Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone

Opublikowano: 01.02.2024 r., 10:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone podany na podkładce.
Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone
Zbliżają się urodziny kogoś bliskiego i szukasz inspiracji na pyszny tort? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
379 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Cukier drobny (220 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
  • Mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Wiśnie (500 g)
  • Likier Amaretto pół szklanki (125 ml)
  • Konfitura wiśniowa (200 g)
  • Mascarpone 2 opakowania (500 g)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 szklanki (500 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, miska, szpatułka

Przepis na tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po łyżce drobnego cukru, cały czas ubijając masę.

Wciąż ubijając pianę, dodaj do niej po jednym żółtku i ubijaj ją jeszcze przez około 5-10 minut.

Do czystej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 50 g kakao oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do ubitych jajek dodaj w trzech partiach mąkę i mieszaj ją krótko do połączenia składników.

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie podziel go na 3 blaty o równej szerokości.

Wiśnie umyj, usuń z nich pestki i połowę przekrój na pół. Wiśnie w całości pozostaw do dekoracji ciasta.

Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i roztop ją w kąpieli wodnej. Następnie do roztopionej czekolady dodawaj po łyżce mascarpone, ciągle mieszając masę do połączenia się składników.

Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę i dodaj ją w trzech partiach do kremu czekoladowego. Za każdym razem dokładnie wymieszaj krem szpatułką.

Pokrojone owoce wymieszaj z dodatkiem konfitury.

Dolny biszkopt połóż na parterze, skrop go połową amaretto i nałóż połowę mieszanki owoców oraz konfitury. Na owoce nałóż 1/3 musu czekoladowego i wierzch posyp 1 łyżką kakao (najlepiej zrób to przez sitko).

Na wierzch ciasta ułóż drugi krążek biszkoptu, nasącz go pozostałym amaretto, pozostałe owoce z konfiturą, 1/3 musu czekoladowego oraz posyp 1 łyżką kakao (najlepiej zrób to przez sitko).

Na wierzch połóż ostatni krążek biszkoptu. Wierzch oraz boki ciasta posmaruj pozostałym kremem czekoladowym. Ciasto udekoruj pozostałymi wiśniami.

Tort czekoladowy wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,3% osób

Więcej informacji na temat tortu czekoladowego z wiśniami i serkiem mascarpone

Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to doskonała propozycja na pyszny tort urodzinowy. Ciasto warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Prosty przepis na tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tortu potrzebne będą następujące produkty: jajka, cukier drobny, mąka pszenna, kakao, mąka ziemniaczana, wiśnie, amaretto, konfitura wiśniowa, mascarpone, czekolada, śmietanka 30%, cukier puder oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić tort czekoladowy z wiśniami? Z jajek, cukru drobnego, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, kakao oraz proszku do pieczenia przygotuj ciasto na biszkopt. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Czekoladę roztop ją w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawaj po łyżce mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę i dodaj ją w trzech partiach do kremu czekoladowego. Pokrojone owoce wymieszaj z dodatkiem konfitury. Biszkopt podziel na 3 części, jedną z nich połóż na parterze, skrop połową amaretto i nałóż połowę mieszanki owoców oraz konfitury. Na owoce nałóż 1/3 musu czekoladowego i wierzch posyp kakao. Na wierzch ciasta ułóż drugi krążek biszkoptu, nasącz go pozostałym amaretto, pozostałe owoce z konfiturą, 1/3 musu czekoladowego oraz posyp kakao. Na wierzch połóż ostatni krążek biszkoptu. Wierzch oraz boki ciasta posmaruj pozostałym kremem czekoladowym. Ciasto udekoruj pozostałymi wiśniami.

Podsumowując najlepszy tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to doskonała propozycja na urodzinowe ciasto. Tort doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Smaczny tort jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto wstawić go na kilka godzin do lodówki. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w torcie czekoladowym z wiśniami i serkiem mascarpone

Lista alergenów dla tortu czekoladowego z wiśniami i serkiem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • likier Amaretto
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tortu czekoladowego z wiśniami i serkiem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Tort czekoladowy z wiśniami i serkiem mascarpone to doskonała propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Tort jest dość kaloryczny, dlatego warto spożywać go w umiarkowanych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
270.89
379.24
Białko (g)
4.61
6.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
26.60
37.24
Węglowodany przyswajalne (g)
25.15
35.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
2.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
15.76
22.06
Tłuszcze nasycone (g)
14.25
19.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.50
2.10
Cholesterol (mg)
70.42
98.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C (mg)
1.75
2.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
31.74
44.44
Wapń (mg)
50.47
70.66
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
1.51
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu czekoladowego z wiśniami i serkiem mascarpone 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu czekoladowego z wiśniami i serkiem mascarpone

Koszt składników
105.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier drobny
220 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 220 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Wiśnie
500 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Likier Amaretto
125 ml
pół szklanki
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 125 ml
Konfitura wiśniowa
200 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
105.50