Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami

Opublikowano: 05.03.2021 r., 18:55 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki twarogowe z malinami
Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
Czekoladowe placuszki z sera białego z malinami zrobisz bez dodatku mąki. W celu zastąpienia mąki użyto budyniu czekoladowego. Smak czekoladowy budyniu sprawia, że nie ma potrzeby by dodać kakao.
Przygotowanie 30 min
584 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Cukier (40 g)
  • Miód (40 g)
  • Budyń (proszek) - czekoladowy (90 g)
  • Masło (5 g)
  • Maliny (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na czekoladowe placuszki twarogowe z malinami krok po kroku

Na początku zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij aż piana będzie sztywna.

Do sera dodaj budyń, cukier oraz żółtka. Blenderem dokładnie zblenduj wszystko na masę bez grudek.

Ubite białka dodaj do masy, wymieszaj łyżką dokładnie.

Na patelnię dodaj masło, rozgrzej dobrze i wykładaj po 1 łyżce masy robiąc niewielkie okrągłe placki. Smaż na niewielkim ogniu i pod przykrywką. Jak już placki będą ścięte przekręć na drugą stronę uważając by nie zrobić tego za wcześnie. Po kilku minutach placuszki będą gotowe.

Ułóż placuszki na talerzyku, posyp świeżymi malinami i polej miodem pszczelim.

Jak oceniasz przepis na czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat czekoladowych placuszków twarogowych z malinami

Czekolada wraz z malinami tworzą przepyszne połączenie. W tym przepisie wykorzystano dodatek budyniu. Dla dzieci takie danie będzie wręcz idealne, bo które dziecko nie lubi czekolady? Słodki i czekoladowy aromat jest przełamany kwaskowatymi malinami, dzięki którym danie nie jest mdłe.

Alergeny w czekoladowych placuszkach twarogowych z malinami

Lista alergenów dla Czekoladowych placuszków twarogowych z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze czekoladowych placuszków twarogowych z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
171.81
584.16
Białko (g)
7.26
24.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
25.87
87.95
Węglowodany przyswajalne (g)
24.84
84.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
3.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
4.58
15.59
Tłuszcze nasycone (g)
2.64
8.98
Tłuszcze nienasycone (g)
1.94
6.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
4.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
96.67
328.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
56.91
193.50
Witamina B6 (mg)
0.07
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.26
Witamina C (mg)
3.83
13.01
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.75
Witamina E (mg)
0.30
1.01
Retinol (µg (mcg))
56.17
190.97
Tiamina (mg)
0.02
0.08
Ryboflawina (mg)
0.18
0.61
Niacyna (mg)
0.15
0.51
Foliany (µg (mcg))
18.77
63.81
Beta karoten (µg (mcg))
7.23
24.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
228.56
777.10
Potas (mg)
98.48
334.83
Wapń (mg)
48.32
164.28
Fosfor (mg)
109.83
373.41
Magnez (mg)
9.09
30.90
Żelazo (mg)
0.58
1.98
Cynk (mg)
0.53
1.80
Miedź (mg)
0.05
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny czekoladowych placuszków twarogowych z malinami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czekoladowych placuszków twarogowych z malinami

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Budyń (proszek)
90 g
czekoladowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.25
Za 90 g
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
43.00