Placuszki cebulowe

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki cebulowe podane na ciemnym talerzu.
Placuszki cebulowe
Placuszki cebulowe to doskonała propozycja na słoną przekąskę. Placuszki warto podać z dodatkiem sosu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
121 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka z ciecierzycy (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 4 duże sztuki (500 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, sitko

Przepis na placuszki cebulowe krok po kroku

Do miski przesiej mąkę z ciecierzycy oraz mąkę pszenną.

Następnie dodaj 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej.

Do miski wybij jajko oraz dodaj 325 ml wody. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie paski.

Do ciasta wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim małe placuszki z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.

Gotowe placuszki podawaj z ulubionym sosem.

Jak oceniasz przepis na placuszki cebulowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat placuszków cebulowych

Placuszki cebulowe to doskonały pomysł na pyszne, indyjskie danie. Racuchy cebulowe bhaji świetnie sprawdzą się jako przekąska. Placuszki warto podać z dodatkiem sosu czosnkowego lub sosu chilli. Przepis na placuszki cebulowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placuszków potrzebne będą następujące produkty: mąka z ciecierzycy, mąka pszenna, jajka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, papryka słodka oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić placuszki cebulowe? Do miski przesiej mąkę z ciecierzycy oraz mąkę pszenną. Następnie dodaj 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Do miski wybij jajko oraz dodaj 325 ml wody. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim małe placuszki z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe placuszki podawaj z ulubionym sosem.

Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości - dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Cebula zwyczajna oraz czerwona zawierają najwięcej składników odżywczych w porównaniu do pozostałych odmian cebuli. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować smaczne placuszki cebulowe. Racuchy z cebulą świetnie sprawdzą się jako słona przekąska. Placuszki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w placuszkach cebulowych

Lista alergenów dla placuszków cebulowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na placuszki cebulowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze placuszków cebulowych

na 100g gotowej potrawy

Placuszki cebulowe to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Cebula stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
161.69
121.27
Białko (g)
5.65
4.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
19.34
14.50
Węglowodany przyswajalne (g)
16.76
12.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.58
1.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
6.97
5.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.88
4.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.92
2.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.96
1.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.75
20.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.48
61.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
21.83
16.37
Potas (mg)
234.72
176.04
Wapń (mg)
30.92
23.19
Fosfor (mg)
86.86
65.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.10
24.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
0.98
Cynk (mg)
0.67
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków cebulowych 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków cebulowych

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka z ciecierzycy
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
500 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
29.00