki, czy śniadanie na szybko. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych którzy nie lubią stać przy patelni można je także upiec w piekarniku.

Jeżeli zastanawiasz się jak się robi placki z jabłkami, które są niesamowicie chrupiące i pyszne, a przy tym bardzo proste, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Pozwala na zrobienie tych racuszków w ekspresowym tempie.

Placki jabłkowe mają idealnie puszyste ciasto, wszystko jest zasługą odpowiednich proporcji mleka, mąki i jajka. Najlepiej dodać do nich proszku do pieczenia, gdyż wtedy są bardzo miękkie i dobrze wyrośnięte. Te placuszki przypominają słodkie chmurki.

To idealny posiłek dla dzieci, gdyż jest niezwykle lekki i naturalnie słodki. Dobrze jest wybierać gatunki jabłek, które nie są zbyt kwaśne. Chyba, że nie lubi się zbyt słodkich potraw. Dodatek cynamonu świetnie podkreśla smak prażonych jabłek.

Przepis na placuszki z jabłkami jest po prostu idealny. Placuszki wychodzą bardzo miękkie i puszyste, a przy tym bardzo słodkie. Nie potrzebują nawet dodatku cukru. Można jeść je same lub z jogurtem naturalnym, czy oprószone cukrem pudrem. Na pewno zasmakują wszystkim miłośnikom słodkich pyszności. Nadają się śniadanie, a także na lekki obiad, zwłaszcza dla najmłodszych.

Wartości odżywcze placków z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (261g)
Energia (kalorie)
140.39 kcal
366.41 kcal
Białko
5.44 g
14.20 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach z jabłkami

Na 100g
Na porcję (261g)
Węglowodany
20.46 g
53.40 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.55 g
51.02 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (261g)
Tłuszcz
4.08 g
10.64 g
Tłuszcze nasycone
1.44 g
3.75 g

Witaminy w przepisie na placki z jabłkami

Na 100g
Na porcję (261g)
Witamina B6
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
35.93 µg (mcg)
93.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z jabłkami

Na 100g
Na porcję (261g)
Sód
32.05 mg
83.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
174.73 mg
456.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
69.91 mg
182.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
117.04 mg
305.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.72 mg
35.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z jabłkami

Lista alergenów dla placków z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią, cynamon, ekstrakt waniliowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mleko 2%
220 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 pełna szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Liczba porcji:
Razem
20.10
Łączny koszt
4.02
Jak oceniasz przepis na placki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób