Mąka z samopszy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mące z samopszy oraz jakie alergie mogą powodować.
Mąka z samopszy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze mąki z samopszy - tabela

Energia i białka

mąka z samopszy
na 100 g
Białko 13.00 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w mące z samopszy

mąka z samopszy
na 100 g
Węglowodany 67.00 g
Węglowodany przyswajalne b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

mąka z samopszy
na 100 g
Tłuszcz 1.80 g
Tłuszcze nasycone 0.30 g
Tłuszcze nienasycone 1.50 g
Tłuszcze jednonasycone b/d
Tłuszcze wielonasycone b/d
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na mąkę z samopszy

mąka z samopszy
na 100 g
Witamina A b/d
Witamina B6 b/d
Witamina B12 b/d
Witamina C b/d
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina b/d
Ryboflawina b/d
Niacyna b/d
Foliany b/d
Beta karoten b/d

Składniki mineralne w przepisie na mąkę z samopszy

mąka z samopszy
na 100 g
Sód b/d
Potas b/d
Wapń b/d
Fosfor b/d
Magnez b/d
Żelazo b/d
Cynk b/d
Miedź b/d
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://diogra.pl/z-samopszy/maka-z-samopszy-typ-650-1-kg.html?gclid=CjwKCAjwo4mIBhBsEiwAKgzXOMsLQWOV5e5HHWJyrnmiesOdkbQNPxyYxSO0zZ4PJrpFHZ3ojM6a6BoC_cAQAvD_BwE

Alergie w mące z samopszy

  • mąka z samopszy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z mąką z samopszy

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto