Filet z kurczaka

filet z kurczaka

Kurczak jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej jedzonych rodzajów mięsa w Polsce. Wszystko przez cenę drobiu, a także jego niezwykłą uniwersalność. Mięso dopasować można bowiem do większości potraw, w związku z czym Polacy chętnie wykorzystują ten fakt i kupują kurczaki. W sklepie szczególnie warto przyjrzeć się drobiu, żeby przez przypadek nie kupić mięsa złej jakości. Filety z kurczaka, aby przyniosły korzyści dla zdrowia, powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła oraz mieć certyfikat jakości.

Filet z kurczaka - polecane przepisy

Filet z kurczaka - pozostałe przepisy

Filet z kurczaka – pomysły i przepisy na fileta z kurczaka w różnych odsłonach

Kurczak to jedno z najbardziej popularnych mięs w naszym kraju. Filet z kurczaka ciągle przewija się przez polską kuchnię pod postacią różnych potraw. Dania z kurczaka są szybkie i pyszne, a przepisy na mięso drobiowe naprawdę proste do przygotowania. Nawet laicy w kuchni nie powinni mieć większego problemu z przygotowaniem mięsa drobiowego. Co zrobić z kurczaka na obiad? Czy istnieje sprawdzony sposób na filety z kurczaka? Sprawdź najciekawsze propozycje na potrawy z kurczaka i dowiedz się, jakie właściwości ma to mięso.

Pomysł na filet z kurczaka – najlepsze przepisy na obiad z kurczaka

Kilka słów na temat jedzenia drobiu. Czy kurczak jest zdrowy?

Wielu ludzi w Polsce je kurczaka na obiad, ale też na przykład wybiera go na pożywną kolację. Niewielu jednak zastanawia się nad tym, dlaczego i czy w ogóle warto jeść mięso drobiowe. Niektórzy decydują się nie jeść kurczaka wcale, gdyż obawiają się znajdujących się w nim antybiotyków i hormonów. Utarło się bowiem, że drób jest tym wszystkim przepełniony. Są jednak ludzie, którzy kompletnie nie przejmują się krążącymi na świecie informacjami. Jedzą jednak kurczaka, ponieważ jest to mięso stosunkowo nie drogie, porównując na przykład do wołowiny. Polacy rocznie jedzą średnio ok. 30 kg kurczaka na osobę. Nie da się ukryć, mięso drobiowe w naszym kraju jest drugim (po wieprzowinie) najczęściej spożywanym mięsem. Okazuje się, że jest to także mięso, którego nie musimy importować zza granicy, bo przecież sami hodujemy kurczaki. Drób, który trafia na nasz rynek z importu, to rzadkość. Większość i tak nie przeszłaby ani kontroli jakości, ani nie spełniałaby przyjętych w Polsce norm.

Dlaczego ludzie uważają, że kurczaki naszprycowane są antybiotykami i hormonami? Otóż są to bardzo stare informacje, jednak… nadal całkiem słuszne. Dawniej, czyli ponad 20 lat temu, hormony mogły dość często pojawiać się w mięsie. Sprzedawcy wpuszczali je po to, żeby mięso wydawało się dla klienta ładniejsze i bardziej świeże. Dziś musiałaby zaistnieć solidna podstawa do tego, aby sprzedawca mięsa mógł wpuścić do niego jakąkolwiek substancję. Żadnemu z nich to się jednak nie opłaca, bo za używanie hormonów albo antybiotyków w mięsie grozi dziś naprawdę wysoka kara pieniężna. Mimo wszystko nie każdy kurczak wolny jest od niedozwolonych substancji. Sprzedawcy wciąż bywają nieuczciwi i sprzedają buble. Jak więc wystrzegać się mięsa złej jakości? Kupuj mięso ze sprawdzonych źródeł, najlepiej od renomowanych sprzedawców. Filet z kurczaka powinien być certyfikowany – tylko taki będzie bowiem świeży i wysokiej jakości.

