Placki z danio

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z danio podane z bananem i miodem.
Placki z danio
Placki z danio to wspaniała opcja na pyszne śniadanie. Ich przygotowanie jest proste, a głównym składnikiem jest serek homogenizowany, dzięki czemu są tak odżywcze.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
747 kcal
Kcal w porcji
344 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Serek homogenizowany danio (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (140 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na placki z danio krok po kroku

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Dodaj do miski jajka i serki.

Do pozostałych składników wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.

Racuszki smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na placki z danio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat placków z danio

Placki z danio to wspaniała opcja na pyszne śniadanie. Ich przygotowanie jest proste, a głównym składnikiem jest serek homogenizowany, dzięki czemu są tak odżywcze.

Przepis na placki z danio to doskonały pomysł na śniadanie na słodko zwłaszcza dla dzieci. Z kilku produktów, które zwykle znajdują się w domu, można wyczarować tak wspaniałe danie, pełne smaku i waniliowego aromatu. Racuchy ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej są świetną opcją nawet na diecie, a także dla osób cierpiących z powodu cukrzycy czy insulinooporności. W tym daniu, by nie przyćmić słodyczy i lekkości mąka pełnoziarnista została połączona z taką o niskim typie. Dzięki temu całość nie jest zbyt przytłaczająca, a także nie ma złego posmaku, który mógłby zniechęcać do ich jedzenia. Ten przepis w sposób łatwy i smaczny łączy zdrową kuchnię ze słodkościami. Bazą tego przepisu są oczywiście serki homogenizowane. Najlepiej sprawdzają się takie w wersji waniliowej, które sprawiają, że placuszki są delikatne i słodkawe. Jednak można zamieniać je również na inne smaki. Dobrym wyborem będzie też serek truskawkowy, który oprócz słodyczy, doda tej potrawie również ciekawego różowego koloru, co na pewno pozytywnie wpłynie na odbiór przez najmłodszych domowników. Placuszki nie zawierają dodatku cukru, ze względu na udział serków, dlatego nie mają bardzo wysokiego indeksu glikemicznego. Warto do ich przygotowania użyć serków z jak najmniejszą ilością cukru prostego, którego nadmiar negatywnie wpływa na cały organizm i może działać prozapalnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z danio, by były pyszne, odżywcze i szybkie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego najlepsze placuszki z dodatkiem serka. To dobre rozwiązanie na odżywczy, ale słodki posiłek, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi prostych dań. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Podstawą jest oczywiście serek homogenizowany, który jest niezwykle gęsty. Choć w niektórych przepisach pomija się jego dodatek, to jednak warto go dodać do masy. Dzięki serkowi ciasto jest niezwykle puszyste i bardzo miękkie. Wspaniale sprawdzi się ten o smaku waniliowym lub śmietankowym, gdyż są najbardziej uniwersalne. Oprócz serka dodaje się również mąkę, najlepiej w tym wypadku sprawdza się mąka pszenna o niskim typie, gdyż jest delikatna i bardzo uniwersalna. Można ją również zastąpić mąką owsianą, która jest równie smaczna i także sprawdza się w słodkich wypiekach.

Alergeny w plackach z danio

Lista alergenów dla placków z danio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placków z danio

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna białka, jeśli chcemy, by była zdrowsza najlepiej podawać ją ze świeżymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(344g)
Energia (kcal)
217.22
747.24
Białko (g)
9.42
32.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(344g)
Węglowodany (g)
17.25
59.35
Węglowodany przyswajalne (g)
17.24
59.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(344g)
Tłuszcz (g)
12.27
42.22
Tłuszcze nasycone (g)
4.15
14.27
Tłuszcze nienasycone (g)
8.12
27.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(344g)
Sód (mg)
46.35
159.45
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z danio 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z danio

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany
400 g
danio
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
7.47
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
25.00