Przepis na placuszki z mąki kukurydzianej krok po kroku

Składniki
  • Mąka kukurydziana 150 g 1 szklanka
  • Mleko 2% 150 ml
  • Jajko 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy 15 ml 1 łyżka
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, rózga, patelnia beztłuszczowa

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia. Wbij jajko i powoli wlewaj mleko. Na koniec dodaj olej rzepakowy, cukier waniliowy, aromat i cynamon.

Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Rozgrzej patelnię i łyżką formuj na niej placuszki.

Smaż po 2 minuty z każdej strony.

Placuszki z mąki kukurydzianej ułożone na patelni.
placuszki z mąki kukurydzianej
Koszt przygotowania dania
2.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
414 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Placuszki z mąki kukurydzianej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placuszkach z mąki kukurydzianej

Placuszki z mąki kukurydzianej to świetny pomysł na szybką przekąskę i pyszne śniadanie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, gdyż są bardzo smaczne, puszyste i miękkie. Idealnie komponują się ze świeżymi owocami i kremowym jogurtem czy bitą śmietaną. To opcja doskonała dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż mąka kukurydziana nie zawiera tego białka.

Przepis na placki z mąki kukurydzianej jest bardzo łatwy, a co najważniejsze zawsze się udaje. To świetna alternatywa dla osób z celiakią, które szukają idealnego zastępstwa dla słodkich placuszków bez tradycyjnej mąki. Te wychodzą niezwykle puszyste, suche w środku i bardzo smaczne. Mają łagodny smak, który jest niezwykle uniwersalny i w zasadzie można je jeść zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

To fit pomysł na śniadanie. Całość będzie jeszcze bardziej zdrowa, gdy w plackach zmieni się cukier na słodzik, który ma niski indeks glikemiczny i dużo mniej kalorii. To śniadanie świetnie skomponuje się z wysokobiałkowym jogurtem i świeżymi owocami.

Te racuchy z mąki kukurydzianej, są niezwykle smaczne. To wszystko zasługa odpowiedniego doboru mąki, która sama w sobie jest bardzo słodka i ma przepiękny żółty kolor. Ten kolor oczywiście będzie widoczny na placuszkach, co na pewno spodoba się najmłodszym domownikom. Te placki będą stanowiły idealne śniadanie dla dzieci, gdyż są niezwykle pożywne, a przy tym smaczne. Placki dostarczają sporo energii, a w połączeniu z owocami są bardzo zdrowym i dobrze zbilansowanym posiłkiem.

To bezglutenowe placuszki, które świetnie sprawdzą się na diecie eliminacyjnej. Stworzone tylko z jednej mąki, dzięki czemu nie trzeba tworzyć trudnych połączeń, a wychodzą idealnie puszyste i nie rozpadają się podczas smażenia. To świetna alternatywa dla zwykłych placuszków z mąki pszennej. Na pewno pokochają je wszystkie osoby na diecie bezglutenowej, które szukają tych idealnych placków, będących idealnym zastępstwem dla ulubionych placuszków z mąki pszennej. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić placki kukurydziane, które są smaczne, a przy tym naprawdę łatwe.

Wartości odżywcze placuszków z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (185g)
Energia (kalorie)
224.21 kcal
414.78 kcal
Białko
5.68 g
10.50 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w placuszkach z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję (185g)
Węglowodany
34.98 g
64.72 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
33.24 g
61.48 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (185g)
Tłuszcz
6.87 g
12.72 g

Witaminy w przepisie na placuszki z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję (185g)
Witamina B6
0.11 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
71.09 µg (mcg)
131.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki z mąki kukurydzianej

Na 100g
Na porcję (185g)
Potas
249.84 mg
462.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
180.79 mg
334.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.96 mg
35.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.62 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z mąki kukurydzianej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla placuszków z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania placuszków z mąki kukurydzianej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
150 g
1 szklanka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Liczba porcji:
Razem
19.60
Łączny koszt
2.08
Jak oceniasz przepis na placuszki z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób