Mąka z samopszy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mące z samopszy oraz jakie alergie mogą powodować.
Mąka z samopszy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze mąki z samopszy - tabela

Energia i białka

mąka z samopszy
na 100 g
Białko13.00 g
Fenyloalaninab/d

Węglowodany w mące z samopszy

mąka z samopszy
na 100 g
Węglowodany67.00 g
Węglowodany przyswajalneb/d
Błonnik (nieprzyswajalne)b/d
Sacharoza (cukier)b/d
Glukozab/d
Fruktozab/d
Skrobiab/d
Laktozab/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

mąka z samopszy
na 100 g
Tłuszcz1.80 g
Tłuszcze nasycone0.30 g
Tłuszcze nienasycone1.50 g
Tłuszcze jednonasyconeb/d
Tłuszcze wielonasyconeb/d
Tłuszcze transb/d
Cholesterolb/d

Witaminy w przepisie na mąkę z samopszy

mąka z samopszy
na 100 g
Witamina Ab/d
Witamina B6b/d
Witamina B12b/d
Witamina Cb/d
Witamina Db/d
Witamina Eb/d
Retinolb/d
Tiaminab/d
Ryboflawinab/d
Niacynab/d
Folianyb/d
Beta karotenb/d

Składniki mineralne w przepisie na mąkę z samopszy

mąka z samopszy
na 100 g
Sódb/d
Potasb/d
Wapńb/d
Fosforb/d
Magnezb/d
Żelazob/d
Cynkb/d
Miedźb/d
Manganb/d
Źródła danych:
  • https://diogra.pl/z-samopszy/maka-z-samopszy-typ-650-1-kg.html?gclid=CjwKCAjwo4mIBhBsEiwAKgzXOMsLQWOV5e5HHWJyrnmiesOdkbQNPxyYxSO0zZ4PJrpFHZ3ojM6a6BoC_cAQAvD_BwE

Alergie w mące z samopszy

  • mąka z samopszy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z mąką z samopszy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto