Zacierki

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zacierki podane z mlekiem w białej miseczce.
Zacierki
Zacierki przygotowane na bazie mąki i jajek stanowią propozycje na dodatek do zup. Zacierkę warto ugotować na mleku i podać na śniadanie dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
251 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 2% 4 szklanki (1000 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Jajko najlepiej rozmiar L (1 szt.)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na zacierki krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, wybij jajka i dodaj łyżkę stołową wody. Składniki zagnieć na elastyczne ciasto.

Mleko ugotuj z dodatkiem cukru.

Do gotującego się mleka zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto.

Zacierkę gotuj na mleku do momentu, aż będzie miękka.

Gotową zacierkę z mlekiem podawaj na ciepło.

Zacierkę możesz również ugotować na wodzie z odrobiną soli i podać jako dodatek do zupy.

Jak oceniasz przepis na zacierki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat zacierek

Zacierki to doskonały pomysł na dodatek do zupy. Pyszne kluski możesz ugotować na wodzie i dodać np. do rosołu lub zupy pomidorowej. Tradycyjne zacierki warto ugotować na mleku i podać jako śniadanie dla dzieci. Sprawdzony przepis na zacierki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zacierki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko, mąka pszenna, jajka, cukier oraz sól.

A jak zrobić zacierki domowe? Do miski wsyp mąkę, wybij jajka i dodaj łyżkę stołową wody. Składniki zagnieć na elastyczne ciasto. Mleko ugotuj z dodatkiem cukru. Do gotującego się mleka zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto. Zacierkę gotuj na mleku do momentu, aż będzie miękka. Gotową zacierkę z mlekiem podawaj na ciepło. Zacierkę możesz również ugotować na wodzie z odrobiną soli i podać jako dodatek do zupy.

Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).

Podsumowując: łatwe w przygotowaniu zacierki na mleku stanowią doskonały pomysł na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Zacierka na mleku jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, dlatego warto włączyć ją do diety. Najlepsze zacierki są dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Zacierkę możesz również podać jako dodatek do zup. Ciasto na zacierki można ugotować na wodzie lub na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zacierki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zacierkach

Lista alergenów dla zacierek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zacierek

na 100g gotowej potrawy

Zacierki przygotowane na bazie jajek i mąki to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub kolację. Zacierka przygotowana na mleku stanowi dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
86.69
251.41
Białko (g)
4.66
13.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
12.10
35.10
Węglowodany przyswajalne (g)
12.10
35.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
2.21
6.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
4.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
1.89
Cholesterol (mg)
24.22
70.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
78.13
226.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.03
2.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.13
226.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.39
Ryboflawina (mg)
0.18
0.52
Niacyna (mg)
0.66
1.90
Foliany (µg (mcg))
16.24
47.10
Beta karoten (µg (mcg))
2.55
7.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
40.11
116.32
Potas (mg)
152.62
442.60
Wapń (mg)
111.49
323.32
Fosfor (mg)
107.48
311.69
Magnez (mg)
13.83
40.11
Żelazo (mg)
0.56
1.61
Cynk (mg)
0.52
1.50
Miedź (mg)
0.02
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny zacierek 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zacierek

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
najlepiej rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
14.00