Omlet cesarski

Opublikowano: 24.08.2021 r., 21:35 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet cesarski w patelni.
Omlet cesarski
Omlet cesarski to wyjątkowa propozycja przygotowania klasycznego omletu biszkoptowego. Pyszny zarówno na śniadanie, podwieczorek czy kolację.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
385 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,5 szklanki (67 g)
  • Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
  • Rodzynki - 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, rózga, sitko, miska, szpatułka, patelnia z pokrywką

Przepis na omlet cesarski krok po kroku

Rodzynki namocz w gorącej wodzie, herbacie lub wodzie z rumem czy wódką.

W jednej misce wymieszaj na gładką masę mąkę, mleko, żółtka i 1 łyżeczkę cukru waniliowego.

Białka ubij na puszystą pianę.

Białka dodaj do masy i delikatnie połącz za pomocą szpatułki.

Patelnię rozgrzej i roztop na niej masło.

Wylej masę na patelnię i wyrównaj. Smaż około 5-6 minut na małym ogniu.

Omlet przełóż na drugą stronę i smaż 4-5 minut.

Omlet przełóż z patelni na talerz, porozrywaj go na mniejsze kawałki.

Posyp cukrem pudrem i rodzynkami.

Jak oceniasz przepis na omlet cesarski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat omletu cesarskiego

Omlet cesarski kaiserschmarrn to wyjątkowa propozycja przygotowania klasycznego omletu biszkoptowego. Jest to omlet szarpany z rodzynkami i ewentualnie dodatkiem sezonowych owoców, na przykład jabłek, borówek czy gruszek.

Omlet cesarski, wiedeński czy królewski to danie pochodzące z kuchni austriackiej gdzie często podawany jest jako słodkie danie główne. Tradycyjnie podawany jest z powidłami śliwkowymi. Przepis na omlet cesarski jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie jako szybkie, smaczne i sycące danie. Przepis daje również możliwość dowolnego modyfikowania i bez problemu przygotujesz fit omlet. Zamiast mąki o niskim typie możesz użyć mąki pełnoziarnistej, pszennej, orkiszowej czy też owsianej. Z mąką owsianą biszkopt będzie bezglutenowy. Zamiast cukru możesz użyć ksylitolu lub erytrytolu a mleko możesz zastąpić mlekiem bezlaktozowym lub dowolnym napojem roślinnym. W diecie keto do omletu możesz dodać mąkę kokosową czy migdałową aby obniżyć ilość węglowodanów w daniu. Dzięki tylu możliwościom omlet królewski dostosujesz do wielu diet oraz diet eliminacyjnych. Podstawą oletu wiedeńskiego jest odpowiednie ubicie białek, muszą one być sztywne i soczyste ponieważ to one nadają mu niesamowitej lekkości, do tego omletu nie dodaje się proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Omlet idealnie sprawdzi się jako słodkie danie dla dzieci, jest on zdrowy i sycący a przy tym przepyszny. Przygotowując omlet dla dzieci pomiń etap moczenia rodzynek w alkoholu, możesz je namoczyć w naparze z czarnej herbaty aby były miękkie i rozpływające się w ustach. Zamiast konfitury czy powideł śliwkowych możesz dodać dżem truskawkowy, malinowy, z czarnej porzeczki, marmoladę różaną czy wieloowocową. Dopasuj składniki tak aby omlet był atrakcyjny smakowo dla Ciebie oraz dzieci. Jednak warto chociaż raz wypróbować oryginalnej i tradycyjnej wersji omletu królewskiego.

Omlet cesarki to fajna propozycja na szybkie i oryginalne danie, które z jednej strony jest oczywiste a z drugiej mało popularne w naszej polskiej kuchni.

Alergeny w omlecie cesarskim

Lista alergenów dla omletu cesarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Wartości odżywcze omletu cesarskiego

na 100g gotowej potrawy

Omlet cesarki to jedna z propozycji omletu na słodko. Sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek czy kolację. Omlet aby był zdrowszy podaj z sezonowymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
192.65
385.29
Białko (g)
7.52
15.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.42
44.84
Węglowodany przyswajalne (g)
21.66
43.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.11
16.23
Tłuszcze nasycone (g)
4.49
8.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
7.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
5.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.96
Cholesterol (mg)
159.00
318.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
113.50
227.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
1.09
Witamina C (mg)
0.39
0.78
Witamina D (µg (mcg))
1.12
2.24
Witamina E (mg)
0.54
1.07
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
112.88
225.76
Tiamina (mg)
0.19
0.37
Ryboflawina (mg)
0.31
0.62
Niacyna (mg)
1.24
2.47
Foliany (µg (mcg))
49.44
98.88
Beta karoten (µg (mcg))
7.88
15.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
70.79
141.58
Potas (mg)
179.69
359.38
Wapń (mg)
65.37
130.73
Fosfor (mg)
129.42
258.85
Magnez (mg)
13.17
26.34
Żelazo (mg)
2.06
4.11
Cynk (mg)
0.76
1.51
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu cesarskiego 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania omletu cesarskiego

Koszt składników
22.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
67 g
0,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 67 g
Mleko 1,5%
125 ml
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier puder
10 g
1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Rodzynki
30 g
1 garść
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
22.80