Kefir czy maślanka, co lepsze?

Zobacz pytania podobne do kefir czy maślanka, co lepsze?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Kefir czy maślanka, co lepsze? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kefir czy maślanka to mleczne produkty fermentowane o niższej zawartości laktozy, więc jeśli zmagasz się z nietolerancją laktozy, śmiało możesz postawić na te produkty w niewielkiej ilości.

Maślanka ma trochę mniej kalorii niż kefir, dodatkowo jest też łagodniejsza w smaku. Oby dwa te produkty mają szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego koniecznie postaw na ich dodatek. Tak naprawdę nie powinniśmy się zastanawiać, co wybrać i co lepsze, oby dwa te produkty są dla nas bardzo wartościowe. Mleczne produkty fermentowane mają korzystne działanie zdrowotne. Spróbuj ich obu i przekonaj się, co lepiej smakuje i co jest lepsze dla Ciebie.

Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać te produkty koniecznie poznaj mój przepis na chłodnik na maślance. Jest to zupa podawana na zimno. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.

Poznaj mój smaczny przepis na chłodnik na maślance, który przygotujesz w kilka chwil.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych, czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. Oprócz ogórków, czyli naszego głównego składnika będziesz potrzebować rzodkiewki, koperek, botwinka, maślanka i jogurt grecki.

W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.

Zatem, jak zrobić chłodnik na maślance?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj botwinkę i ugotuj buraki w garnku do miękkości. Zostaw je do wystygnięcia, nie powinny być wcale ciepłe. Następnie dokładnie umyj ogórki, obierz je ze skóry i pokrój w plastry.

Możesz też zetrzeć ogórki na tarce razem z rzodkiewkami, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowane wcześniej buraki pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Wlej jogurt i maślankę, dopraw do smaku. Oprócz soli i pieprzu, postaw na aromatyczne przyprawy takie jak koperek czy tymianek.

Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.

Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.

Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.

Ten tradycyjny chłodnik przygotowywany na bazie ogórków, rzodkiewek, jogurtu greckiego i czosnku będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok.

Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik dla całej rodziny. Skoro już wiesz, co wybrać do domowych potraw i jakie są właściwości odżywcze tych produktów koniecznie postaw na dania z kefirem lub maślanką.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto