Dania z kefirem i maślanką - polecane przepisy
-
Ciastka maślane
Ciastka maślane to bardzo łatwy i smaczny deser, który sprawdzi się dla wszystkich miłośników domowych słodkości. Do jego przygotowania używa …
20 + 12 min łatwy 10 181 kcal -
Chłodnik
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie …
10 + 10 min średni 2 176 kcal -
Proziaki
Proziaki to pyszne placki, które są charakterystyczna dla kuchni okolic podkarpacia. Są naprawdę bardzo łatwe, a ich smak pozytywnie zaskoczy …
25 + 15 min łatwy 4 497 kcal -
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają …
30 + 15 min łatwy 6 167 kcal -
Ciasto na maślance
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 50 min łatwy 12 327 kcal
Dania z kefirem i maślanką - pozostałe przepisy
-
Placki na maślance
Placki na maślance to danie obecne w domowej, tradycyjnej polskiej kuchni od wielu pokoleń. Przygotowywała je niejedna babcia, czy prababcia. …
45 min łatwy 3 775 kcal -
Racuchy na maślance
Racuchy na maślance są pyszne i bardzo pożywne. Idealnie nadają się na smaczne i pełnowartościowe śniadanie, szczególnie dla najmłodszych. Są …
10 + 15 min łatwy 4 374 kcal -
Placuszki na sodzie
Placuszki na sodzie to doskonały pomysł na smaczny deser lub podwieczorek zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie smakują …
25 min łatwy 4 332 kcal -
Racuchy na kefirze
Racuchy na kefirze są świetną propozycją na pyszne śniadanie dla miłośników słodkości i nie tylko. Są niezwykle puszyste i miękkie, …
10 + 15 min łatwy 3 477 kcal -
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy na kefirze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe spożywane w sezonie letnim. Jest to doskonała potrawa na …
25 min łatwy 2 229 kcal -
Chłodnik koperkowy
Chłodnik koperkowy świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik koperkowy jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie …
10 min łatwy 2 176 kcal
-
Placki na kefirze
Placki na kefirze to dobra opcja na pyszny posiłek, który sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie. Placki są szybkie i bardzo …
20 + 30 min łatwy 12 136 kcal -
Chłodnik z buraczków
Chłodnik z buraczków to doskonała propozycja na smaczną zupę w okresie ciepłych letnich dni. Jest to doskonała propozycja na obiad …
30 + 15 min łatwy 4 126 kcal -
Pancakes na maślance
Pancakes na maślance to bardzo powszechny wybór, jeżeli chodzi o te placuszki. Są bardzo puszyste i nie sposób się im …
30 min łatwy 3 372 kcal -
Ciasto maślane
Ciasto maślane to jedno z najprostszych, najszybszych w przygotowaniu ciast. Jednocześnie jest niezwykle smaczne, słodkie i wilgotne w środku. Sprawdzi …
30 + 40 min łatwy 10 338 kcal
-
Smoothie bananowe
Pyszne smoothie bananowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu koktajl, który idealnie sprawdzi się na …
5 + 10 min łatwy 1 -
Shake truskawkowy
Shake truskawkowy to wyśmienity, pyszny, owocowy napój, który jest popularny na całym świecie. Oryginalny shake truskawkowy jest najbardziej popularny w …
10 min łatwy 4 108 kcal -
Chleb z gara na maślance
Chleb z gara na maślance to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu chleb, który należy przygotować dzień przed pieczeniem. Ciasto …
20 + 60 min łatwy 10 -
Smoothie z mango
Pyszne smoothie z mango to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu koktajl, który idealnie sprawdzi się …
15 + 5 min łatwy 2 -
Żurek na maślance
Żurek to pyszna zupa z mięsnym wkładem, która nasyci Cię i zdecydowanie doda energii na resztę dnia. Jest to potrawa, …
20 + 40 min łatwy 6 215 kcal -
Chleb na kefirze
Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą i długim czekaniem? Nic z tego, koniecznie poznaj mój …
60 + 45 min łatwy 20 102 kcal
-
Koktajl z płatkami owsianymi
Pyszny koktajl z płatkami owsianymi to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 5 min łatwy 2 435 kcal -
Pancakes na kefirze
Pancakes na kefirze to bardzo popularne amerykańskie placuszki. Robi się je bardzo szybko, a to tego przepis jest prosty, więc …
30 min łatwy 3 441 kcal -
Naleśniki na maślance
Naleśniki na maślance zamiast mleka będą bardziej pulchne. Jest to doskonała baza pod naleśniki wytrawne oraz z dodatkiem twarogu lub …
15 min łatwy 4 323 kcal -
Chałka maślana
Chałka maślana to puszyste, drożdżowe ciasto, które zachwyca swoim wyjątkowym wyglądem i smakiem. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić …
45 + 30 min trudny 15 275 kcal
-
Kurczak w maślance
Domowy fast food w zdecydowanie zdrowszej wersji? Poznaj mój przepis na kurczaka w maślance, którego mięso będzie niezwykle delikatne i …
90 + 20 min łatwy 6 207 kcal -
Ciasto na maślance z rabarbarem
Ciasto na maślance z rabarbarem jest idealną propozycją dla wszystkich kochających domowe wypieki. Pozwala na stworzenie naprawdę wyjątkowego ciasta, pełnego …
20 + 35 min łatwy 10 -
Naleśniki na kefirze
Naleśniki na kefirze to smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych naleśników przygotowywanych na mleku. Dzięki zamianie tych składników ciasto naleśnikowe …
35 min łatwy 3 383 kcal -
Babka na kefirze
Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję. Poznaj mój przepis …
30 + 45 min łatwy 10 282 kcal -
Ciasto na maślance z jabłkami
Ciasto na maślance z jabłkami to pyszny i bardzo prosty deser. Świetnie sprawdzi się na niedzielne popołudnie. Można go przygotować …
20 + 45 min łatwy 10 313 kcal -
Naleśniki z maślanki
Naleśniki z maślanki to prosty przepis na małe co nieco nie tylko dla dzieci. Naleśniki można podać jako deser lub …
10 + 20 min łatwy 10 455 kcal
-
Faworki na kefirze
Faworki na kefirze to bardzo dobry pomysł na pulchne smażone na głębokim tłuszczu ciastka. Faworki przygotujesz bez dodatku drożdży, więc …
20 + 30 min łatwy 10 -
Chleb żytni na maślance
Chleb żytni na maślance to bardzo dobry pomysł na domowe pieczywo na śniadanie. Chleb razowy świetnie sprawdzi się do kanapek …
140 + 40 min łatwy 10 -
Ciasto czekoladowe na maślance
Ciasto czekoladowe na maślance to wspaniały przepis, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje. …
20 + 45 min łatwy 10 322 kcal -
Ciasto drożdżowe na maślance
Ciasto drożdżowe na maślance to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają proste domowe wypieki. To ciasto takie właśnie jest. Ma …
20 + 45 min łatwy 10 315 kcal
Jak w kuchni wykorzystywany jest kefir i maślanka? Oto propozycje dań
Kefir i maślanka potrafią szybko i skutecznie ugasić pragnienie, a także wzbogacić smak niektórych potraw. Oba napoje mleczne można wykorzystać nie tylko do picia, ale i stworzenia pysznych dań. Czy picie kefiru lub maślanki jest zdrowe? Jakie właściwości odżywcze wykazują kefir z maślanką? Czy między tymi dwoma napojami mlecznymi są jakieś różnice? Sprawdź najważniejsze informacje i przepisy na potrawy z maślanką oraz kefirem.
Kefir i maślanka – przepisy, różnice i historia mlecznych napojów
Historia kefiru, czyli jak powstał słynny napój mleczny?
Kefir jest jednym z najbardziej znanych i zdecydowanie najstarszych napojów, do którego produkcji wykorzystuje się fermentowane mleko. Kefir stanowi naturalny probiotyk, ponieważ ma w sobie ogromną ilość właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Kefir wynaleziono najprawdopodobniej w Kaukazie – jego odkrycia dokonali kaukascy owczarze. Dawniej napój produkowano w dębowych beczkach albo skórzanych workach. Wieszano je niedaleko drzwi w ten sposób, aby każda wchodząca i wychodząca z domu osoba trącała worek – ziarna kefirowe i mleko były wówczas świetnie przemieszane. Nabiał w postaci kefiru popijano w starożytności po to, aby dodawał ludziom dużo energii, a także regulował procesy przemiany materii.
Rosjanie dostali ziarna kefirowe od kaukaskich władców, dzięki czemu mogli na początku XX wieku rozpocząć produkcję kefiru. Kefir zaczął później pojawiać się w kolejnych państwach, a niemal każde z nich ma dziś swoje własne określenie na kefir (np. kepi albo kefer). Co ciekawe, aktualnie największymi producentami kefiru na świecie jest Rosja i… Polska! Do produkcji kefiru wykorzystać można mleko większości ssaków, choć napój powstaje głównie z mleka krowiego. Jeżeli chodzi o proces fermentacji kefiru, prowadzi się go dzięki wspominanym już wcześniej ziarnom kefirowym. To bakterie paciorkowców mlekowych, które w połączeniu z bakteriami pałeczek mlekowych i drożdży tworzą symbiotyczny układ. Ziarna kefirowe są początkiem fermentacji mlekowej i alkoholowej – właśnie one bowiem tę fermentację powodują.
Co można powiedzieć o właściwościach kefiru? Jego smak czy skład zależą od użytego do produkcji mleka, czasu fermentacji, wielkości kultury startowej, temperatury, czasu chłodzenia oraz dojrzewania. Wartości odżywcze kefiru przypominają te w jogurcie – mamy więc białko, tłuszcz i kwas mlekowy, a także szereg witamin, (zwłaszcza z grupy B), minerałów i aminokwasów. Kefir podobnie jak jogurt pobudza apetyt, a także poprawia trawienie. Fermentowane napoje mleczne okazują się korzystne dla zdrowia, zwłaszcza pite regularnie. Dzięki kefirowi można bowiem uregulować procesy przemiany materii, a także lepiej przyswajać białko i wapń. Antybiotyczne substancje w kefirze hamują z kolei bakterie chorobotwórcze, które mogą pojawić się w układzie pokarmowym.
Kilka słów o maślance – to warto wiedzieć!
Kefir i maślanka znacznie różnią się od siebie. Jedno i drugie to ceniony przez dietetyków nabiał, choć maślanka ma zdecydowanie krótszą historię. Wielu ludzi pije maślankę częściej niż kefir, ponieważ ma ona lżejszą konsystencję i łagodniejszy smak. To mleczny napój, który doskonale orzeźwia. Jak się go pozyskuje? Otóż z procesu produkcji… masła. Maślanka jest więc „skutkiem ubocznym” w czasie oddzielania się tłuszczu od śmietany w maśle. Dawniej maślanka była dodatkowym produktem, który powstawał wyłącznie przy wyrabianiu masła. Dziś maślanką określa się jednak również mleko w proszku zmieszane z maślanką, a także innymi dodatkami.
Maślanka jest przede wszystkim bardzo lekka i pyszna, dzięki czemu świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Warto dodać, że bogata jest w sole mineralne, lecytynę i oczywiście białka. Dzięki temu, że zawiera kwas mlekowy, pobudza oraz reguluje procesy trawienne, a także chroni jelita i znacznie poprawia odporność układu immunologicznego. Co ciekawe, maślankę mogą pić osoby, które nie tolerują laktozy. Maślanka polecana jest również tym, którzy borykają się z dodatkowymi kilogramami – napój jest niskokaloryczny i ma niewielką zawartość tłuszczów. Można wiec wykorzystać maślankę jako przekąskę do picia między posiłkami, a także przyrządzić z niej pyszne śniadanie (np. zalać maślanką płatki owsiane).
Kefir i maślanka – zasadnicze różnice między napojami
Czym różni się kefir i maślanka? Sprawdź najważniejsze informacje
Zanim wyjaśnimy zasadnicze różnice między kefirem a maślanką, warto poznać cechy, które łączą oba produkty mleczne. Kefir i maślanka mają naprawdę potrzebne organizmowi właściwości odżywcze. Zawierają cenne witaminy (zwłaszcza z grupy B), które pomagają m.in. w regeneracji systemu nerwowego, zapobieganiu starzeniu się organizmu czy poprawieniu samopoczucia i zwiększeniu odporności na stres. Warto dodać, że kefir jest jednak bogatszy w witaminy oraz właściwości, które wykazują korzystne działanie dla zdrowia. Dzięki wypijaniu kefiru można bowiem wzmocnić odporność organizmu, a także usunąć z niego szkodliwe substancje toksyczne.
Maślanka jest z kolei mniej kaloryczna od kefiru. Mimo że zawiera od niego mniej tłuszczu, ma też jednocześnie mniej białka. Aby nadrobić jego brak, podczas produkcji maślanki często dodaje się koncentraty białek serwatkowych, których niestety nie potrafimy syntetyzować. Kefir jest od maślanki lepszy również dlatego, że ma beta-karoten i witaminę A, dzięki którym można znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu i zadbać o zdrowe oczy (picie kefiru może zabezpieczyć je przez np. zaćmą albo kurzą ślepotą). Maślanka posiada za to wysokie stężenie lecytyny, a więc świetnie radzi sobie z rozbijaniem spożywanego tłuszczu i cholesterolu, co chroni przed tyciem i usprawnia układ nerwowy. Właśnie dlatego picie maślanki jest bardzo zdrowe.
Do czego wykorzystać kefir i maślankę?
Kefir i maślanka najczęściej spożywane są bezpośrednio, więc stanowią świetny napój do picia, zwłaszcza w upalne dni. Ze względu na dużą zawartość wapnia, kefir z maślanką powinny być spożywane zwłaszcza przez młode osoby, które się rozwijają. Fermentowane napoje mleczne wykazują działanie prozdrowotne, dzięki czemu wspierają pracę układu pokarmowego – właśnie dlatego warto używać kefiru i maślanki do różnych dań. Do czego można dodawać oba napoje? Oto kilka propozycji, gdzie wykorzystać można maślankę i kefir:
- Koktajle owocowe
- Dodatek do ziemniaków z koperkiem
- Muesli z płatkami zbożowymi
- Sałatki
- Racuchy
- Ciasta
Należy zapamiętać, że systematyczne spożywanie fermentowanych napojów mlecznych może zahamować rozwijanie się szkodliwych dla nas bakterii. Kefir i maślanka mogą naprawdę korzystnie wpłynąć na zdrowie człowieka, zwiększając naturalną odporność immunologiczną. Choćby dlatego warto włączyć oba napoje mleczne do swojej diety.