Kupowanie filetów z kurczaka, krok po kroku

Mięso z kurczaka powinno się kupować ze zweryfikowanych źródeł i od rekomendowanych sprzedawców. Mięso dobrej jakości zawsze powinno być opieczętowane odpowiednim certyfikatem. Właśnie on jest swego rodzaju poświadczeniem, iż kupowane mięso jest dobrej jakości, smaczne i świeże. Certyfikat jakości to także pewność dobrego opakowania i transportu mięsa. Wiadomo, czasem sprzedawcy posługują się podrabianymi certyfikatami, żeby omotać klientów i sprzedać towar. Jak poradzić sobie z oszustami? Nie kupuj filetów z kurczaka od niesprawdzonych sprzedawców i postaw na kurczaka… zagrodowego! Warto takiego poszukać, ponieważ to znacznie zdrowsza jego wersja. Kurczak zagrodowy to mieszanka kurczaka mięsnego z wiejskim. Poza tym zagrodowy kurczak żyje znacznie dłużej niż brojler (kurczak mięsny), a także szczepiony jest na kokcydiozę, żyje na zewnątrz i odżywia się wyłącznie roślinną paszą. Jak łatwo możesz więc wywnioskować, jego smak i konsystencja jest znacznie lepsza niż kurczaka hodowanego na ubój w kurniku.

Aby upewnić się, że filety z kurczaka są świeże i zjadliwe, zawsze powinno się zwrócić uwagę na wiele szczegółów. Najważniejszy jest kolor mięsa, który musi być połyskujący i jasnoróżowy. Nie może mieć ani odrobiny żółtego koloru. Mięso powinno być też sprężyste – po wciśnięciu palca w filet powinien on wrócić do swojego poprzedniego stanu. Staraj się nigdy nie kupować filetów z kurczaka w tacce. Zdecydowanie lepsze są opakowania próżniowe, gdyż sprzedawcom trudniej jest poprawić w nich wygląd mięsa albo zwiększyć jego masę. Ciężej jest też w próżniowych opakowaniach zmienić datę ważności filetów. Warto pamiętać także o tym, że opakowanie musi być zawsze suche. Jeśli będzie choć odrobinę mokre, może to świadczyć o tym, iż kurczak był mrożony. Może to być również oznaka, że mięso jest zwyczajnie stare i nieświeże.

Właściwości filetów drobiowych – czy warto je spożywać?

Polacy lubią wykorzystywać filet z kurczaka na różnego rodzaju dania. Główny powód? Łatwa dostępność tego mięsa, jego niska cena oraz wiele cennych właściwości zdrowotnych. Mięso z kurczaka zawiera więcej białka niż wieprzowina – w dodatku białko to jest lepiej przyswajalne niż wołowe. Warto dodać, że filety drobiowe są też lekkostrawne i mają mało tłuszczu. Mogą więc spożywać je zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej, a także borykające się z wysokim złym cholesterolem i problemami układu krążenia.

W kurczaku jest wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Mięso ma też mnóstwo pożytecznych dla zdrowia właściwości. Wysoka zawartość witamin z grupy B sprawia, że jedzenie filetów drobiowych może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie i wspomoże zachodzące w organizmie procesy energetyczne. Spożywanie mięsa drobiowego dobrze działa też na stan włosów, skóry i paznokci. Dzięki regularnemu jedzeniu kurczaka można załagodzić depresję lub napięcie miesiączkowe, a także poprawić ciśnienie krwi. Drób dostarcza też do organizmu fosfor, cynk, selen i magnez, dzięki którym układ immunologiczny może działać znacznie sprawniej.

Warto w tym miejscu dodać, że oprócz filetów z kurczaka warto spożywać również podroby. Są one pełne cennych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B. Żołądki z kurczaka i wątróbka drobiowa mają wiele żelaza, a także cynku i magnezu. Należy zatem spożywać regularnie podroby i przestać się ich bać. Są bowiem naprawę bardzo wartościowe i niezwykle cenne dla naszego zdrowia.

