Przepis na placuszki z ricotty krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Cukier 150 g
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Jajko 6 szt.
- Serek ricotta 300 g
- Maliny 300 g
- Miód 50 g
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki stołowe
Do miski wbij jajka i wsyp cukier.
Ubij do powstania białej puszystej masy.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Zmiksuj do połączenia składników.
Dodaj ricottę i zmiksuj.
Wsyp maliny i wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placuszki na złoty kolor.
Podawaj na dużym talerzu polane miodem.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Racuchy z bananem
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe

(liczba kalorii)
Placuszki z ricotty - cechy przepisu
Więcej o placuszkach z ricotty
Placuszki z ricotty to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki można przygotować na słodko lub słono. Wytrawne placuszki podać można z dodatkiem past warzywnych i jajecznych. Przepis na placuszki z ricotty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placuszków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, jajka, ricotta, maliny, miód, olej rzepakowy.
Jak zrobić placuszki z ricotty? Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij do powstania białej puszystej masy. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj ricottę i zmiksuj. Wsyp maliny i wymieszaj dokładnie składniki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placuszki na złoty kolor. Podawaj na dużym talerzu polane miodem.
Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej. Ricotta to włoskiego pochodzenia serek serwatkowy. Jest serem niepasteryzowanym z drugiego gotowania serwatki po przygotowaniu twarogu. Ricotta zawiera 20-30% tłuszczu. Ma delikatny smak i kremową konsystencję. Ricotta wykorzystywana jest do przygotowywania ciast, deserów oraz jako dodatek do dań wytrawnych. Ricotta jest jednym z najmniej kalorycznych serów.
Podsumowując: smaczne placuszki to łatwe danie idealne na pyszne śniadanie. Placki podać można także z bananami lub borówkami. Dobrym dodatkiem do placków jest także domowa konfitura. Najlepsze placki przygotujesz bez większego problemu. Prosty przepis możesz wykorzystać także na deser. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień.
Wartości odżywcze placuszków z ricotty
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w placuszkach z ricotty
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na placuszki z ricotty
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na placuszki z ricotty
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placuszkach z ricotty
Lista alergenów dla placuszków z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta