Pancakes na kefirze

Opublikowano: 27.03.2021 r., 5:09 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pancakes na kefirze leżą na ceramicznym talerzyku.
Pancakes na kefirze
Pancakes na kefirze to pyszne placuszki idealne na śniadanie. Przepis na te pancakes jest bardzo prosty. Sprawdź, jak zrobić naleśniki amerykańskie na kefirze!
Przygotowanie 30 min
441 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kefir 1 szklanka (250 g)
  • Jajko 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (8 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Cukier puder 2 łyżeczki (8 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko

Przepis na pancakes na kefirze krok po kroku

Wszystkie suche składniki połącz razem. Pamiętaj o tym, aby mąkę najpierw przesiać przez sitko.

Do roztrzepanego jajka dodaj kefir i całość wymieszaj. Następnie dodaj suchą mieszankę. Nie miksuj. Połącz składniki za pomocą rózgi.

Na patelni rozgrzej olej i po kolei smaż pancakes. Masa nie powinna rozlewać się na całą patelnię. Przewróć, gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki. Każdy placuszek powinien się smażyć po ok. 2 min z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na pancakes na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat pancakes na kefirze

Pancakes na kefirze to bardzo popularne amerykańskie placuszki. Robi się je bardzo szybko, a to tego przepis jest prosty, więc ich wykonanie nie stwarza żadnych problemów. Można je podawać nie tylko na śniadanie, ale też na podwieczorek. Dzieci je wprost uwielbiają, ale to samo tyczy się dorosłych. Jeżeli chcesz wywołać uśmiech na twarzy kogoś bliskiego, możesz je dla niego zrobić i zanieść do łóżka. Na pewno będzie zachwycony!

Wszystkie składniki na pancakes należy ze sobą połączyć i dobrze wymieszać. W tym celu nie trzeba używać miksera. Wystarczy rózga (trzepaczka do jajek). Naleśniki amerykańskie na kefirze nawet nie powinny być aż tak dobrze zmiksowane. Ciasto trzeba mieszać krótko. Jeśli będziesz to robić za długo, placuszki stracą na swojej puszystości.

Te pyszne placuszki mogą być z kefirem, ale często jego zamiennikiem jest maślanka. Bardzo dobre są także pancakes z mlekiem. Możesz wypróbować różne wersje, aby sprawdzić, które odpowiadają ci najbardziej. Do masy możesz dodać m.in. cynamon, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii. Dzięki temu, że wykonuje się je tak szybko i zazwyczaj w domu można znaleźć wszystkie potrzebne składniki, możesz je przygotować dla niezapowiedzianych gości i miło ich zaskoczyć.

Pancakes mogą być też dietetyczne. Ich wykonanie nieco się różni od tego przedstawionego tutaj, ponieważ tam konieczne jest użycie blendera. Aby je wykonać, wystarczy połączyć trzy składniki: jajka, banany i płatki owsiane. Ten ostatni produkt można zamienić na mąkę owsianą lub jaglaną. Nie trzeba dodać tam cukru, ponieważ użyte w przepisie mocno dojrzałe banany same w sobie są bardzo słodkie.

Te placuszki można łączyć z wieloma dodatkami. Będą bardzo dobrze smakować ze świeżymi owocami (m.in. bananami, malinami, borówkami amerykańskimi, truskawkami, kiwi), ale też konfiturą. Często polewane są syropem klonowym, jogurtem naturalnym lub miodem. Dzieci uwielbiają je z cukrem pudrem lub Nutellą. Pankejki z kefirem będą też dobre polane sosem do lodów o smaku toffi, czekolady lub truskawki.

Alergeny w pancakes na kefirze

Lista alergenów dla pancakes na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze pancakes na kefirze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
196.07
441.16
Białko (g)
7.29
16.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
31.01
69.78
Węglowodany przyswajalne (g)
30.39
68.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
4.44
9.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
3.24
Tłuszcze nienasycone (g)
2.99
6.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
4.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
2.27
Cholesterol (mg)
91.56
206.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
101.10
227.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.85
1.91
Witamina E (mg)
0.27
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
101.10
227.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.46
5.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.67
186.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
220.83
496.86
Potas (mg)
248.26
558.59
Wapń (mg)
116.72
262.62
Fosfor (mg)
196.30
441.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.24
29.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.10
6.98
Cynk (mg)
0.71
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pancakes na kefirze 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pancakes na kefirze

Koszt składników
21.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Cukier puder
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 8 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
21.10