Przepis na grysik krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek

Mleko, kaszę i masło umieść w garnku.

Wszystko gotuj na małej mocy palnika, najlepiej pod przykryciem. Mieszaj, co chwilę.

Jak kasza stanie się gęsta, zakończ gotowanie.

Podawaj ją z ulubionymi dodatkami.

Grysik
Grysik
Koszt przygotowania dania
1.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
120 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Grysik - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o grysiku

Jak ugotować grysik, by był idealny? Na śniadanie, na deser… Jest pyszny i dobry nie tylko dla dzieci. Grysik to najszybszy i najprostszy pomysł na słodki posiłek. Można podać go na wiele sposobów. Chyba najbardziej znany sposób to ten, gdzie kaszkę polewa się syropem owocowym (malinowym lub truskawkowym). Grysik z takim dodatkiem jest dobrym pomysłem na to, by otrzymać pyszny smak dzieciństwa wielu z nas. Przepis na grysik zajmie maksymalnie 10 minut. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić grysik, podpowiadam: to tak proste, że łatwiej się nie da. Wystarczą jedynie trzy składniki.

Grysik jest pysznym, ale jednocześnie prostym przepisem na śniadanie. Jest to kasza manna gotowana na mleku. Do przepisu na grysik warto dodać masło. To fajny pomysł na kremową kaszkę. Kasza manna to bardzo drobna kasza. Zawiera ona gluten, więc kasza to nie nadaje się w diecie bezglutenowej. Jak ugotujesz grysik na słodko, świetnie sprawdzi się z wieloma dodatkami. Pasuje do niego cynamon lub owoce w każdej postaci. Grysik jest zalecany w diecie lekkostrawnej, ponieważ jest to danie bardzo lekkie. Nie obciąża ono układu pokarmowego. Nie bez powodu kaszę mannę robi się dla maluszków, którym rozszerza się dietę.

Brak inspiracji na prosty przepis na śniadanie na słodko dla dziecka? Dobry grysik zrobisz błyskawicznie. Jak ugotować grysik? Do garnka dodaj mleko, masło i kaszę mannę. Wszystko gotuj do czasu aż kasza manna zgęstnieje. Mieszaj co chwilę, by kasza manna nie przypaliła się. I to naprawdę jest już wszystko. Przepis na grysik jest już gotowy. Jak zrobisz grysik odstaw go na chwilę i poczekaj aż ostygnie. Grysik może być gęsty lub rzadszy. Jeśli wolisz rzadszy grysik, dodaj mniej kaszy manny. Jak widzisz, jest to bardzo prosty przepis, który nie wymaga dużej ilości pracy i składników.

Jak zrobić grysik, żeby był dobrze zbilansowanym posiłkiem na śniadania dla dzieci? Dodaj do niego źródło białka, na przykład jogurt naturalny. Jeśli chcesz zrobić grysik z jogurtem, mleko warto zamienić na wodę. Ugotowaną kaszę mannę wymieszaj z jogurtem. Białko jest ważne, ponieważ stanowi materiał istotny między innymi w budowie tkanki mięśniowej. Dodatkowo, koniecznie zadbaj o obecność zdrowych tłuszczów. W tym celu można dodać masło orzechowe, orzechy, nasiona lub ziarna (przy czym warto zrezygnować z masła, które dodajesz do gotowania, gdyż masło dostarcza nasycone kwasy tłuszczowe). Całość dobrze dopełnią świeże owoce. Może być również dżem. Owoce zawierają witaminy, składniki mineralne oraz błonnik.

Wartości odżywcze grysiku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kalorie)
87.15 kcal
120.27 kcal
Białko
4.06 g
5.61 g

Węglowodany w grysiku

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany
10.33 g
14.25 g
Węglowodany przyswajalne
10.01 g
13.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz
3.26 g
4.50 g
Tłuszcze nasycone
2.32 g
3.21 g
Tłuszcze nienasycone
0.93 g
1.29 g
Tłuszcze jednonasycone
0.79 g
1.09 g
Tłuszcze wielonasycone
0.14 g
0.20 g
Cholesterol
11.08 mg
15.29 mg

Witaminy w przepisie na grysik

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A
87.10 µg (mcg)
120.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Witamina C
0.18 mg
0.25 mg
Witamina D
0.99 µg (mcg)
1.37 µg (mcg)
Retinol
86.86 µg (mcg)
119.87 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.18 mg
Niacyna
0.37 mg
0.51 mg
Foliany
7.69 µg (mcg)
10.62 µg (mcg)
Beta karoten
5.55 µg (mcg)
7.66 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na grysik

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód
35.41 mg
48.87 mg
Potas
158.76 mg
219.08 mg
Wapń
115.32 mg
159.15 mg
Fosfor
104.25 mg
143.87 mg
Magnez
14.66 mg
20.23 mg
Żelazo
0.10 mg
0.14 mg
Cynk
0.47 mg
0.65 mg
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny grysiku 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w grysiku

Lista alergenów dla grysiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania grysiku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
45 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 45 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
9.50
Jak oceniasz przepis na grysik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób