Placuszki z dyni hokkaido

Opublikowano: 12.03.2022 r., 17:19 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z dyni hokkaido na talerzu
Placuszki z dyni hokkaido
Placuszki z dyni hokkaido to pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Są niezwykle aromatyczne oraz łatwe w przygotowaniu. Spróbuj koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
165 kcal
Kcal w porcji
82 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia hokkaido (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, szpatułka, patelnia

Przepis na placuszki z dyni hokkaido krok po kroku

Dynię obieramy ze skóry, kroimy ją na pół oraz usuwamy z niej pestki i miąższ. Następnie połówki ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Do dyni dodajemy mąkę, jajka, cukier, jogurt naturalny oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na rozgrzanym oleju smażymy na patelni placuszki z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na placuszki z dyni hokkaido
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat placuszków z dyni hokkaido

Pyszne placuszki z dyni hokkaido to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się jako lunch, podwieczorek lub kolację. Poczęstunek z dyni jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Dynię możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placuszki z dyni hokkaido? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku dynię obieramy ze skóry, kroimy ją na pół oraz usuwamy z niej pestki i miąższ. Następnie połówki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Do dyni dodajemy mąkę, jajka, cukier, jogurt naturalny oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanym oleju smażymy na patelni placuszki z obu stron na złoty kolor. Opcjonalnie gotową przekąskę możemy posypać cukrem pudrem.

Sprawdzony przepis na placuszki z dyni hokkaido nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z maki pszennej, który jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Dietetyczne placuszki dyniowe odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na zdrowe placuszki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w placuszkach z dyni hokkaido

Lista alergenów dla placuszków z dyni hokkaido przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze placuszków z dyni hokkaido

na 100g gotowej potrawy

Placuszki posiadają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(82g)
Energia (kcal)
201.37
165.12
Białko (g)
4.82
3.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(82g)
Węglowodany (g)
26.94
22.09
Węglowodany przyswajalne (g)
26.32
21.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(82g)
Tłuszcz (g)
8.20
6.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.42
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
6.78
5.56
Cholesterol (mg)
53.19
43.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(82g)
Witamina C (mg)
3.42
2.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(82g)
Sód (mg)
36.90
30.26
Potas (mg)
174.99
143.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.63
34.14
Żelazo (mg)
2.40
1.97
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z dyni hokkaido 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z dyni hokkaido

Koszt składników
29.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
29.10