Placuszki z serka homogenizowanego

Opublikowano: 27.01.2024 r., 8:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z serka homogenizowanego podane na talerzu.
Placuszki z serka homogenizowanego
Placuszki z serka homogenizowanego to doskonała opcja na smaczne i odżywcze śniadanie. Placuszki są delikatne, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 15 min
397 kcal
Kcal w porcji
189 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (110 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (110 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na placuszki z serka homogenizowanego krok po kroku

Do miski wrzuć mąki, serek homogenizowany, proszek do pieczenia, olej, jajka i mleko.

Wymieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Rozgrzej patelnię bardzo mocno (możesz dodać odrobinę oleju) i wlewaj na nią małe porcje ciasta, tak, by uformowały placuszki.

Smaż na złoty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na placuszki z serka homogenizowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat placuszków z serka homogenizowanego

Placuszki z serka homogenizowanego to doskonała opcja na smaczne i odżywcze śniadanie. Placuszki są delikatne, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu.

Przepis na placuszki z serka homogenizowanego to doskonała opcja dla miłośników rozpoczęcia dnia na słodko. Jednak sprawdzą się nie tylko na śniadanie. To również smaczne rozwiązanie na podwieczorek. Sprawdzą się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Idealnie komponują się na słodko z dodatkiem serka lub owocami. Placki są szybkie i bardzo sycące. Są puszyste i bardzo miękkie. Będą dobrą alternatywą dla racuchów. Robi się ja na bazie tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdym sklepie, a także w większości domowych spiżarni. Do stworzenia tych smacznych placuszków potrzeba: mąki, serka homogenizowanego i jajek. Wybór mąki jest istotny i zależy w dużej mierze od preferencji. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze. To również lepszy wybór dla osób na diecie lekkostrawnej. Za to osoby na diecie redukcyjnej mogą spokojnie zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu placuszki będą bardziej odżywcze. Wybieraj produkty, które mają jak najkrótszy skład, dzięki czemu zyskasz pewność, że Twoje placki są zdrowe i odżywcze. Placki można bez problemu smażyć bez oleju na specjalnej patelni o nieprzywieralnej powłoce, dzięki czemu będą miały mniej kalorii. Jeśli chcesz, możesz wybrać do nich serek wysokobiałkowy. Idealnie sprawdza się ten o smaku waniliowym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placuszki z serka homogenizowanego, by były pyszne, dobre dla zdrowia, ale też szybkie i tanie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny.

Alergeny w placuszkach z serka homogenizowanego

Lista alergenów dla placuszków z serka homogenizowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placuszków z serka homogenizowanego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, warto pamiętać, by podawać ją z dodatkiem owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(189g)
Energia (kcal)
210.14
397.17
Białko (g)
11.73
22.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(189g)
Węglowodany (g)
25.60
48.38
Węglowodany przyswajalne (g)
24.06
45.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
2.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(189g)
Tłuszcz (g)
6.73
12.72
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
4.19
Cholesterol (mg)
58.93
111.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(189g)
Sód (mg)
33.95
64.17
Wapń (mg)
77.43
146.35
Magnez (mg)
67.07
126.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
3.12
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z serka homogenizowanego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z serka homogenizowanego

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
110 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 110 g
Mąka pszenna typ 1850
110 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 110 g
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
28.50