Przepis na placki z danio krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Dodaj do miski jajka i serki.

Do pozostałych składników wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.

Racuszki smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony.

Placki z danio podane z bananem i miodem.
placki z danio
Koszt przygotowania dania
2.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
528 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
45

Placki z danio - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z danio

Placki z danio to wspaniała opcja na pyszne śniadanie. Ich przygotowanie jest proste, a głównym składnikiem jest serek homogenizowany, dzięki czemu są tak odżywcze.

Przepis na placki z danio to doskonały pomysł na śniadanie na słodko zwłaszcza dla dzieci. Z kilku produktów, które zwykle znajdują się w domu, można wyczarować tak wspaniałe danie, pełne smaku i waniliowego aromatu. Racuchy ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej są świetną opcją nawet na diecie, a także dla osób cierpiących z powodu cukrzycy czy insulinooporności. W tym daniu, by nie przyćmić słodyczy i lekkości mąka pełnoziarnista została połączona z taką o niskim typie. Dzięki temu całość nie jest zbyt przytłaczająca, a także nie ma złego posmaku, który mógłby zniechęcać do ich jedzenia. Ten przepis w sposób łatwy i smaczny łączy zdrową kuchnię ze słodkościami. Bazą tego przepisu są oczywiście serki homogenizowane. Najlepiej sprawdzają się takie w wersji waniliowej, które sprawiają, że placuszki są delikatne i słodkawe. Jednak można zamieniać je również na inne smaki. Dobrym wyborem będzie też serek truskawkowy, który oprócz słodyczy, doda tej potrawie również ciekawego różowego koloru, co na pewno pozytywnie wpłynie na odbiór przez najmłodszych domowników. Placuszki nie zawierają dodatku cukru, ze względu na udział serków, dlatego nie mają bardzo wysokiego indeksu glikemicznego. Warto do ich przygotowania użyć serków z jak najmniejszą ilością cukru prostego, którego nadmiar negatywnie wpływa na cały organizm i może działać prozapalnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z danio, by były pyszne, odżywcze i szybkie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego najlepsze placuszki z dodatkiem serka. To dobre rozwiązanie na odżywczy, ale słodki posiłek, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi prostych dań. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Podstawą jest oczywiście serek homogenizowany, który jest niezwykle gęsty. Choć w niektórych przepisach pomija się jego dodatek, to jednak warto go dodać do masy. Dzięki serkowi ciasto jest niezwykle puszyste i bardzo miękkie. Wspaniale sprawdzi się ten o smaku waniliowym lub śmietankowym, gdyż są najbardziej uniwersalne. Oprócz serka dodaje się również mąkę, najlepiej w tym wypadku sprawdza się mąka pszenna o niskim typie, gdyż jest delikatna i bardzo uniwersalna. Można ją również zastąpić mąką owsianą, która jest równie smaczna i także sprawdza się w słodkich wypiekach.

Wartości odżywcze placków z danio

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z danio 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z danio

Lista alergenów dla placków z danio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

W przepisie na placki z danio nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • serek homogenizowany
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania placków z danio

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany
400 g
danio
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Jak oceniasz przepis na placki z danio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób