Najlepsze przepisy na pancakes
-
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4 -
Bananowe pancakes
Bananowe pancakes to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je łączyć z …
40 min łatwy 4 399 kcal -
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to …
60 min łatwy 5 322 kcal -
Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki to proste danie mączne, które powstaje po zmieszaniu kilku składników. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy mąki, jajek, mleka, wody, …
40 min średni 4 634 kcal -
Naleśniki amerykańskie
Naleśniki amerykańskie, potocznie nazywane też pankejkami, to klasyczny element kuchni amerykańskiej, który zyskał popularność na całym świecie. To odmiana tradycyjnych …
30 min łatwy 2 511 kcal
Pozostałe przepisy na pancakes
-
Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą …
20 min łatwy 2 473 kcal -
Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
Te racuchy z twarogiem są bez jajek. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że danie jest wartościowe i pożądane w jadłospisie osób, …
30 min łatwy 4 312 kcal -
Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT
Ten przepis jest totalnym hitem! Przepisu na placki z serem białym w takiej wersji nie ma jeszcze nigdzie – jest …
40 min łatwy 2 579 kcal -
Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
Czekolada wraz z malinami tworzą przepyszne połączenie. W tym przepisie wykorzystano dodatek budyniu. Dla dzieci takie danie będzie wręcz idealne, …
30 min łatwy 2 584 kcal -
Keto placki twarogowe
Keto placki twarogowe, to smaczne placki z minimalną zawartością węglowodanów. Takie placki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub II śniadanie. …
10 + 15 min łatwy 1 -
Placki twarogowe dla dzieci
Placki twarogowe dla dzieci to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły. Pokochają je nie tylko najmłodsi. Świetnie sprawdzą się …
10 + 10 min łatwy 1
-
Fluffy pancakes
Fluffy pancakes to nieco zmodyfikowana wersja tych tradycyjnych amerykańskich placuszków, które ze względu na nieco inne przygotowanie stają się bardzo …
15 + 15 min łatwy 2 -
Racuszki z jabłkami Thermomix
Racuszki z jabłkami Thermomix to szybki i pyszny pomysł na obiad na słodko. Będą również smacznym śniadaniem lub kolacją. Racuchy …
30 + 15 min łatwy 4 -
Placuszki dyniowe
Placuszki dyniowe to smaczne i szybkie danie. Podaje się je na słodko z cukrem pudrem lub powidłami, przez co to …
30 + 20 min łatwy 3 531 kcal -
Pancakes bananowe
Pancakes bananowe to wspaniała opcja na naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na śniadanie dla całej rodziny. Są niezwykle …
5 + 10 min łatwy 4 440 kcal
-
Pancakes Thermomix
Przepis na pancakes z Thermomixa przygotowuje się w zaledwie kilka minut. To naprawdę szybkie i łatwe ciasto na amerykańskie naleśniki …
15 + 30 min łatwy 3 494 kcal -
Racuchy z dyni
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy z dyni. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste …
30 + 10 min łatwy 10 102 kcal -
Racuchy z truskawkami
Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te …
20 + 15 min łatwy 6 230 kcal -
Racuchy z proszkiem do pieczenia
Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te …
20 + 15 min łatwy 6 259 kcal -
Placki z cukinii keto
Placki z cukinii keto to idealny pomysł na zdrowe i smaczne danie gdy w swojej diecie ograniczasz podaż węglowodanów ale …
20 + 10 min łatwy 4 124 kcal -
Placki bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Gluten to …
5 + 15 min łatwy 1 702 kcal
-
Placuszki z gruszką
Racuchy z gruszką to zdrowy, prosty przepis na smaczne śniadanie dla dzieci. Są szybkie do zrobienia i bardzo dobre nawet …
20 min łatwy 1 -
Pancakes czekoladowe
Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na śniadanie lub lunch na słodko to przepis na pankejki czekoladowe będzie dla Ciebie …
20 min średni 1 747 kcal -
Omlet
Omlet to idealny pomysł na pyszny i sycący posiłek. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Można jeść …
5 + 15 min łatwy 1 285 kcal -
Pancakes
Pancakes to przepyszne i mięciutkie placuszki, kojarzone głównie z kuchnią amerykańską. Pojawiają się często jako element śniadania bohaterów najpopularniejszych filmów …
25 min łatwy 2 608 kcal
-
Pancakes na mleku
Pancakes, czyli tradycyjne naleśniki amerykańskie to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przestawiać. Puszyste, pulchne, słodkie placuszki to jedno z …
30 min łatwy 2 583 kcal -
Pancakes bezglutenowe
Pankejki to jedno z najpopularniejszych i klasycznych dań tradycyjnej kuchni amerykańskiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Standardowo …
30 min łatwy 2 582 kcal -
Pancakes fit
Nie wiesz jak zrobić dietetyczne pancakes? Nie przejmuj się – poznaj przepis na fit pancakes. Wbrew pozorom naleśniki amerykańskie w …
20 min średni 2 679 kcal -
Pancakes z borówkami
Pancakes z borówkami to świetny pomysł na śniadanie na słodko, ale też można je podać na podwieczorek, kolację czy przekąskę …
30 min łatwy 4 285 kcal -
Placuszki z mąki gryczanej
Placuszki z mąki gryczanej nie są tak popularne, jak te z mąki pszennej, ale one również zasługują na uwagę, ponieważ …
30 min łatwy 4 241 kcal -
Pancakes bez jajek
Pancakes bez jajek są możliwe do zrobienia. Wciąż będą tak samo smaczne, choć mogą się nieco inaczej prezentować. Jeżeli użyjesz …
25 min łatwy 3 321 kcal
-
Placuszki z płatków owsianych i bananów
Placuszki z płatków owsianych i bananów to bardzo szybkie danie, które jednocześnie jest też dietetyczne. Pomimo że nie ma w …
30 min łatwy 2 355 kcal -
Pancakes na kefirze
Pancakes na kefirze to bardzo popularne amerykańskie placuszki. Robi się je bardzo szybko, a to tego przepis jest prosty, więc …
30 min łatwy 3 441 kcal -
Protein pancakes
Protein pancakes to idealne placuszki, które można przygotować sobie wcześniej, a zjeść po treningu. Mogą być też podawane na ciepło. …
25 min łatwy 2 442 kcal -
Placuszki z twarogiem fit
Placuszki z twarogiem fit to dietetyczna przekąska w sam raz na śniadanie. Z odpowiednimi dodatkami (np. świeżymi owocami) nawet dzieci …
25 min średni 2 205 kcal
Często zadawane pytania
Przepisy na pancakes - zobacz wyjątkowe pomysły na popularne naleśniki
Amerykańskie naleśniki pancakes stają się coraz bardziej modne, jako łatwy przepis na smaczną przekąskę, czy też pyszne, słodkie śniadanie. Przepis na pancakes wymaga tylko paru prostych składników, zaś usmażenie zajmuje tylko pare chwil. Dowiedz się jak zrobić pancake oraz jak je podać w stylu amerykańskim. Przedstawiamy też przepis jak urozmaicić pancakes różnymi dodatkami i wariantami.
Naleśniki i pankejki - czym się różnią
Czym się różnią amerykańskie pancake od tradycyjnych polskich naleśników i placków
W kuchni polskiej mamy mnóstwo przepisów na mączne potrawy, jak placuszki, naleśniki, omlety czy racuchy. Modne stają się także pancakes, znane z kuchni amerykańskiej. Naleśniki amerykańskie znacznie różnią się od zwykłych polskich naleśników. Bardziej przypominają polskie placki, gdyż są grube i puszyste i nie nadają się do zawijania czy składania na cztery, jak klasyczne polskie naleśniki. Grubość i pulchność zawdzięczają dodatkowi środka spulchniającego, jakim jest soda, drożdże lub proszek do pieczenia.
Amerykańskie pancakes przypominają bardziej polskie słodkie placki niż naleśniki. Tradycyjne polskie dania mączne robi się raczej bez dodatku drożdży czy środków spulchniających. Polskie naleśniku muszą być cienkie, aby łatwo było w nie zawinąć farsz. Polskie placki bardziej przypominają pancakes, lecz nie ma tradycji polewania ich syropem. Są bardziej płaskie, gdyż nie dodaje się do nich proszku do pieczenia, ani drożdży. Chociaż w ostatnich czasach, wraz z upowszechnieniem się proszku do pieczenia, coraz częściej wzbogaca się nim ciasto na placki, aby było bardziej pulchne. Polskie placki i naleśniki robimy tradycyjnie z mąki pszennej, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby, dbając o sylwetkę, skorzystać z różnych rodzajów mąki, także z pełnego przemiału. Natomiast pankejki muszą być tradycyjnie wykonane z białej mąki pszennej.
Skąd się wziął amerykański przepis na pancakes
Amerykańskie pancake wywodzą się ze zwykłych europejskich naleśników jakie wszyscy znamy. Przywędrowały do Ameryki wraz z kolonistami. Początkowo smażono je tradycyjnie jako cienkie placki. Pod koniec XVIII wieku pojawiły się środki spulchniające, które zastosowano do naleśników. Początkowo używano drożdży, a później sody. Do ciasta dodawano również mąki kukurydzianej.
Najpierw amerykańskie pancake smażono na tradycyjnych patelniach żeliwnych. Później patelnie ewoluowały, zaś obecnie dostępne są specjalne urządzenia do smażenia pancakes, gdzie ciasto nalewa się do specjalnych wgłębień, tak że wychodzą idealnie okrągłe.
Kiedy je się naleśniki amerykańskie
Amerykańskie pancake stanowią rodzaj okrągłych placków, które Amerykanie tradycyjnie jedzą na śniadanie. Ciasto na pancake robi się z mąki, mleka i jajek. Koniecznym dodatkiem jest środek spulchniający. Naleśniki smaży się z obu stron na patelni i podaje z dodatkami na słodko lub na słono.
Najbardziej klasyczne naleśniki amerykańskie podaje się ułożone jeden na drugim. Jada się je na słodko układając na szczycie kawałek masła i polewając słodkim syropem, najczęściej klonowym. Jako słodki dodatek służy także miód, do tego owoce, jak truskawki, jagody czy maliny. Tradycyjnym dodatkiem jest syrop klonowy, produkowany w USA i Kanadzie, gdyż jest on mniej kaloryczny niż miód. W bardziej wykwintnej wersji, naleśniki amerykańskie podaje się z owocami i bitą śmietaną.
Dla osób, które nie lubią słodkich smaków, istnieje także wersja niesłodka. Na śniadanie lub na obiad je się również pancakes z bekonem oraz z jajkami sadzonymi.
W Polsce, amerykańskie pankejki są coraz bardziej modne. Podaje się je nie tylko na śniadanie, lecz także na kolację, czy na deser. Dodatki do nich mogą być bardzo zróżnicowane, jak owoce, cynamon, polewa czekoladowa,
Czy naleśniki i pancakes są zdrowe?
Zastanawiając się czy pancakes są zdrowe, należałoby raczej zadać pytanie czy zdrowe są wyroby mączne, czyli węglowodany. Węglowodany są niezbędne dla naszego organizmu i stanowią ważny element piramidy żywieniowej. Problemem nie są same węglowodany, lecz raczej ich ilość i jakość. Produktów mącznych zjada się nadmiernie dużo. Są smaczne, kuszące i łatwe do przygotowania. Do tego są to najczęściej wyroby słodkie, z dużą ilością cukru.
Najkorzystniejsze dla zdrowia są węglowodany złożone, które występują w mąkach z pełnego przemiału. Natomiast do współczesnych wyrobów mącznych używa się białej, mocno przetworzonej mąki pszennej, która ma niewiele wartości odżywczych, za to wysoki indeks glikemiczny. Dlatego też warto ograniczać ich ilość.
Przepis na pancakes
Ciasto na pancake - składniki
Klasyczne ciasto na pancakes zawiera takie składniki jak: mąka, jajka, mleko oraz środek spulchniający, czyli drożdże lub proszek do pieczenia. Najczęściej używa się mąki pszennej. Można również dodać mąki kukurydzianej. W odróżnieniu od klasycznych naleśników, do pancakes nie używa się innych rodzajów mąki.
Zamiast mleka do ciasta na pancakes używa się również maślanki, kefiru lub serka homogenizowanego. Aby ciasto łatwiej się smażyło, dodaje się również tłuszcz w postaci oleju roślinnego lub roztopionego masła.
Jak zrobić dobre ciasto na pancakes
Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. O ile tradycyjne naleśniki wymagają bardzo rzadkiego ciasta, które rozlewa się po patelni tworząc duży, cienki placek, to ciasto na pancakes musi być gęste. Najlepsze jest konsystencja gęstej śmietany, tak aby ciasto nie rozlało się zanadto. Właściwie pancakes bardziej przypominają placki niż naleśniki.
Łatwy przepis na ciasto na pancakes wymaga tylko włożenia wszystkich składników do miseczki i miksowania ich przy pomocy miksera lub robota kuchennego.
W klasycznej wersji robiło się najpierw zaczyn z drożdży. Dziś po prostu używa się sody i proszku do pieczenia. Tradycyjny przepis na ciasto na pankejki wymaga, aby najpierw roztrzepać jajka z mlekiem lub kefirem. W osobnej miseczce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Tak przygotowaną mąkę wsypujemy do składników mokrych i wszystko razem mieszamy na gładką masę. W niektórych przepisach do ciasta dodaje się również łyżkę oleju lub roztopionego masła.
Smaczna jest wersja czekoladowa ciasta na pancakes. Tajemnica tkwi w dodaniu do ciasta pokruszonej czekolady, która podczas smażenia roztapia się. Klasyczne pancakes podajemy także z polewą czekoladową.
Co zrobić, aby ciasto na pancakes ładnie wyrosło
Pancakes to teoretycznie bardzo łatwy przepis. Jednak mogą zdarzyć się nieudane pancakes, kiedy ciasto nie wyrasta i placuszki są zbyt płaskie. Jaka jest tego przyczyna i jak temu zaradzić?
Ważne jest, aby używać świeżych składników. Szczególnie istotne jest, aby proszek do pieczenia był świeży. Nie należy również zbyt długo ubijać ciasta. Po wymieszaniu ciasta warto chwilę poczekać, aby mogło wyrosnąć.
Zdaniem niektórych mistrzów kuchni, ważnym składnikiem pankejków jest maślanka, która napowietrza ciasto i nadaje mu odpowiednią puszystość. Jeśli nie mamy maślanki, możemy ją zastąpić kefirem.
Łatwy przepis na pankejki
Przepis na pancakes jest bardzo łatwy, zaś wykonanie tej potrawy zajmuje tylko kilka chwil. W wersji amerykańskiej wystarczy składniki zmiksować na gładką masę. Pankejki smażymy nakładając je łyżką na patelnię.
Czy można je jeszcze urozmaicić? Klasyczne pankejki wzbogacamy różnymi dodatkami. Zamiast syropu klonowego stosujemy różne rodzaje syropów owocowych czy też polewy czekoladowej. Wykwintne pancakes podajemy z bitą śmietaną i owocami.
W wersji nie słodkiej pancakes podajemy ze smażonym, chrupiącym bekonem lub z jajkiem sadzonym. Niektórzy posypują je szczypiorkiem, dodają serek, zaś do ciasta dodają posiekaną szynkę. Właściwie inwencja twórcza nie zna granic, a jako dodatki do pancake wybieramy najróżniejsze dodatki według własnego gustu.