Pomysł na filet z kurczaka – szybkie potrawy i smaczne dania drobiowe

Filet z kurczaka z warzywami – pomysł na obiad dla całej rodziny

Filet z kurczaka to smaczna potrawa dla rodziny, która posmakuje nie tylko największym fanom mięsa. To świetna propozycja na pożywny i pełnowartościowy obiad. Warto zapisać ją w swoim zeszycie z przepisami, gdyż przepis niejednokrotnie może się przydać. Oto najważniejsze składniki, które należy kupić, aby przygotować potrawę: piersi z kurczaka, papryka zielona i czerwona, marchewka, cebula, seler, czosnek, olej rzepakowy, papryka ostra i wędzona, pieprz i sól. Najpierw dobrze umyj kurczaka, potem go umyj i pokrój na równą kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj mięso, po czym zacznij delikatnie je obsmażać. Dopraw całość do smaku, następnie pokrój w słupki marchewkę i papryki. Zetrzyj seler na tarce i wrzuć go na patelnię. Duś wszystko pod przykrywką do momentu, aż powstanie sos. Podawaj tak przygotowaną potrawę z ziemniakami, makaronem albo ryżem.

Filet z kurczaka z warzywami to przepyszna potrawa, która pozwala zrobić szybki, pożywny i treściwy obiad dla całej rodziny. Chude mięso w połączeniu z wartościowymi warzywami to „energetyczna bomba”, doskonała dla zdrowia. Kurczak jest chudym mięsem, które należy do łatwo przyswajalnych, dlatego warto postawić na to danie. Jego przygotowanie jest proste i zajmuje bardzo mało czasu, więc świetnie poradzą z nim sobie nawet najwięksi amatorzy gotowania. Nie zapomnij o dodaniu cebuli i czosnku, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale wzmocnią one układ immunologiczny. Przepis na filet z kurczaka idealnie nada się zarówno na wykwintny obiad dla gości, jak i lunch do pracy lub przekąskę na uczelnię.

Najciekawsze pomysły na filet z kurczaka – zbiór prostych pomysłów na filety drobiowe

Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować filet z kurczaka? Możesz każdego tygodnia wypróbować nowy przepis na to smaczne danie. Nie martw się już więcej, co zrobić na obiad, tylko skorzystaj z poniższej listy i posmakuj pysznych filetów z kurczaka!

  • Pieczony filet z kurczaka – to znakomity pomysł na obiad, który na pewno zyska grono sympatyków. Aby przygotować danie, należy zaopatrzyć się w piersi kurczaka, olej rzepakowy, świeży rozmaryn i tymianek, a także oregano, majeranek, pieprz i sól. Kurczaka trzeba dokładnie umyć i oczyścić, a następnie ponacinać go i skropić olejem. Mięso trzeba później doprawić przyprawami do smaku, umieścić je w naczyniu żaroodpornym na 30 minut i piec w temperaturze ok. 180 st. C.
  • Filet z kurczaka w sosie koperkowym – jeśli lubisz mięso z sosem, powinieneś zrobić na obiad właśnie tę potrawę. To danie idealne również na diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Do przyrządzenia posiłku potrzebujesz piersi kurczaka, koperku, czosnku, śmietanki kremowej 36%, bulionu warzywnego, oleju rzepakowego i przypraw do smaku. Najpierw podziel mięso na małe plastry i natrzyj je przyprawami. Następnie rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso na patelnię i smaż je przez kilka minut. Następnie zalej kurczaka bulionem warzywnym, posiekaj koperek i wrzuć go na mięso. Duś całość przez 15 minut, po czym wlej śmietankę do dania i zagotuj wszystko.
  • Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych – to idealna propozycja dla wielbicieli dań tradycyjnych, które jednocześnie są unowocześnione. Kurczak w takiej wersji jest mocno chrupiący i aromatyczny. Aby go zrobić, należy zaopatrzyć się w piersi kurczaka, płatki kukurydziane bez cukru, oliwę z oliwek, jajka i przyprawy do smaku. Najpierw trzeba oczyścić mięso, a potem podzielić je na plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. Kurczaka trzeba później porządnie natrzeć przyprawami, po czym wbić jajko na talerzyk i je rozmieszać. Kotleciki trzeba następnie wymieszać zarówno w jajku, jak i w płatkach, a na patelni rozgrzać oliwę tak, aby mięso się na niej porządnie usmażyło.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto