Placki z serka wiejskiego

Opublikowano: 28.04.2022 r., 15:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z serka wiejskiego podane z dodatkiem borówki na białym talerzu.
Placki z serka wiejskiego
Puszyste placki z serka wiejskiego to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
670 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Serek wiejski (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 pół szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (50 ml)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na placki z serka wiejskiego krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki wymieszaj.

Do drugiej miski wbij jajka i dodaj serek wiejski. Składniki wymieszaj.

Do miski z mąką dodaj składniki z drugiej miski I całość wymieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników.

Na rozgrzanym oleju smaż partiami placki z obu stron do uzyskania zło tego koloru.

Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na placki z serka wiejskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat placków z serka wiejskiego

Placki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placki świetnie sprawdzą się również na obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Pyszne placki doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, powideł śliwkowych lub dżemu. Przepis na placki z serka wiejskiego jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia placków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: serek wiejski, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, olej rzepakowy oraz cukier puder. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić placki z serka wiejskiego? Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj serek wiejski. Składniki wymieszaj. Do miski z mąką dodaj składniki z drugiej miski I całość wymieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników. Na rozgrzanym oleju smaż partiami placki z obu stron do uzyskania zło tego koloru. Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.

Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując prosty przepis na placki z serka wiejskiego świetnie sprawdzi się jako śniadanie na słodko dla dzieci oraz dorosłych. Placki te doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub kakao na mleku. Dobre i łatwe w przygotowaniu placuszki są również doskonały źródłem białka, dlatego świetnie sprawdza się jako posiłek po treningu dla osób trenujących. Te pyszne placki na bazie serka wiejskiego zawierają składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Placki z serka wiejskiego doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, dżemu lub powideł śliwkowych.

Alergeny w plackach z serka wiejskiego

Lista alergenów dla placków z serka wiejskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek wiejski
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placków z serka wiejskiego

na 100g gotowej potrawy

Placki z serka wiejskiego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko. Stanowią one doskonale źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
268.06
670.14
Białko (g)
9.32
23.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
28.68
71.69
Węglowodany przyswajalne (g)
28.63
71.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.11
32.78
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
7.58
Tłuszcze nienasycone (g)
10.08
25.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.15
17.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.94
7.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.07
205.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
46.30
115.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.93
114.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.27
3.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.52
96.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.44
11.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
148.04
370.09
Potas (mg)
277.44
693.61
Wapń (mg)
126.02
315.05
Fosfor (mg)
249.39
623.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.59
31.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.57
3.92
Cynk (mg)
0.62
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z serka wiejskiego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z serka wiejskiego

Koszt składników
23.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek wiejski
200 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
23.10