Kotlety z piersi kurczaka

Opublikowano: 15.09.2021 r., 17:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone kotlety drobiowe na talerzu
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlet z piersi kurczaka to zamiennik tradycyjnego schabowego. Kotlet panierowany jest soczysty i uwielbiany przez dzieci. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
431 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 większą sztuka (600 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (60 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlety z piersi kurczaka krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części. Rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem.

W misce roztrzep jajko. Na talerz wysyp bułkę tartą. Maczaj pierś w jajku, a potem panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety, aż będą złote z dwóch stron.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kotlety z piersi kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat kotletów z piersi kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc dobrze jako danie obiadowe dla dzieci. Przepis na kotlety z piersi kurczaka jest prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Proste danie wykonasz z następujących produktów spożywczych: pierś z kurczaka bez skóry, jajko, bułka tarta, sól i pieprz.

Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka? Piersi z kurczaka podziel na mniejsze części w zależności od wielkości kotleta jaki chcesz uzyskać możesz pierś pokroić na dwie lub trzy części. Następnie rozbij ją tłuczkiem i dopraw solą oraz mielonym pieprzem. W misce ubij jajko. Na talerz wysyp bułkę tartą. Mięso maczaj w jajku a potem obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kotlety aż będą złote z dwóch stron. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu i surówką ze świeżych warzyw.

Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. Jajka użyte w przepisie są źródłem wielu cennych składników mineralnych takich jak żelazo, selen czy jod. Żelazo odpowiada między innymi za przenoszenie tlenu przez erytrocyty do tkanek.

Podsumowując kotlety z piersi kurczaka to pomysł na proste i pyszne danie na obiad dla dzieci oraz dorosłych. Kotlety możesz wykorzystać także na zimno, robiąc kanapki z dodatkiem świeżych warzyw i sosu jogurtowo-czosnkowego.

Alergeny w kotletach z piersi kurczaka

Lista alergenów dla kotletów z piersi kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z piersi kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Kotlet z piersi kurczaka jest daniem kalorycznym. Dodatek panierki sprawia, że danie zawiera dużo tłuszczu oraz gluten, którego nie mogą spożywać osoby chore na celiakię. Jeśli dbasz o linię wybierz mięso pieczone lub duszone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
215.80
431.60
Białko (g)
18.45
36.91
Fenyloalanina (mg)
0.69
1.38
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.18
10.35
Węglowodany przyswajalne (g)
4.86
9.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.64
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.13
0.26
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.17
0.35
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
4.21
8.43
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.87
25.73
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
4.78
Tłuszcze nienasycone (g)
10.47
20.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.24
14.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.23
6.46
Cholesterol (mg)
99.67
199.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
27.06
54.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.60
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.52
Witamina E (mg)
0.59
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.06
54.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.25
14.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.99
39.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
101.81
203.62
Potas (mg)
267.46
534.92
Wapń (mg)
23.69
47.39
Fosfor (mg)
187.62
375.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.35
48.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.66
Cynk (mg)
0.75
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z piersi kurczaka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z piersi kurczaka

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
1 większą sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Koszt składników
47.80