Przepis na pieczona pierś z kurczaka krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 1 duża sztuka
- Jogurt naturalny 2% 200 g
- Papryczka chili czerwona świeża 30 g
Przygotuj marynatę do piersi: w miseczce wymieszaj jogurt naturalny, pół łyżeczki soli, pieprz czarny mielony i skórkę z cytryny oraz poszatkowaną drobno papryczkę chili bez pestek. Mięso trzymaj w marynacie 2-3 godziny.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Pierś z kurczaka ze szpinakiem
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Pieczona pierś z kurczaka - cechy przepisu
Więcej o pieczonej piersi z kurczaka
Pieczona pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w piekarniku pierś jest soczysta i miękka. Przepis na pieczoną pierś z kurczaka jest bardzo prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania piersi w piekarniku będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jogurt naturalny, sól, pieprz czarny oraz papryczka chili i skórka z cytryny.
Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka? Na początek przygotuj marynatę do mięsa. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, sól, pieprz mielony, skórkę z cytryny oraz pokrojoną drobno papryczkę chili bez pestek. Umieść pierś w jogurcie i pozwól aby smaki się przegryzły przez 2-3 godziny. Po tym czasie pierś włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Mięso możesz podać z zieloną sałatą z oliwą i świeżymi warzywami lub gotowaną kaszą czy ryżem.
Pierś z kurczaka jest mięsem o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera bardzo małe ilości tłuszczu, jest nisko kaloryczne i daje sytość na dłużej. Pierś kury jest źródłem potasu i fosforu oraz witamin takich jak A, D, E i K. Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz odpowiada za prawidłową pracę serca. Mięso z piersi kurczaka przygotowywane bez dodatku tłuszczu należy trzymać w piekarniku stosunkowo krótko, inaczej zrobi się suche i będzie nie przyjemne w smaku.
Jogurt naturalny będący podstawą marynaty dzięki zawartości kwasu mlekowego sprawia że mięso jest bardziej kruche, zapobiega także przed jego wysychaniem podczas pieczenia. Dodatkowo jest źródłem wapnia i cennych bakterii probiotycznych, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita, pozwalają odbudować naszą naturalną florę bakteryjną po antybiotykoterapiach.
Podsumowując pieczona pierś z kurczaka jest smaczna i soczysta. Pieczona pierś to dobre danie do pracy lub obiad w gronie rodziny. Dodatek jogurtu sprawia że mięso piecze się bez dodatku tłuszczu jest więc nisko kaloryczne.
Wartości odżywcze pieczonej piersi z kurczaka
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w pieczonej piersi z kurczaka
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na pieczona pierś z kurczaka
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczona pierś z kurczaka
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonej piersi z kurczaka
Lista alergenów dla pieczonej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%