Kefir czy maślanka, co lepsze?

Kefir czy maślanka, co lepsze
Kefir czy maślanka, co lepsze
ikona podziel się
Opublikowano: 13.06.2023 r., 0:48 | Autor: Oliwia Gawron

Kefir i maślanka to mleczne produkty fermentowane o niższej zawartości laktozy, więc jeśli zmagasz się z nietolerancją laktozy, śmiało możesz postawić na te produkty w niewielkiej ilości.

Maślanka ma trochę mniej kalorii niż kefir, dodatkowo jest też łagodniejsza w smaku. Oby dwa te produkty mają szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego koniecznie postaw na ich dodatek.

Kefir czy maślanka, co lepsze? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kefir czy maślanka to mleczne produkty fermentowane o niższej zawartości laktozy, więc jeśli zmagasz się z nietolerancją laktozy, śmiało możesz postawić na te produkty w niewielkiej ilości.

Maślanka ma trochę mniej kalorii niż kefir, dodatkowo jest też łagodniejsza w smaku. Oby dwa te produkty mają szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego koniecznie postaw na ich dodatek. Tak naprawdę nie powinniśmy się zastanawiać, co wybrać i co lepsze, oby dwa te produkty są dla nas bardzo wartościowe. Mleczne produkty fermentowane mają korzystne działanie zdrowotne. Spróbuj ich obu i przekonaj się, co lepiej smakuje i co jest lepsze dla Ciebie.

Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać te produkty koniecznie poznaj mój przepis na chłodnik na maślance. Jest to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.

Poznaj mój smaczny przepis na chłodnik na maślance, który przygotujesz w kilka chwil.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych, czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków, czyli naszego głównego składnika będziesz potrzebować rzodkiewki, koperek, botwinka, maślanka i jogurt grecki.

W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.

Zatem, jak zrobić chłodnik na maślance?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj botwinkę i ugotuj buraki w garnku do miękkości. Zostaw je do wystygnięcia, nie powinny być wcale ciepłe. Następnie dokładnie umyj ogórki, obierz je ze skóry i pokrój w plastry.

Możesz też zetrzeć ogórki na tarce razem z rzodkiewkami, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowane wcześniej buraki pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Wlej jogurt i maślankę, dopraw do smaku. Oprócz soli i pieprzu, postaw na aromatyczne przyprawy takie jak koperek czy tymianek.

Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.

Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.

Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.

Ten tradycyjny chłodnik przygotowywany na bazie ogórków, rzodkiewek, jogurtu greckiego i czosnku będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok.

Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik dla całej rodziny. Skoro już wiesz, co wybrać do domowych potraw i jakie są właściwości odżywcze tych produktów koniecznie postaw na dania z kefirem lub maślanką.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto