Przepis na kotlety z piersi kurczaka krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 600 g 1 większą sztuka
  • Jajko 2 szt.
  • Bułka tarta 60 g
  • Olej rzepakowy 80 ml
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części. Rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem.

W misce roztrzep jajko. Na talerz wysyp bułkę tartą. Maczaj pierś w jajku, a potem panieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety, aż będą złote z dwóch stron.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Kotlety z piersi kurczaka podane są na okrągłym talerzu.
Kotlety z piersi kurczaka
Koszt przygotowania dania
22.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
431 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Kotlety z piersi kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z piersi kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc dobrze jako danie obiadowe dla dzieci. Przepis na kotlety z piersi kurczaka jest prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Proste danie wykonasz z następujących produktów spożywczych: pierś z kurczaka bez skóry, jajko, bułka tarta, sól i pieprz.

Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka? Piersi z kurczaka podziel na mniejsze części w zależności od wielkości kotleta jaki chcesz uzyskać możesz pierś pokroić na dwie lub trzy części. Następnie rozbij ją tłuczkiem i dopraw solą oraz mielonym pieprzem. W misce ubij jajko. Na talerz wysyp bułkę tartą. Mięso maczaj w jajku a potem obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kotlety aż będą złote z dwóch stron. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu i surówką ze świeżych warzyw.

Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. Jajka użyte w przepisie są źródłem wielu cennych składników mineralnych takich jak żelazo, selen czy jod. Żelazo odpowiada między innymi za przenoszenie tlenu przez erytrocyty do tkanek.

Podsumowując kotlety z piersi kurczaka to pomysł na proste i pyszne danie na obiad dla dzieci oraz dorosłych. Kotlety możesz wykorzystać także na zimno, robiąc kanapki z dodatkiem świeżych warzyw i sosu jogurtowo-czosnkowego.

Wartości odżywcze kotletów z piersi kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
215.80 kcal
431.60 kcal
Białko
18.45 g
36.91 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
12.87 g
25.73 g
Tłuszcze nasycone
2.39 g
4.78 g
Tłuszcze nienasycone
10.47 g
20.95 g
Tłuszcze jednonasycone
7.24 g
14.49 g
Tłuszcze wielonasycone
3.23 g
6.46 g

Witaminy w przepisie na kotlety z piersi kurczaka

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B6
0.60 mg
1.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
1.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
7.25 mg
14.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.99 µg (mcg)
39.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z piersi kurczaka

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
101.81 mg
203.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
267.46 mg
534.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
23.69 mg
47.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
187.62 mg
375.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.35 mg
48.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.75 mg
1.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z piersi kurczaka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z piersi kurczaka

Lista alergenów dla kotletów z piersi kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z piersi kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
1 większą sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Liczba porcji:
Razem
47.80
Łączny koszt
22.10
Jak oceniasz przepis na kotlety z piersi kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób