Skubaniec cioci Krysi

Opublikowano: 10.04.2024 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Skubaniec cioci Krysi pokrojony na kawałki ułożone na jasnym talerzu.
Skubaniec cioci Krysi
Skubaniec cioci Krysi to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie zaskocz gości i przygotuj im pyszne ciasto kruche z malinami i bezą.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
296 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - pół opakowania (500 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cukier (330 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Maliny - świeże lub mrożone (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, folia spożywcza, lodówka

Przepis na skubańca cioci krysi krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Na stolnicy posiekaj margarynę z dodatkiem mąki. Następnie dodaj żółtka, 30 gramów cukru, cukier wanilinowy oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Ze składników zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wyrób, aby składniki połączyły się.

Każdy z kawałków ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 20-30 minut do lodówki.

Białka ubij na pianę, dodaj do nich stopniowo pozostały cukier (nie przerywając ubijania).

Świeże maliny oczyść.

Blachę wysmaruj olejem rzepakowym.

Na dno blachy skub małe kawałki jednej porcji ciasta jasnego, a następnie ciemnego. Na wierzch ciasta ułóż maliny, następnie pianę z białek.

Na pianę z białek skub małe kawałki pozostałego ciasta jasnego.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 – 50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na skubańca cioci krysi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat skubańca cioci krysi

Skubaniec cioci Krysi to doskonała propozycja na deser przygotowany w domu. Ciasto możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto skubaniec nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta z przepisu cioci potrzebne będą następujące produkty: mąka pszenna, jajka, margaryna, olej rzepakowy, cukier, cukier wanilinowy, kakao, maliny oraz proszek do pieczenia.

A jak upiec skubańca? Na stolnicy posiekaj margarynę z dodatkiem mąki. Następnie dodaj żółtka, 30 gramów cukru, cukier wanilinowy oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Ze składników zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wyrób, aby składniki połączyły się. Każdy z kawałków ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 20-30 minut do lodówki. Białka ubij na pianę, dodaj do nich stopniowo pozostały cukier (nie przerywając ubijania). Na dno blachy skub małe kawałki jednej porcji ciasta jasnego, a następnie ciemnego. Na wierzch ciasta ułóż maliny, następnie pianę z białek. Na pianę z białek skub małe kawałki pozostałego ciasta jasnego. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 50 minut.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu.

Podsumowując domowe ciasto z malinami to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Warto przygotować ją jako dodatek do kawy lub herbaty, jeśli spodziewasz się gości. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w skubańcu cioci krysi

Lista alergenów dla skubańca cioci Krysi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze skubańca cioci krysi

na 100g gotowej potrawy

Skubaniec cioci Krysi to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Możesz wykonać go z różnymi owocami, które stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
247.04
296.45
Białko (g)
5.32
6.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
34.44
41.32
Węglowodany przyswajalne (g)
31.35
37.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.09
3.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.67
12.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.90
3.48
Tłuszcze nienasycone (g)
7.77
9.32
Cholesterol (mg)
49.78
59.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
1.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.70
53.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
96.54
115.85
Potas (mg)
126.08
151.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.48
28.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
72.83
87.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.18
29.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
2.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny skubańca cioci krysi 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania skubańca cioci krysi

Koszt składników
90.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
pół opakowania
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cukier
330 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 330 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Maliny
1000 g
świeże lub mrożone
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Koszt składników
90.80