Przepis na placki z jabłkami tartymi krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, miska

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier.

Wbij jajka i wlej mleko, wymieszaj całość za pomocą rózgi z mlekiem.

Na końcu dodaj wcześniej przygotowane jabłko i wymieszaj delikatnie.

Usmaż niewielkie placuszki na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

placki z jabłkami tartymi
Placki z jabłkami tartymi
Koszt przygotowania dania
4.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
96 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Placki z jabłkami tartymi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z jabłkami tartymi

Placki z jabłkami tartymi to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te puchate, wilgotne i delikatne placuszki z jabłkowym nadzieniem sprawdzały się idealnie jako przekąska, gdy naszła ochota na słodkie. Tradycyjna wersja zakłada użycie w ich przepisie drożdże. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na placki z jabłkami tartymi, które będą szybkie i proste w przygotowaniu.

Placuszki z jabłkami sprawdzą się jako smaczne śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić placki z jabłkami tartymi?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki.

Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie jajka, jabłka, mąkę, mleko, odrobinę cukru i proszku do pieczenia.

W pierwszej kolejności obierz jabłka ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Nie ma znaczenia, z jakiej odmiany skorzystasz, wszystkie będą dobre. Każda polska odmiana jabłek jest pyszna i soczysta, różnią się one tylko słodkością i twardością.

Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj, a następnie wbij jajka i wlej mleko. Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi, pod koniec dodaj starce jabłka. Usmaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać posypane cukrem pudrem lub z jogurtem roślinnym. Śmiało możesz przegotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać, racuchy następnego dnia są tak samo dobre, jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie, ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół. Racuchy idealnie umilą Ci wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Skoro już znasz mój przepis na pyszne, domowe słodycze koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze placków z jabłkami tartymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
192.31 kcal
96.16 kcal
Białko
4.63 g
2.31 g

Węglowodany w plackach z jabłkami tartymi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
33.53 g
16.76 g
Węglowodany przyswajalne
32.17 g
16.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
0.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
4.19 g
2.09 g
Tłuszcze nasycone
1.08 g
0.54 g
Tłuszcze nienasycone
3.11 g
1.55 g
Cholesterol
49.32 mg
24.66 mg

Witaminy w przepisie na placki z jabłkami tartymi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
33.97 µg (mcg)
16.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
32.91 µg (mcg)
16.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.06 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
62.81 µg (mcg)
31.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
9.26 µg (mcg)
4.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z jabłkami tartymi

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
25.98 mg
12.99 mg
Potas
166.92 mg
83.46 mg
Wapń
57.54 mg
28.77 mg
Fosfor
109.71 mg
54.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.96 mg
4.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.48 mg
1.24 mg
Cynk
0.43 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z jabłkami tartymi 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z jabłkami tartymi

Lista alergenów dla placków z jabłkami tartymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania placków z jabłkami tartymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
21.90
Jak oceniasz przepis na placki z jabłkami tartymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób