Pierś po parysku

Opublikowano: 04.01.2024 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś po parysku w trakcie przygotowywania.
Pierś po parysku
Pierś po parysku to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotleta podaj z dodatkiem ziemniaków i surówki. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
298 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (700 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - niepełna szklanka (120 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia, głęboki talerz

Przepis na pierś po parysku krok po kroku

Mięso podziel na mniejsze porcje, rozbij je tłuczkiem do mięsa i dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem.

Do miski wybij jajka, dodaj do mich sól i pieprz do smaku. Jajka rozbełtaj. Do drugiego talerza przesyp mąkę.

Mięso obtocz w mące, następnie w jajkach i ponownie w mące.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z dwóch stron na złoty kolor (po około 4-5 minut na stronę).

Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pierś po parysku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,8% osób

Więcej informacji na temat piersi po parysku

Pierś po parysku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Tani w przygotowaniu kotlet w jajku i mące doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerią. Pierś po parysku warto przygotować jako ciepły posiłek na imprezy okolicznościowe. Sprawdzony przepis na pierś po parysku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: filet z kurczaka, jajko, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić pierś po parysku? Mięso podziel na mniejsze porcje, rozbij je tłuczkiem do mięsa i dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Do miski wybij jajka, dodaj do mich sól i pieprz do smaku. Jajka rozbełtaj. Do drugiego talerza przesyp mąkę. Mięso obtocz w mące, następnie w jajkach i ponownie w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z dwóch stron na złoty kolor (po około 4-5 minut na stronę). Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, które szczególnie potrzebne jest do rozbudowy masy tkanki mięśniowej sportowców siłowych. Dodatkowo w mięsie tym znajdziemy spore ilości witaminy B6, która wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Jest ona niezbędna do przemiany aminokwasów i syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, które są potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Podsumowując szybki w przygotowaniu kotlet po parysku to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlet warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Smaczny kotlet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.

Alergeny w piersi po parysku

Lista alergenów dla piersi po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze piersi po parysku

na 100g gotowej potrawy

Pierś po parysku to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka oraz niektórych witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
199.28
298.92
Białko (g)
19.04
28.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
8.90
13.36
Węglowodany przyswajalne (g)
8.90
13.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.17
13.75
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
7.04
10.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.89
7.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.15
3.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
92.95
139.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.60
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.59
11.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.16
43.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
47.96
71.94
Potas (mg)
266.89
400.33
Wapń (mg)
12.06
18.09
Fosfor (mg)
187.64
281.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.48
38.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
1.69
Cynk (mg)
0.75
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi po parysku 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi po parysku

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
120 g
niepełna szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Olej rzepakowy
60 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
48.00