Śniadania na słono
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
Szakszuka z pomidorami z puszki to doskonała opcja dla wszystkich osób, które poszukują ciekawego pomysłu na śniadanie dla całej rodziny. …
10 + 15 min łatwy 4 196 kcal
-
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 630 kcal -
Parówki w cieście naleśnikowym
Parówki w cieście naleśnikowym to smaczny pomysł na śniadanie lub na kolację. Do ich przygotowania potrzebujesz usmażonych naleśników i parówek. …
10 + 10 min średni 8 351 kcal
Śniadania na słono - przepisy
-
Chleb w jajku z serem
Chleb w jajku z serem jest daniem niezwykle prostym, ale bardzo smacznym. Robi się je tylko z kilku składników, ale …
15 + 10 min łatwy 2 725 kcal
-
Omlet z pieczarkami
Omlet z pieczarkami to wspaniały pomysł na wytrawny posiłek pełen białka. Ten omlet jest bardzo lekki i bezglutenowy, a przy …
15 + 10 min łatwy 1 198 kcal
-
Pasta z awokado i pomidorami
Awokado to jeden z produktów, który często utożsamiany jest ze zdrową dietą i rzeczywiście awokado to zdrowy owoc, ale też …
8 min łatwy 5 80 kcal
-
Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami
Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami to świetna propozycja na szybki posiłek, który możesz zjeść na śniadanie lub kolacje. …
5 min łatwy 1 463 kcal
-
Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie lub kolacje. Jest to pyszny posiłek na wiosenny dzień, …
10 min łatwy 1
-
Kanapki z łososiem
Kanapki z łososiem to świetny pomysł na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut, …
5 min łatwy 1 361 kcal
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal -
Tosty z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i …
20 min łatwy 2 653 kcal
-
Omlet z rukolą
Dietetyczny omlet z rukolą, serem mozzarella, wędliną i warzywami jest dobrym pomysłem na kolację lub na śniadanie, które jest fit. …
15 min łatwy 1 565 kcal -
Menemen
Ta smaczna, kremowa i mocno pomidorowa jajecznica jest zdrowa i sycąca. Menemen to dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Próbowałeś już …
10 + 15 min łatwy 2 428 kcal
-
Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą …
20 min łatwy 2 473 kcal
-
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal -
Jajecznica z szynką i pomidorami
Jajecznica należy do jednych z najpopularniejszych śniadań, które bardzo często są serwowane w polskiej kuchni. Posiłek jest bardzo szybki i …
5 + 5 min łatwy 1 505 kcal -
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości …
5 min łatwy 1 420 kcal
-
Tortilla z łososiem i serkiem
Tortilla z łososiem i serkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi i rodzina. Wrapy z tortilli …
15 min łatwy 8 358 kcal -
Tosty francuskie
Zdarzyło Ci się kupić za dużo pieczywa, które musiałaś wyrzucić, bo zrobiło się twarde? Jeżeli tak to wyjaśnię Ci, jak …
15 min łatwy 1 472 kcal -
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka to świetny dodatek do chleba. Pasta z tuńczyka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Przepis na nią jest …
10 min łatwy 5 155 kcal
-
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas …
35 + 7 min łatwy 1 319 kcal
-
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami z jajek jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie, kolację czy nawet na obiad. Propozycja ta cieszy …
10 + 5 min łatwy 2 313 kcal
-
Pasta z makreli
Pasta z makreli jest idealna do podania na pieczywie. Świetnie zastąpi nadmiar wędlin w diecie i zyska uznanie wśród osób …
15 min łatwy 10 114 kcal -
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to danie odpowiednie dla każdego, kto szuka ciekawego pomysłu na pyszny lunch, który można przygotować …
10 + 20 min łatwy 4 316 kcal -
Jajecznica z bekonem
Jajecznica z bekonem to doskonały pomysł na śniadanie, które możesz podać dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu jajecznica doskonale smakuje …
20 min łatwy 1 1346 kcal
-
Placki z cukinii i marchewki
Wegetariańskie placki z cukinii i marchewki to dobry pomysł na smaczne danie na obiad lub przekąskę. Jarskie danie można podać …
10 + 20 min łatwy 5 614 kcal
-
Muffinki jajeczne
Muffinki jajeczne to fajna propozycja na śniadanie na słono. Szybkie, warzywne muffinki z jajek są pyszną formą podanie warzyw, która …
10 + 25 min łatwy 4 268 kcal -
Babeczki ze szpinakiem
Babeczki większości z nas kojarzą się ze słodką wersją, jednak wcale tak nie musi być, ponieważ babeczki mogą być również …
20 + 15 min łatwy 4 34 kcal
-
Sałatka z brokułem, jajkiem i majonezem
Sałatka z brokułem, jajkiem i majonezem to świetny pomysł na smaczną przystawkę na imprezę. Aby przygotować przepis na sałatkę z …
10 + 10 min łatwy 3 223 kcal
-
Suflet wytrawny
Suflet wytrawny to nic innego jak połączenie jajek i w moim przypadku sera. Będzie to dobry pomysł na lunch lub …
15 + 20 min łatwy 3 415 kcal
-
Keto sałatka jarzynowa
Keto sałatka jarzynowa to bardzo dobry pomysł na pyszne danie w wersji keto. Dieta ketogeniczna wymaga od nas jak najmniejszej …
15 min łatwy 5 408 kcal
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej …
20 + 10 min łatwy 4 321 kcal -
Bułeczki na parze
Pyszne bułeczki na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 10 min łatwy 6 210 kcal
Śniadania na słono - co to jest?
Śniadanie dla wielu ludzi jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dzięki niemu można dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i energii na cały dzień. Mimo że dla większości z nas śniadania kojarzą się raczej ze słodkimi potrawami, warto zastanowić się nad alternatywną opcją – śniadaniem na słono. Okazuje się, że sporo z nich może doskonale wpływać nie tylko na nasze samopoczucie, ale i zdrowie.
Śniadania na słono – sprawdzone przepisy na szybkie i smaczne śniadania
Śniadania na słono od dawna królują w polskich domach. Pomysły na pyszne, łatwe, zdrowe i stosunkowo tanie śniadania cieszą się popularnością w wielu domach. Wśród potraw królują sprawdzone przepisy, takie jak omlety, jajecznica, tosty czy szakszuka. Jak zrobić smaczne śniadanie na słono dla całej rodziny? Które potrawy są fit, a które szybkie do przygotowania? Sprawdź najlepsze proste przepisy na słone śniadania.
Pomysły na zdrowe i smaczne śniadania na słono – sprawdź, jak zrobić
Dlaczego warto robić śniadania na słono?
Śniadania na słodko od dawna cieszą się popularnością w Polsce. Uwielbiamy je przede wszystkim, dlatego że są naprawdę dobre. Jedzenie słonych śniadań to możliwość doświadczania rozmaitych konsystencji i smaków. Robiąc słone śniadania, można eksperymentować również z łączeniem różnych składników, m.in. jajek, awokado, pomidorów, sera, wędliny czy świeżych ziół. To niepowtarzalna okazja do odkrywania nowych smaków i tworzenia nowych potraw. Słone śniadania mają to do siebie, że dłużej utrzymują sytość organizmu. Wszystko za sprawą dość dużej zawartości białka i zdrowych tłuszczów – a na pewno zdrowszych niż w większości słodkich wypieków. Przekłada się to na dłużej syty żołądek. Posiłki tego typu redukują ryzyko podjadania między głównymi daniami. Zapewniają też stały poziom energii przez zdecydowanie większą część dnia. Śniadania na słono mogą być również znakomitym źródłem niezbędnych do funkcjonowania składników odżywczych. Jajka to cenne źródło białka, ale też witaminy D czy innych minerałów. Wśród nich nie sposób nie wymienić żelaza i cynku. W serze z kolei jest mnóstwo wapnia i białka. Wybierając awokado, np. jako masło na kanapki, dostarczamy z kolei dużej ilości błonnika i zdrowego tłuszczu.
Jedzenie słodkich śniadań zwykle prowadzi do nagłych skoków poziomu cukru we krwi. W jaki sposób lepiej nad nim zapanować? Otóż, przestawiając się na słone posiłki. Śniadania na słono zmniejszają ryzyko skoków poziomu cukru, a więc jest to doskonała informacja dla osób borykających się z insulinoopornością lub cukrzycą. Słone śniadania mogą też pomóc w utrzymaniu zdrowego metabolizmu. Białko zawarte tego typu w posiłkach wspomaga procesy regeneracyjne, ale też naprawę czy budowę tkanek. Poza tym zdrowe tłuszcze dostarczają do organizmu niezbędnych kwasów tłuszczowych. Pełnią one funkcję dość ważną w wielu procesach metabolicznych, które zachodzą w naszych organizmach. Warto dodać, że śniadania na słono mogą pomóc też w zachowaniu zdrowej wagi albo redukcji masy ciała. Zwykle są bogatsze w białko niż słodkie dania, dzięki czemu wpływają pozytywnie na uczucie sytości i zmniejszają ochotę na ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia. Co ważne, jedzenie słonych śniadań może również wspomóc utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi. Składniki, takie jak np. potas w pomidorze, mogą pomóc wyregulować poziom sodu. To kluczowe dla zdrowia naszego serca.
Jajecznica – proste przepisy na pyszne śniadanie
Zastanawiasz się nad tym, które śniadanie jest naprawdę dobre? W polskich domach często pojawia się jajecznica – czasami znacznie częściej niż np. owsianka. Danie można przygotować w prosty sposób. Poza tym jest to śniadanie szybkie, stosunkowo tanie i fit. Dosłownie każda metoda przyrządzenia jajecznicy jest prosta i zrozumiała na tyle, że amator w kuchni na pewno świetnie sobie z nią poradzi. Do zrobienia jajecznicy potrzeba kurzych jajek – mogą być też inne jaja, np. kacze, przepiórcze lub strusie. Najczęściej wykorzystywanymi produktami do smażenia są: oliwa z oliwek, masło, olej rzepakowy, margaryna, smalec lub wytopiona słonina. Jajecznica bazuje również na niewielkiej ilości soli. Niektórzy nie dodają jej do jajka, ale z odrobiną soli jajecznica smakuje zdecydowanie najlepiej.
Przyrządzanie dania w postaci jajecznicy zależy od regionu. Niektóre rodzaje potrawy czerpiemy z wpływów kultury innych państw. Wśród najpopularniejszych jest oczywiście klasyczna jajecznica z kiełbasą, szynką lub boczkiem – to typowa polska jajecznica, którą zwykle jadamy z podsmażoną cebulką i szczypiorem. Kolejną jest jajecznica z mlekiem, które nadaje jej objętości, puszystości i niesamowicie delikatnego smaku. Polacy uwielbiają jajecznicę z pieczarkami i żółtym serem, a także dodatkami sezonowymi. Pyszna jest też jajecznica wiosenna ze szparagami albo jajecznica po meksykańsku podawana na tortillach z ostrą salsą. Niektórzy na śniadanie jedzą jajecznicę po hiszpańsku z pomidorami i kiełbasą chorizo. Inni zachwycają się jajecznicą po indyjsku z imbirem, chili i startą kurkumą. Niezależnie od wybranego rodzaju jajecznicy każda smakuje ciekawie i jest pyszna.
Łatwe i proste przepisy na śniadanie – najlepsze sprawdzone przepisy
Sałatka brokułowa z fetą – idealna zamiast jajecznicy czy tostów
Szukasz alternatywnej potrawy na śniadanie zamiast tych, które dobrze znasz? Spróbuj zrobić sałatkę z brokułem i fetą. Nie dość, że jest naprawdę prosta, to w dodatku szybka w przygotowaniu. Może być pożywnym śniadaniem dla całej rodziny. Jeśli przygotujesz jej więcej, sałatkę spakujesz również do pracy na lunch. To doskonałe danie dla osób na diecie bezglutenowej lub wegetariańskiej. Do przygotowania smacznej sałatki na śniadanie wystarczy brokuł, jogurt naturalny, pestki słonecznika, czosnek, cytryna, ser feta, majonez, sól i pieprz. Zamiast słonecznika możesz użyć płatków migdałowych – dzięki nim sałatka także będzie świetnie smakować. Zarówno słonecznik, jak i płatki z migdałów genialnie komponują się ze smakiem brokułów.
Ugotuj brokuły tak, żeby się nie rozgotowały – powinny być al dente. Najpierw umyj warzywa pod bieżącą wodą i podziel je na kawałki, odcinając różyczki. Wlej wodę do garnka, wsyp sól i zagotuj pod przykryciem. Wrzuć brokuły do garnka i przetrzymaj je przez 4-5 minut w gotującej się wodzie. Przełóż brokuły na durszlak i poczekaj, aż wystygną. W międzyczasie zrób sos czosnkowy. Zmieszaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt naturalny i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Brokuły rozłóż w misce i polej przygotowanym sosem czosnkowym. Rozłóż na warzywach fetę pokrojoną w kostkę, a na koniec posyp sałatkę uprażonymi nasionami słonecznika na suchej patelni.
Frittata z szynką – ciekawe śniadanie dla wymagających
Jeśli lubisz śniadania z mięsem, warto zrobić frittatę z szynką. Przepis na śniadanie jest bardzo prosty, więc z daniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Do przyrządzenia frittaty potrzebujesz: jaj, chudej wędliny, mleka, szczypioru, czosnku, szpinaku, sera feta, masła, pieprzu, soli oraz papryki w proszku. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Roztrzep jajka z mlekiem w misce, następnie dopraw pieprzem i solą. Dodaj posiekany szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Wymieszaj. Umyj i wysusz szpinak, po czym podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek na maśle. Dodaj szpinak i wymieszaj składniki. Smaż przez ok. 2-3 minuty, aż szpinak zmniejszy objętość. Wlej masę jajeczną i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Posyp omlet pokrojoną na kawałki fetą. Użyj jeszcze papryki w proszku, następnie wstaw frittatę do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut i podawaj ciepłą lub zimną.
Frittata jest prosta do przyrządzenia. Wypada jednak pamiętać o kilku wskazówkach, aby zrobić ją dobrze. Używaj patelni z odczepianą rączką, ponieważ plastikowa pod wpływem wysokiej temperatury może się stopić. Znakomicie sprawdzi się też żeliwna patelnia dostosowana do pieczenia w piekarniku. Zawsze możesz również zawinąć rączkę patelni, którą masz akurat pod ręką, w aluminiową folię. To dobry sposób, jeśli nie możesz pozwolić sobie na nową patelnię. Pomoże także pieczenie w delikatnie uchylonym piekarniku.