Przepis na placki z serka wiejskiego krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki wymieszaj.

Do drugiej miski wbij jajka i dodaj serek wiejski. Składniki wymieszaj.

Do miski z mąką dodaj składniki z drugiej miski I całość wymieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników.

Na rozgrzanym oleju smaż partiami placki z obu stron do uzyskania zło tego koloru.

Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.

Placki z serka wiejskiego podane z dodatkiem borówki na białym talerzu.
Placki z serka wiejskiego
Koszt przygotowania dania
5.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
670 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Placki z serka wiejskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z serka wiejskiego

Placki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placki świetnie sprawdzą się również na obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Pyszne placki doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, powideł śliwkowych lub dżemu. Przepis na placki z serka wiejskiego jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia placków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: serek wiejski, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, olej rzepakowy oraz cukier puder. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić placki z serka wiejskiego? Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj serek wiejski. Składniki wymieszaj. Do miski z mąką dodaj składniki z drugiej miski I całość wymieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników. Na rozgrzanym oleju smaż partiami placki z obu stron do uzyskania zło tego koloru. Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.

Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Podsumowując prosty przepis na placki z serka wiejskiego świetnie sprawdzi się jako śniadanie na słodko dla dzieci oraz dorosłych. Placki te doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub kakao na mleku. Dobre i łatwe w przygotowaniu placuszki są również doskonały źródłem białka, dlatego świetnie sprawdza się jako posiłek po treningu dla osób trenujących. Te pyszne placki na bazie serka wiejskiego zawierają składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Placki z serka wiejskiego doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, dżemu lub powideł śliwkowych.

Wartości odżywcze placków z serka wiejskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
268.06 kcal
670.14 kcal
Białko
9.32 g
23.30 g

Węglowodany w plackach z serka wiejskiego

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
28.68 g
71.69 g
Węglowodany przyswajalne
28.63 g
71.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.04 g
0.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
13.11 g
32.78 g
Tłuszcze nasycone
3.03 g
7.58 g
Tłuszcze nienasycone
10.08 g
25.20 g
Tłuszcze jednonasycone
7.15 g
17.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.94 g
7.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
82.07 mg
205.19 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki z serka wiejskiego

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
46.30 µg (mcg)
115.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.12 mg
0.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
1.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
45.93 µg (mcg)
114.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.27 mg
3.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
38.52 µg (mcg)
96.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.44 µg (mcg)
11.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z serka wiejskiego

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
148.04 mg
370.09 mg
Potas
277.44 mg
693.61 mg
Wapń
126.02 mg
315.05 mg
Fosfor
249.39 mg
623.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.59 mg
31.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.57 mg
3.92 mg
Cynk
0.62 mg
1.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z serka wiejskiego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z serka wiejskiego

Lista alergenów dla placków z serka wiejskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek wiejski
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania placków z serka wiejskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek wiejski
200 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
23.10
Jak oceniasz przepis na placki z serka wiejskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób