Pad thai z kurczakiem

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pad thai z kurczakiem podany na miseczce z pałeczkami.
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w kilka chwil we własnym domu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
535 kcal
Kcal w porcji
263 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (400 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Fasola mung kiełki (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Szczypiorek (45 g)
  • Keczup (70 g)
  • Sos rybny (30 ml)
  • Cukier (20 g)
  • Masło orzechowe (12 g)
  • Sos sojowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, czosnek granulowany, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczka, wok

Przepis na pad thai z kurczakiem krok po kroku

Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku.

Usmaż kurczaka w dużym woku, mieszając, około 6-8 minut, następnie przełóż go na talerz i odstaw na bok.

Wymieszaj w miseczce sos rybny, sos sojowy, cukier, keczup i masło orzechowe.

Jajka wbij na rozgrzaną patelnię i smaż przez około minutę, następnie rozmieszaj łyżką i dodaj posiekaną cebulę oraz kiełki fasoli.

W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy.

Dodaj na patelnię usmażonego kurczaka i wlej sos.

Połącz zawartość patelni z makaronem.

Udekoruj całość szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na pad thai z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pad thaia z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w kilka chwil we własnym domu. To dobre rozwiązanie dla osób kochających proste rozwiązania.

Przepis na pad thai z kurczakiem to świetna opcja na naprawdę szybki obiad czy lunch. Do jego przygotowania używa się kilku produktów, a całość zabiera tylko kilka chwil. To danie to najsłynniejsza potrawa kuchni tajskiej, jednak jest popularna na całym świecie. W tradycyjnej wersji nazwa ta odnosi się do smażonego makaronu z dodatkiem jajka, warzyw, owoców morza z sosem rybnym. To danie bardzo często podaje się również z orzeszkami ziemnymi. Dzięki dużej ilości przypraw jest smaczne, ale również niezwykle aromatyczne. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą i tworzą potrawę tak dobrą, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Można dostać ja w każdej restauracji serwującej potrawy kuchni azjatyckiej, jednak dużo prościej jest je zrobić w swoim domu i cieszyć się jego dużą porcją.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pad thai z kurczakiem, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji niezwykle prosty w przygotowaniu to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Choć receptury na pad thai są niezwykle różnorodne, to wszystkie mają kilka elementów wspólnych. Jednym z nich jest makaron ryżowy, który po podsmażeniu z warzywami staje się niezwykle smaczny. Niezwykle ważnym elementem jest również odpowiedni sos. W tym daniu to właśnie on odpowiada za właściwy smak, dlatego używa się do niego mnóstwa przypraw. Wszystkie, choć brzmiące egzotycznie, można z łatwością dostać w każdym większym sklepie lub zamówić w azjatyckich delikatesach online. Pad thai można przygotować w wersji wegańskiej z tofu, a także z owocami morza, w tej wersji jednak podaje się go z dodatkiem drobiu. Mięso z kurczaka wspaniale łączy się z przyprawami i warzywami.

To najłatwiejszy sposób na odtworzenie tego pysznego dania w domu. To pomysł na pyszne, ale również bardzo aromatyczne danie ze względu na liczne przyprawy. Wszystkie składniki są tanie i łatwo dostępne.

Alergeny w pad thaiu z kurczakiem

Lista alergenów dla pad thaia z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sos rybny
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze pad thaia z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja pełna białka, która może gościć w diecie na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(263g)
Energia (kcal)
203.63
535.56
Białko (g)
8.77
23.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(263g)
Węglowodany (g)
35.79
94.12
Węglowodany przyswajalne (g)
34.73
91.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
2.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(263g)
Tłuszcz (g)
2.34
6.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.37
3.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
2.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.28
137.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(263g)
Witamina A (µg (mcg))
29.39
77.29
Witamina B6 (mg)
0.23
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.38
Witamina C (mg)
4.19
11.02
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.54
Witamina E (mg)
0.32
0.85
Retinol (µg (mcg))
18.38
48.34
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.12
0.32
Niacyna (mg)
2.32
6.10
Foliany (µg (mcg))
20.58
54.13
Beta karoten (µg (mcg))
131.85
346.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(263g)
Sód (mg)
456.56
1200.76
Potas (mg)
162.41
427.15
Wapń (mg)
23.56
61.97
Fosfor (mg)
134.57
353.93
Magnez (mg)
23.70
62.33
Żelazo (mg)
0.74
1.95
Cynk (mg)
0.66
1.74
Miedź (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: masło orzechowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pad thaia z kurczakiem 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pad thaia z kurczakiem

Koszt składników
78.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Fasola mung kiełki
60 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Keczup
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Sos rybny
30 ml
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Masło orzechowe
12 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 12 g
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Koszt składników
78.50