Przepis na bananowe pancakes krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 135 g 1 szklanka
  • Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar L
  • Cukier puder 4 g 1 łyżeczka
  • Mleko 1,5% 150 ml 3/5 szklanki mleka
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Sól 2 g 1/3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
  • Banan 390 g 3 mocno dojrzałe 3 banany
  • Masło 25 g Do przysmażenia
  • Miód 100 g 4 łyżki płynnego jasnego miodu
  • Truskawki 70 g 1 garść
  • borówka amerykańska 50 g 1 garść
Przyprawy
sól, cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko

Mąkę przesiej przez sitko, a potem połącz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem.

Do roztrzepanego jajka dodaj mleko i olej.

Obierz dwa banany i wrzuć je do miski. Tam rozgnieć je za pomocą widelca, a następnie wlej do nich wodnistą mieszankę. Całość wymieszaj, a potem połącz z suchą mieszanką i zrób z tego jednolitą masę.

Na patelni roztop masło, a następnie nałóż niewielkie porcje ciasta (grubość według własnego uznania). Placuszki powinny się smażyć mniej więcej 2-3 min z każdej strony.

Ostatniego banana obierz i pokrój w plastry. Garść borówek opłucz. Truskawki również przepłucz, pozbądź się części niejadalnych i przekrój każdą truskawkę na pół.

Rozdziel bananowe pancakes na 4 porcje. Ułóż na nich owoce i na koniec polej jasnym miodem.

Bananowe pancakes z bananami, truskawkami i borówkami amerykańskimi polane miodem leżą na małym białym talerzyku.
Bananowe pancakes
Koszt przygotowania dania
13.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
399 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Bananowe pancakes - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bananowym pancakes

Bananowe pancakes to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je łączyć z różnymi dodatkami, przez co za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Te bardzo smaczne bananowe placuszki można przygotować dla kogoś bliskiego i podać mu do łóżka, aby wywołać szeroki uśmiech na jego twarzy.

Jak zrobić pancake bananowe? Przepis jest prosty, jednak należy szczególnie uważać przy smażeniu tych placuszków. Jeżeli zbyt mocno rozgrzejesz patelnie lub zbyt długo będziesz je smażyć, to szybko oklapną i się przypalą. Najlepiej ustawić kuchenkę na średnią moc i przez cały czas pilnować placuszków. Zazwyczaj można je przewrócić na drugą stronę, gdy na górze utworzą się bąbelki. Jest to kwestia ok. 2-3 min, w zależności od rodzaju kuchenki i grubości nałożonego ciasta.

Zazwyczaj nie spotyka się przepisu na naleśniki amerykańskie bez jajek, ale bananowe „pankejki” możesz zrobić bez mleka. Zamiast niego trzeba dodać kefir lub maślankę. Cukier puder również nie jest konieczny. Możesz go wymienić na miód. Jeżeli lubisz cynamon, to możesz go dodać do surowej masy.

Inaczej prezentują się placuszki z banana i jajka w wersji fit. Te zdrowe placki można zrobić z mąki owsianej pełnoziarnistej lub jaglanej z dodatkiem mleka (opcjonalnie), jajka i bananów. W tym przepisie nie używa się białego cukru, ale można dodać np. ekstrakt z wanilii. Zamiast mąki możesz pokusić się na płatki owsiane. Pamiętaj jednak, aby wtedy wszystko dobrze zmiksować.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Być może twoje dzieci nieszczególnie lubią je jeść, więc możesz je do tego przekonać tymi bananowymi placuszkami. Podawaj je z różnymi dodatkami. Pancakes z bananem mogą być polane syropem klonowym lub posmarowane konfiturą, dżemem, Nutellą albo masłem orzechowym. Możesz je posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowym. Ciekawą opcją jest także przygotowanie do nich orzechów w miodzie. Niezastąpione będą również świeże owoce, m.in. banany, truskawki, borówki amerykańskie, maliny.

Wartości odżywcze bananowego pancakes

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (245g)
Energia (kalorie)
163.21 kcal
399.85 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
3.71 g
9.08 g
Brak danych dla: cukier puder, sól, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w bananowym pancakes

Na 100g
Na porcję (245g)
Węglowodany
29.78 g
72.95 g
Brak danych dla: sól, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
28.47 g
69.75 g
Brak danych dla: sól, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (245g)
Tłuszcz
4.10 g
10.06 g
Brak danych dla: cukier puder, sól, miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.10 g
5.14 g
Brak danych dla: cukier puder, sól, miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bananowe pancakes

Na 100g
Na porcję (245g)
Ryboflawina
0.38 mg
0.92 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, sól, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.13 µg (mcg)
81.18 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier puder, sól, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bananowe pancakes

Na 100g
Na porcję (245g)
Sód
93.69 mg
229.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
250.24 mg
613.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
46.73 mg
114.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
82.83 mg
202.93 mg
Brak danych dla: cukier puder, sól, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.51 mg
47.80 mg
Brak danych dla: cukier puder, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
2.62 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.38 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bananowego pancakes 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bananowym pancakes

Lista alergenów dla bananowego pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, cukier puder.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Cena przygotowania bananowego pancakes

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
135 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 135 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
4 g
1 łyżeczka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 4 g
Mleko 1,5%
150 ml
3/5 szklanki mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Banan
390 g
3 mocno dojrzałe 3 banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.60
Za 390 g
Masło
25 g
Do przysmażenia
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Miód
100 g
4 łyżki płynnego jasnego miodu
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Truskawki
70 g
1 garść
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
borówka amerykańska
50 g
1 garść
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
61.30
Łączny koszt
13.26
Jak oceniasz przepis na bananowe pancakes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób