Dania z kefirem i maślanką

dania z kefirem i maślanką

Kefir jest musującym napojem uzyskiwanym z fermentowanego mleka. To jeden z najstarszych produktów w grupie napojów mlecznych. Kefir jest również naturalnym probiotykiem pochodzącym prawdopodobnie z Kaukazu – dawniej produkowano go w beczkach dębowych lub skórzanych workach. Maślanka jest natomiast napojem mlecznym, który powstaje dzięki oddzieleniu się tłuszczu od śmietanki w produkcji masła. Jako że nie ma żadnych regulacji prawnych związanych z nazwą napoju, maślanką nazywa się również mieszankę mleka w proszku z maślanką.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z kefirem i maślanką

Przepisy w temacie dania z kefirem i maślanką

Jak w kuchni wykorzystywany jest kefir i maślanka? Oto propozycje dań

Kefir i maślanka potrafią szybko i skutecznie ugasić pragnienie, a także wzbogacić smak niektórych potraw. Oba napoje mleczne można wykorzystać nie tylko do picia, ale i stworzenia pysznych dań. Czy picie kefiru lub maślanki jest zdrowe? Jakie właściwości odżywcze wykazują kefir z maślanką? Czy między tymi dwoma napojami mlecznymi są jakieś różnice? Sprawdź najważniejsze informacje i przepisy na potrawy z maślanką oraz kefirem.

Kefir i maślanka – przepisy, różnice i historia mlecznych napojów

Historia kefiru, czyli jak powstał słynny napój mleczny?

Kefir jest jednym z najbardziej znanych i zdecydowanie najstarszych napojów, do którego produkcji wykorzystuje się fermentowane mleko. Kefir stanowi naturalny probiotyk, ponieważ ma w sobie ogromną ilość właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Kefir wynaleziono najprawdopodobniej w Kaukazie – jego odkrycia dokonali kaukascy owczarze. Dawniej napój produkowano w dębowych beczkach albo skórzanych workach. Wieszano je niedaleko drzwi w ten sposób, aby każda wchodząca i wychodząca z domu osoba trącała worek – ziarna kefirowe i mleko były wówczas świetnie przemieszane. Nabiał w postaci kefiru popijano w starożytności po to, aby dodawał ludziom dużo energii, a także regulował procesy przemiany materii.

Rosjanie dostali ziarna kefirowe od kaukaskich władców, dzięki czemu mogli na początku XX wieku rozpocząć produkcję kefiru. Kefir zaczął później pojawiać się w kolejnych państwach, a niemal każde z nich ma dziś swoje własne określenie na kefir (np. kepi albo kefer). Co ciekawe, aktualnie największymi producentami kefiru na świecie jest Rosja i… Polska! Do produkcji kefiru wykorzystać można mleko większości ssaków, choć napój powstaje głównie z mleka krowiego. Jeżeli chodzi o proces fermentacji kefiru, prowadzi się go dzięki wspominanym już wcześniej ziarnom kefirowym. To bakterie paciorkowców mlekowych, które w połączeniu z bakteriami pałeczek mlekowych i drożdży tworzą symbiotyczny układ. Ziarna kefirowe są początkiem fermentacji mlekowej i alkoholowej – właśnie one bowiem tę fermentację powodują.

Co można powiedzieć o właściwościach kefiru? Jego smak czy skład zależą od użytego do produkcji mleka, czasu fermentacji, wielkości kultury startowej, temperatury, czasu chłodzenia oraz dojrzewania. Wartości odżywcze kefiru przypominają te w jogurcie – mamy więc białko, tłuszcz i kwas mlekowy, a także szereg witamin, (zwłaszcza z grupy B), minerałów i aminokwasów. Kefir podobnie jak jogurt pobudza apetyt, a także poprawia trawienie. Fermentowane napoje mleczne okazują się korzystne dla zdrowia, zwłaszcza pite regularnie. Dzięki kefirowi można bowiem uregulować procesy przemiany materii, a także lepiej przyswajać białko i wapń. Antybiotyczne substancje w kefirze hamują z kolei bakterie chorobotwórcze, które mogą pojawić się w układzie pokarmowym.

Kilka słów o maślance – to warto wiedzieć!

Kefir i maślanka znacznie różnią się od siebie. Jedno i drugie to ceniony przez dietetyków nabiał, choć maślanka ma zdecydowanie krótszą historię. Wielu ludzi pije maślankę częściej niż kefir, ponieważ ma ona lżejszą konsystencję i łagodniejszy smak. To mleczny napój, który doskonale orzeźwia. Jak się go pozyskuje? Otóż z procesu produkcji… masła. Maślanka jest więc „skutkiem ubocznym” w czasie oddzielania się tłuszczu od śmietany w maśle. Dawniej maślanka była dodatkowym produktem, który powstawał wyłącznie przy wyrabianiu masła. Dziś maślanką określa się jednak również mleko w proszku zmieszane z maślanką, a także innymi dodatkami.

Maślanka jest przede wszystkim bardzo lekka i pyszna, dzięki czemu świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Warto dodać, że bogata jest w sole mineralne, lecytynę i oczywiście białka. Dzięki temu, że zawiera kwas mlekowy, pobudza oraz reguluje procesy trawienne, a także chroni jelita i znacznie poprawia odporność układu immunologicznego. Co ciekawe, maślankę mogą pić osoby, które nie tolerują laktozy. Maślanka polecana jest również tym, którzy borykają się z dodatkowymi kilogramami – napój jest niskokaloryczny i ma niewielką zawartość tłuszczów. Można wiec wykorzystać maślankę jako przekąskę do picia między posiłkami, a także przyrządzić z niej pyszne śniadanie (np. zalać maślanką płatki owsiane).

Kefir i maślanka – zasadnicze różnice między napojami

Czym różni się kefir i maślanka? Sprawdź najważniejsze informacje

Zanim wyjaśnimy zasadnicze różnice między kefirem a maślanką, warto poznać cechy, które łączą oba produkty mleczne. Kefir i maślanka mają naprawdę potrzebne organizmowi właściwości odżywcze. Zawierają cenne witaminy (zwłaszcza z grupy B), które pomagają m.in. w regeneracji systemu nerwowego, zapobieganiu starzeniu się organizmu czy poprawieniu samopoczucia i zwiększeniu odporności na stres. Warto dodać, że kefir jest jednak bogatszy w witaminy oraz właściwości, które wykazują korzystne działanie dla zdrowia. Dzięki wypijaniu kefiru można bowiem wzmocnić odporność organizmu, a także usunąć z niego szkodliwe substancje toksyczne.

Maślanka jest z kolei mniej kaloryczna od kefiru. Mimo że zawiera od niego mniej tłuszczu, ma też jednocześnie mniej białka. Aby nadrobić jego brak, podczas produkcji maślanki często dodaje się koncentraty białek serwatkowych, których niestety nie potrafimy syntetyzować. Kefir jest od maślanki lepszy również dlatego, że ma beta-karoten i witaminę A, dzięki którym można znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu i zadbać o zdrowe oczy (picie kefiru może zabezpieczyć je przez np. zaćmą albo kurzą ślepotą). Maślanka posiada za to wysokie stężenie lecytyny, a więc świetnie radzi sobie z rozbijaniem spożywanego tłuszczu i cholesterolu, co chroni przed tyciem i usprawnia układ nerwowy. Właśnie dlatego picie maślanki jest bardzo zdrowe.

Do czego wykorzystać kefir i maślankę?

Kefir i maślanka najczęściej spożywane są bezpośrednio, więc stanowią świetny napój do picia, zwłaszcza w upalne dni. Ze względu na dużą zawartość wapnia, kefir z maślanką powinny być spożywane zwłaszcza przez młode osoby, które się rozwijają. Fermentowane napoje mleczne wykazują działanie prozdrowotne, dzięki czemu wspierają pracę układu pokarmowego – właśnie dlatego warto używać kefiru i maślanki do różnych dań. Do czego można dodawać oba napoje? Oto kilka propozycji, gdzie wykorzystać można maślankę i kefir:

  • Koktajle owocowe
  • Dodatek do ziemniaków z koperkiem
  • Muesli z płatkami zbożowymi
  • Sałatki
  • Racuchy
  • Ciasta

Należy zapamiętać, że systematyczne spożywanie fermentowanych napojów mlecznych może zahamować rozwijanie się szkodliwych dla nas bakterii. Kefir i maślanka mogą naprawdę korzystnie wpłynąć na zdrowie człowieka, zwiększając naturalną odporność immunologiczną. Choćby dlatego warto włączyć oba napoje mleczne do swojej diety.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto