Pieczona pierś z kurczaka

Opublikowano: 15.09.2021 r., 17:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona pierś z kurczaka podana jest na okrągłym talerzu. Udekorowana jest natką pietruszki.
Pieczona pierś z kurczaka
Pieczona pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne mięso do obiadu lub na lunch do pracy zawierające dużo białka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
297 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 duża sztuka (400 g)
  • Jogurt naturalny 2% (200 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na pieczona pierś z kurczaka krok po kroku

Przygotuj marynatę do piersi: w miseczce wymieszaj jogurt naturalny, pół łyżeczki soli, pieprz czarny mielony i skórkę z cytryny oraz poszatkowaną drobno papryczkę chili bez pestek. Mięso trzymaj w marynacie 2-3 godziny.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczona pierś z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat pieczonej piersi z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w piekarniku pierś jest soczysta i miękka. Przepis na pieczoną pierś z kurczaka jest bardzo prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania piersi w piekarniku będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, jogurt naturalny, sól, pieprz czarny oraz papryczka chili i skórka z cytryny.

Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka? Na początek przygotuj marynatę do mięsa. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, sól, pieprz mielony, skórkę z cytryny oraz pokrojoną drobno papryczkę chili bez pestek. Umieść pierś w jogurcie i pozwól aby smaki się przegryzły przez 2-3 godziny. Po tym czasie pierś włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Mięso możesz podać z zieloną sałatą z oliwą i świeżymi warzywami lub gotowaną kaszą czy ryżem.

Pierś z kurczaka jest mięsem o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera bardzo małe ilości tłuszczu, jest nisko kaloryczne i daje sytość na dłużej. Pierś kury jest źródłem potasu i fosforu oraz witamin takich jak A, D, E i K. Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz odpowiada za prawidłową pracę serca. Mięso z piersi kurczaka przygotowywane bez dodatku tłuszczu należy trzymać w piekarniku stosunkowo krótko, inaczej zrobi się suche i będzie nie przyjemne w smaku.

Jogurt naturalny będący podstawą marynaty dzięki zawartości kwasu mlekowego sprawia że mięso jest bardziej kruche, zapobiega także przed jego wysychaniem podczas pieczenia. Dodatkowo jest źródłem wapnia i cennych bakterii probiotycznych, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita, pozwalają odbudować naszą naturalną florę bakteryjną po antybiotykoterapiach.

Podsumowując pieczona pierś z kurczaka jest smaczna i soczysta. Pieczona pierś to dobre danie do pracy lub obiad w gronie rodziny. Dodatek jogurtu sprawia że mięso piecze się bez dodatku tłuszczu jest więc nisko kaloryczne.

Alergeny w pieczonej piersi z kurczaka

Lista alergenów dla pieczonej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze pieczonej piersi z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Pieczona pierś z kurczaka to doskonała propozycja na wysokobiałkowy i niskotłuszczowy posiłek. Pieczona pierś idealnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Jest też dobrym źródłem białka na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
99.05
297.14
Białko (g)
15.91
47.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.52
7.55
Węglowodany przyswajalne (g)
2.45
7.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.38
7.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.67
5.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.72
2.15
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Cholesterol (mg)
49.84
149.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C (mg)
6.84
20.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
69.63
208.90
Wapń (mg)
59.71
179.14
Żelazo (mg)
0.28
0.85
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej piersi z kurczaka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej piersi z kurczaka

Koszt składników
21.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
1 duża sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Jogurt naturalny 2%
200 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 200 g
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Koszt składników
21.60