Filet z kurczaka - polecane przepisy
-
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszny obiad dla dzieci i dorosłych. Pieczona w piekarniku pierś jest soczysta i …
10 + 20 min łatwy 2 413 kcal -
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w …
10 + 20 min łatwy 4 535 kcal -
Pieczona pierś z kurczaka
Pieczona pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w piekarniku pierś jest soczysta …
10 + 20 min łatwy 2 297 kcal -
Filet z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika jest naprawdę doskonałą opcją na pyszny i lekki posiłek. Ma obniżoną ilość tłuszczu, a smakuje …
20 + 25 min łatwy 4 321 kcal -
Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na obiad. Danie przygotujesz w kilka chwil, wystarczy, że zaopatrzysz się …
15 + 20 min łatwy 2 475 kcal
Filet z kurczaka - pozostałe przepisy
-
Kotleciki siekane z kurczaka
Kotleciki siekane z kurczaka to idealny i prosty pomysł na niebanalny obiad. Są smaczne, zaskakują ciekawą fakturą, kolorami i wspaniałym …
20 + 15 min łatwy 3 554 kcal -
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc …
10 + 10 min łatwy 4 431 kcal -
Makaron po chińsku
Makaron po chińsku to danie, które znane jest z większości azjatyckich restauracji. Ma wspaniały smak i cudowną konsystencję. Makaron podaje …
20 + 25 min łatwy 4 581 kcal -
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. Z poniższego przepisu powstaje smaczne drobiowe mięso w kremowym …
10 + 30 min łatwy 4 -
Pierożki wonton z kurczakiem
Genialny dodatek do zupy wonton z pierożkami, czyli pyszny, oryginalny przepis na chińskie pierożki won ton. Zobacz, jak zrobić pierożki …
45 min średni 4 -
Strogonow z kurczaka
Strogonow z kurczaka to smaczna odpowiedź na tradycyjny, węgierski gulasz. Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi kurczaka danie to jest pyszne …
15 + 25 min łatwy 8
-
Leczo z kurczakiem
Pyszne leczo z kurczakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 45 min łatwy 4 276 kcal -
Terrina
Terrina to specjał kuchni francuskiej, który robi się z mięsa z dodatkiem pistacji. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, serwowana do …
25 + 50 min łatwy 6 -
Pierś z kurczaka ze szpinakiem
Pierś z kurczaka ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. To pyszna i …
30 min łatwy 1 246 kcal -
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie …
30 min łatwy 1 417 kcal
-
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz …
30 + 20 min średni 2 1371 kcal -
Tarta z brokułami
Tarta z brokułami, kurczakiem, jajkiem i z serem feta to smaczna i sycąca, warzywna tarta. Pyszna tarta na słono to …
30 + 60 min łatwy 8 524 kcal -
Shoarma z kurczaka
Shoarma z kurczaka to nic innego jak pieczone kawałki piersi z kurczaka w aromatycznej przyprawie. Idealnie sprawdzi się jako baza …
20 + 20 min łatwy 4 -
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to jeden z najbardziej klasycznych przepisów, który można wykorzystać na co dzień, nie tylko …
10 + 30 min łatwy 4 -
Filet z kurczaka w sosie
Filet z kurczaka w sosie jest świetnym pomysłem na naprawdę prosty posiłek. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a sprawdzi się …
10 + 20 min łatwy 4 515 kcal -
Pierś z kurczaka z ryżem
Pierś z kurczaka z ryżem to doskonały wybór na naprawdę smaczny, ale też sycący posiłek. Ze względu na dużą zawartość …
15 + 15 min łatwy 4
-
Gulasz z piersią z kurczaka
Gulasz z piersią z kurczaka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji z mięsa czerwonego. Ta opcja jest znacznie mniej tłusta …
20 + 45 min łatwy 4 -
Kieszonki z kurczaka
Kieszonki z kurczaka to coś idealnie dla miłośników dań ciekawych, a przy okazji pysznych. Ze względu na ciekawe nadzienie będą …
10 + 25 min łatwy 4 -
Kotlety z kurczaka
Kotlety z kurczaka to bardzo dobry pomysł na rodzinny obiad. Przygotowanie tych kotletów nie zajmuje wiele czasu, a możne ja …
45 min łatwy 6 524 kcal -
Pierś z kurczaka faszerowana
Pierś z kurczaka faszerowana to doskonała nadziewana propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis na faszerowaną pierś z kurczaka jest …
15 + 30 min łatwy 4
-
Domowe nuggetsy jak z mcdonalda
Pyszne domowe nuggetsy jak z mcdonalda to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 25 min łatwy 14 -
Burgery z kurczaka
Burgery z kurczaka to pomysł na naprawdę smaczne danie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych przepisów. Burgery są miękkie i wspaniale …
30 + 20 min łatwy 2 830 kcal -
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami jest wspaniałym pomysłem na pyszny obiad. To wspaniała opcja na obiad dla wszystkich miłośników …
15 + 25 min łatwy 4 347 kcal -
Pieczony filet z kurczaka
Pieczony filet z kurczaka to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest to …
10 + 30 min łatwy 3 288 kcal -
Sos koperkowy do pulpetów
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe w sosie koperkowym pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste …
20 + 40 min łatwy 6 -
Kotlety siekane z kurczaka z warzywami
Kotlety siekane z kurczaka z warzywami to dobra opcja na ciekawe danie, które nie tylko jest pyszne, ale również wspaniale …
30 + 20 min łatwy 4 516 kcal
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
Potrawka z kurczaka z warzywami to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę smaczne, ale przy tym zdrowe potrawy. Całość …
15 + 40 min łatwy 6 254 kcal -
Filet z kurczaka w cieście francuskim
Filet z kurczaka w cieście francuskim to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Filet z kurczaka w …
15 + 30 min łatwy 6 947 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na naprawdę ciekawe danie. Całość jest bardzo pyszna i aromatyczna, a …
10 + 20 min łatwy 4 -
Filet z kurczaka po parysku
Filet z kurczaka po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana …
10 + 15 min łatwy 4
Filet z kurczaka – pomysły i przepisy na fileta z kurczaka w różnych odsłonach
Kurczak to jedno z najbardziej popularnych mięs w naszym kraju. Filet z kurczaka ciągle przewija się przez polską kuchnię pod postacią różnych potraw. Dania z kurczaka są szybkie i pyszne, a przepisy na mięso drobiowe naprawdę proste do przygotowania. Nawet laicy w kuchni nie powinni mieć większego problemu z przygotowaniem mięsa drobiowego. Co zrobić z kurczaka na obiad? Czy istnieje sprawdzony sposób na filety z kurczaka? Sprawdź najciekawsze propozycje na potrawy z kurczaka i dowiedz się, jakie właściwości ma to mięso.
Pomysł na filet z kurczaka – najlepsze przepisy na obiad z kurczaka
Kilka słów na temat jedzenia drobiu. Czy kurczak jest zdrowy?
Wielu ludzi w Polsce je kurczaka na obiad, ale też na przykład wybiera go na pożywną kolację. Niewielu jednak zastanawia się nad tym, dlaczego i czy w ogóle warto jeść mięso drobiowe. Niektórzy decydują się nie jeść kurczaka wcale, gdyż obawiają się znajdujących się w nim antybiotyków i hormonów. Utarło się bowiem, że drób jest tym wszystkim przepełniony. Są jednak ludzie, którzy kompletnie nie przejmują się krążącymi na świecie informacjami. Jedzą jednak kurczaka, ponieważ jest to mięso stosunkowo nie drogie, porównując na przykład do wołowiny. Polacy rocznie jedzą średnio ok. 30 kg kurczaka na osobę. Nie da się ukryć, mięso drobiowe w naszym kraju jest drugim (po wieprzowinie) najczęściej spożywanym mięsem. Okazuje się, że jest to także mięso, którego nie musimy importować zza granicy, bo przecież sami hodujemy kurczaki. Drób, który trafia na nasz rynek z importu, to rzadkość. Większość i tak nie przeszłaby ani kontroli jakości, ani nie spełniałaby przyjętych w Polsce norm.
Dlaczego ludzie uważają, że kurczaki naszprycowane są antybiotykami i hormonami? Otóż są to bardzo stare informacje, jednak… nadal całkiem słuszne. Dawniej, czyli ponad 20 lat temu, hormony mogły dość często pojawiać się w mięsie. Sprzedawcy wpuszczali je po to, żeby mięso wydawało się dla klienta ładniejsze i bardziej świeże. Dziś musiałaby zaistnieć solidna podstawa do tego, aby sprzedawca mięsa mógł wpuścić do niego jakąkolwiek substancję. Żadnemu z nich to się jednak nie opłaca, bo za używanie hormonów albo antybiotyków w mięsie grozi dziś naprawdę wysoka kara pieniężna. Mimo wszystko nie każdy kurczak wolny jest od niedozwolonych substancji. Sprzedawcy wciąż bywają nieuczciwi i sprzedają buble. Jak więc wystrzegać się mięsa złej jakości? Kupuj mięso ze sprawdzonych źródeł, najlepiej od renomowanych sprzedawców. Filet z kurczaka powinien być certyfikowany – tylko taki będzie bowiem świeży i wysokiej jakości.
Kupowanie filetów z kurczaka, krok po kroku
Mięso z kurczaka powinno się kupować ze zweryfikowanych źródeł i od rekomendowanych sprzedawców. Mięso dobrej jakości zawsze powinno być opieczętowane odpowiednim certyfikatem. Właśnie on jest swego rodzaju poświadczeniem, iż kupowane mięso jest dobrej jakości, smaczne i świeże. Certyfikat jakości to także pewność dobrego opakowania i transportu mięsa. Wiadomo, czasem sprzedawcy posługują się podrabianymi certyfikatami, żeby omotać klientów i sprzedać towar. Jak poradzić sobie z oszustami? Nie kupuj filetów z kurczaka od niesprawdzonych sprzedawców i postaw na kurczaka… zagrodowego! Warto takiego poszukać, ponieważ to znacznie zdrowsza jego wersja. Kurczak zagrodowy to mieszanka kurczaka mięsnego z wiejskim. Poza tym zagrodowy kurczak żyje znacznie dłużej niż brojler (kurczak mięsny), a także szczepiony jest na kokcydiozę, żyje na zewnątrz i odżywia się wyłącznie roślinną paszą. Jak łatwo możesz więc wywnioskować, jego smak i konsystencja jest znacznie lepsza niż kurczaka hodowanego na ubój w kurniku.
Aby upewnić się, że filety z kurczaka są świeże i zjadliwe, zawsze powinno się zwrócić uwagę na wiele szczegółów. Najważniejszy jest kolor mięsa, który musi być połyskujący i jasnoróżowy. Nie może mieć ani odrobiny żółtego koloru. Mięso powinno być też sprężyste – po wciśnięciu palca w filet powinien on wrócić do swojego poprzedniego stanu. Staraj się nigdy nie kupować filetów z kurczaka w tacce. Zdecydowanie lepsze są opakowania próżniowe, gdyż sprzedawcom trudniej jest poprawić w nich wygląd mięsa albo zwiększyć jego masę. Ciężej jest też w próżniowych opakowaniach zmienić datę ważności filetów. Warto pamiętać także o tym, że opakowanie musi być zawsze suche. Jeśli będzie choć odrobinę mokre, może to świadczyć o tym, iż kurczak był mrożony. Może to być również oznaka, że mięso jest zwyczajnie stare i nieświeże.
Właściwości filetów drobiowych – czy warto je spożywać?
Polacy lubią wykorzystywać filet z kurczaka na różnego rodzaju dania. Główny powód? Łatwa dostępność tego mięsa, jego niska cena oraz wiele cennych właściwości zdrowotnych. Mięso z kurczaka zawiera więcej białka niż wieprzowina – w dodatku białko to jest lepiej przyswajalne niż wołowe. Warto dodać, że filety drobiowe są też lekkostrawne i mają mało tłuszczu. Mogą więc spożywać je zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej, a także borykające się z wysokim złym cholesterolem i problemami układu krążenia.
W kurczaku jest wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Mięso ma też mnóstwo pożytecznych dla zdrowia właściwości. Wysoka zawartość witamin z grupy B sprawia, że jedzenie filetów drobiowych może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie i wspomoże zachodzące w organizmie procesy energetyczne. Spożywanie mięsa drobiowego dobrze działa też na stan włosów, skóry i paznokci. Dzięki regularnemu jedzeniu kurczaka można załagodzić depresję lub napięcie miesiączkowe, a także poprawić ciśnienie krwi. Drób dostarcza też do organizmu fosfor, cynk, selen i magnez, dzięki którym układ immunologiczny może działać znacznie sprawniej.
Warto w tym miejscu dodać, że oprócz filetów z kurczaka warto spożywać również podroby. Są one pełne cennych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B. Żołądki z kurczaka i wątróbka drobiowa mają wiele żelaza, a także cynku i magnezu. Należy zatem spożywać regularnie podroby i przestać się ich bać. Są bowiem naprawę bardzo wartościowe i niezwykle cenne dla naszego zdrowia.
Pomysł na filet z kurczaka – szybkie potrawy i smaczne dania drobiowe
Filet z kurczaka z warzywami – pomysł na obiad dla całej rodziny
Filet z kurczaka to smaczna potrawa dla rodziny, która posmakuje nie tylko największym fanom mięsa. To świetna propozycja na pożywny i pełnowartościowy obiad. Warto zapisać ją w swoim zeszycie z przepisami, gdyż przepis niejednokrotnie może się przydać. Oto najważniejsze składniki, które należy kupić, aby przygotować potrawę: piersi z kurczaka, papryka zielona i czerwona, marchewka, cebula, seler, czosnek, olej rzepakowy, papryka ostra i wędzona, pieprz i sól. Najpierw dobrze umyj kurczaka, potem go umyj i pokrój na równą kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj mięso, po czym zacznij delikatnie je obsmażać. Dopraw całość do smaku, następnie pokrój w słupki marchewkę i papryki. Zetrzyj seler na tarce i wrzuć go na patelnię. Duś wszystko pod przykrywką do momentu, aż powstanie sos. Podawaj tak przygotowaną potrawę z ziemniakami, makaronem albo ryżem.
Filet z kurczaka z warzywami to przepyszna potrawa, która pozwala zrobić szybki, pożywny i treściwy obiad dla całej rodziny. Chude mięso w połączeniu z wartościowymi warzywami to „energetyczna bomba”, doskonała dla zdrowia. Kurczak jest chudym mięsem, które należy do łatwo przyswajalnych, dlatego warto postawić na to danie. Jego przygotowanie jest proste i zajmuje bardzo mało czasu, więc świetnie poradzą z nim sobie nawet najwięksi amatorzy gotowania. Nie zapomnij o dodaniu cebuli i czosnku, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale wzmocnią one układ immunologiczny. Przepis na filet z kurczaka idealnie nada się zarówno na wykwintny obiad dla gości, jak i lunch do pracy lub przekąskę na uczelnię.
Najciekawsze pomysły na filet z kurczaka – zbiór prostych pomysłów na filety drobiowe
Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować filet z kurczaka? Możesz każdego tygodnia wypróbować nowy przepis na to smaczne danie. Nie martw się już więcej, co zrobić na obiad, tylko skorzystaj z poniższej listy i posmakuj pysznych filetów z kurczaka!
- Pieczony filet z kurczaka – to
znakomity pomysł na obiad, który na pewno zyska grono sympatyków. Aby
przygotować danie, należy zaopatrzyć się w piersi kurczaka, olej rzepakowy,
świeży rozmaryn i tymianek, a także oregano, majeranek, pieprz i sól. Kurczaka
trzeba dokładnie umyć i oczyścić, a następnie ponacinać go i skropić olejem.
Mięso trzeba później doprawić przyprawami do smaku, umieścić je w naczyniu
żaroodpornym na 30 minut i piec w temperaturze ok. 180 st. C.
-
Filet z kurczaka w sosie
koperkowym – jeśli lubisz mięso z sosem, powinieneś zrobić na obiad właśnie tę
potrawę. To danie idealne również na diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Do
przyrządzenia posiłku potrzebujesz piersi kurczaka, koperku, czosnku, śmietanki
kremowej 36%, bulionu warzywnego, oleju rzepakowego i przypraw do smaku.
Najpierw podziel mięso na małe plastry i natrzyj je przyprawami. Następnie
rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso na
patelnię i smaż je przez kilka minut. Następnie zalej kurczaka bulionem
warzywnym, posiekaj koperek i wrzuć go na mięso. Duś całość przez 15 minut, po
czym wlej śmietankę do dania i zagotuj wszystko.
- Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych – to idealna propozycja dla wielbicieli dań tradycyjnych, które jednocześnie są unowocześnione. Kurczak w takiej wersji jest mocno chrupiący i aromatyczny. Aby go zrobić, należy zaopatrzyć się w piersi kurczaka, płatki kukurydziane bez cukru, oliwę z oliwek, jajka i przyprawy do smaku. Najpierw trzeba oczyścić mięso, a potem podzielić je na plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. Kurczaka trzeba później porządnie natrzeć przyprawami, po czym wbić jajko na talerzyk i je rozmieszać. Kotleciki trzeba następnie wymieszać zarówno w jajku, jak i w płatkach, a na patelni rozgrzać oliwę tak, aby mięso się na niej porządnie usmażyło.