Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na placki szpinakowe krok po kroku

W dużym rondlu podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju.

Dodaj świeży szpinak i smaż przez 10 minut.

Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj, a następnie wlej mleko.

Dodaj podsmażony szpinak, cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj.

Usmaż placki na patelni z rozgrzanym olejem.

Każdy placek smaż około 3 minut z każdej strony.

placki szpinakowe
Placki szpinakowe - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - placki szpinakowe

W skrócie
Kalorii w porcji
55 kcal
Wielkość
jednej porcji
40 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze placków szpinakowych

na 100g gotowej potrawy

Jeśli zależy Ci na plackach bezglutenowych postaw na mąką orkiszową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
137.87
55.15
Białko (g)
5.75
2.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
18.72
7.49
Węglowodany przyswajalne (g)
17.53
7.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
4.77
1.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
0.46
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
1.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.50
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.77
13.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
211.34
84.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.05
5.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.23
8.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.66
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
114.94
45.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2270.69
908.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
49.75
19.90
Potas (mg)
308.25
123.30
Wapń (mg)
67.54
27.02
Fosfor (mg)
79.44
31.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.33
17.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.43
0.97
Cynk (mg)
0.63
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków szpinakowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach szpinakowych

Lista alergenów dla placków szpinakowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Więcej informacji na temat placków szpinakowych

Placki szpinakowe to niezwykle aromatyczne, soczyste i kolorowe danie, które jest idealnym pomysłem na włączenie większej ilości warzyw do Twojego jadłospisu.

Głównym składnikiem jest szpinak, który dodaje im intensywnego zielonego koloru oraz delikatnego, lekko orzechowego smaku. To danie jest nie tylko smaczne, ale również bogate w składniki odżywcze, co czyni je doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą zadbać o zdrową i zrównoważoną dietę.

Placki możesz przygotować ze świeżym szpinakiem, jak i mrożonym w każdej wersji będą pyszne.

Zatem, jak zrobić placki szpinakowe?

W dużym rondlu podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju. Dodaj świeży szpinak i smaż przez 10 minut. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj, a następnie wlej mleko. Dodaj podsmażony szpinak, cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj. Usmaż placki na patelni z rozgrzanym olejem. Każdy placek smaż około 3 minut z każdej strony.

Nasze pyszne placki są dobre do spożycia. Wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj placki na obiad. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Skoro już znasz mój przepis na placki szpinakowe, przygotuj go w swoim domu i przekonaj się, że mój prosty przepis to dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Szacunkowy koszt przygotowania placków szpinakowych

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
250 g
1 szklanka
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Mleko 2%
60 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
34.50
Jak oceniasz przepis na placki szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób