Placuszki cebulowe
- Mąka z ciecierzycy (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 4 duże sztuki (500 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na placuszki cebulowe krok po kroku
Do miski przesiej mąkę z ciecierzycy oraz mąkę pszenną.
Następnie dodaj 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej.
Do miski wybij jajko oraz dodaj 325 ml wody. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie paski.
Do ciasta wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim małe placuszki z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.
Gotowe placuszki podawaj z ulubionym sosem.
-
Placki z serka wiejskiego
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placuszki z serka homogenizowanego
-
Placuszki na jogurcie
-
Placuszki z ricotty
-
Placuszki dla niemowlaka
-
Placuszki z mąki kukurydzianej
-
Placki z jogurtem greckim
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Placki szpinakowe
-
Placki ryżowe
-
Pancakes na kefirze
-
Placki z jabłkami tartymi
-
Placki z danio
-
Placki sodowe
-
Placuszki z dyni hokkaido
-
Ołady
-
Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
-
Szybkie placuszki na kolacje
Więcej informacji na temat placuszków cebulowych
Placuszki cebulowe to doskonały pomysł na pyszne, indyjskie danie. Racuchy cebulowe bhaji świetnie sprawdzą się jako przekąska. Placuszki warto podać z dodatkiem sosu czosnkowego lub sosu chilli. Przepis na placuszki cebulowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placuszków potrzebne będą następujące produkty: mąka z ciecierzycy, mąka pszenna, jajka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, papryka słodka oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić placuszki cebulowe? Do miski przesiej mąkę z ciecierzycy oraz mąkę pszenną. Następnie dodaj 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Do miski wybij jajko oraz dodaj 325 ml wody. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim małe placuszki z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Gotowe placuszki podawaj z ulubionym sosem.
Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości - dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Cebula zwyczajna oraz czerwona zawierają najwięcej składników odżywczych w porównaniu do pozostałych odmian cebuli. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować smaczne placuszki cebulowe. Racuchy z cebulą świetnie sprawdzą się jako słona przekąska. Placuszki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w placuszkach cebulowych
Lista alergenów dla placuszków cebulowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na placuszki cebulowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze placuszków cebulowych
Placuszki cebulowe to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Cebula stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.