Przepis na bułki cynamonowe krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, miseczka, mini rózga

Mąkę, drożdże, cukier (50 g) i żółtka przełóż do miski.

W garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.

Ciepłe mleko przelej do miski z mąką i pozostałymi składnikami.

Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut aż będzie miękkie i elastyczne.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Ciasto wyrób chwilkę, a następnie rozwałkuj.

Ciasto posmaruj masłem.

Połącz cukier z cynamonem i rozsyp równomiernie na cieście posmarowanym masłem.

Zroluj ciasto, sklej koniec dokładnie i pokrój na 12 części.

Bułeczki ułóż w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Bułeczki pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

W miseczce połącz cukier puder z sokiem z cytryny za pomocą rózgi w lukier.

Bułeczki ostudź i polej lukrem.

Bułki cynamonowe podane na białym pergaminie, na białym blacie drewnianym, obok talerzyk szary na ściereczce z bułeczką
Bułki cynamonowe
Koszt przygotowania dania
13.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Bułki cynamonowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułkach cynamonowych

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Bułki cynamonowe to jeden z oryginalnych, skandynawskich wypieków z klasycznego ciasta drożdżowego. Kanelbullens w Szwecji, Korvapuustipäivä w Finlandii, Franzbrötchen w Niemczech oraz cinnamon rolls w Ameryce, czyli bułeczki cynamonowe w różnych częściach świata. Jest to szwedzki wypiek, który prawdopodobnie powstał w latach dwudziestych XX wieku, jednak swoją popularność zaczęły zyskiwać dopiero w latach pięćdziesiątych. Zarówno w Szwecji, jak i w Finlandii bułeczki spożywane są głównie podczas picia kawy, za to w Ameryce są słodką przekąską lub deserem. Od 1999 roku w krajach skandynawskich obchodzony jest narodowy dzień bułki cynamonowej, przypada on na 4 października. Drożdżowe ślimaki cynamonowe z lukrem są coraz bardziej popularne w Polsce. Szczególnie często przygotowywane są w okresie jesienno-zimowym, kojarzą nam się głównie z okresem przed świętami Bożego Narodzenia. Puszyste drożdżówki z cynamonem są pyszne, lekkie i wyjątkowe w smaku. W trakcie ich pieczenia niesamowity aromat cynamonu unosi się w całym domu. Przepis na bułki cynamonowe jest łatwy, z powodzeniem bułeczki wykonasz z dziećmi. Przepis jest fajnym, rodzinnym przepisem, który można wykonać wspólnie w niedzielne popołudnie.

Prosty przepis na bułki cynamonki sprawi, że będziesz je chętnie przygotowywać nie tylko na różne okazje, ale także na zwykły, codzienny podwieczorek.

Wartości odżywcze bułek cynamonowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(98g)
Energia (kalorie)
321.29 kcal
314.86 kcal
Białko
5.28 g
5.17 g

Węglowodany w bułkach cynamonowych

Na 100g
Na porcję
(98g)
Węglowodany
49.44 g
48.45 g
Węglowodany przyswajalne
48.56 g
47.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
0.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(98g)
Tłuszcz
11.46 g
11.23 g
Tłuszcze nasycone
7.31 g
7.16 g
Tłuszcze nienasycone
4.15 g
4.07 g
Tłuszcze jednonasycone
3.42 g
3.36 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
0.71 g
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
80.58 mg
78.96 mg

Witaminy w przepisie na bułki cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(98g)
Witamina A
111.21 µg (mcg)
108.99 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina C
1.94 mg
1.90 mg
Witamina D
0.50 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
0.40 mg
Retinol
109.19 µg (mcg)
107.01 µg (mcg)
Tiamina
0.46 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.26 mg
Niacyna
3.10 mg
3.04 mg
Foliany
100.47 µg (mcg)
98.46 µg (mcg)
Beta karoten
23.15 µg (mcg)
22.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bułki cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(98g)
Sód
13.22 mg
12.96 mg
Potas
96.39 mg
94.46 mg
Wapń
42.06 mg
41.22 mg
Fosfor
83.50 mg
81.83 mg
Magnez
10.29 mg
10.08 mg
Żelazo
3.22 mg
3.16 mg
Cynk
0.53 mg
0.51 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek cynamonowych 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach cynamonowych

Lista alergenów dla bułek cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania bułek cynamonowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
3 i 2/3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
70 g
4,5 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Masło
70 g
4,5 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Cukier
70 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Sok z cytryny
60 ml
5 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 60 ml
Cukier puder
60 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
32.30
Jak oceniasz przepis na bułki cynamonowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób