Kurczak po chińsku

Opublikowano: 11.06.2021 r., 15:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak po chińsku z warzywami, ryżem i surówką.
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku z ryżem, warzywami i orientalnymi, aromatycznymi przyprawami. Idealny na rodzinny obiad i każdą okazję. Pyszny, sycący i zdrowy posiłek.
Przygotowanie 35 min
517 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 filet (100 g)
  • Papryka czerwona 1/3 sztuki (100 g)
  • Papryka żółta 1/3 sztuki (100 g)
  • Papryka zielona 1/3 sztuki (100 g)
  • Marchewka 1 sztuki (45 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Imbir korzeń 1 mały plasterek (5 g)
  • Olej sezamowy 1 łyżeczka (5 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 ml)
  • Sezam nasiona 1 łyżka (10 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 ml)
  • Ryż biały pół woreczka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, curry, chilli, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na kurczaka po chińsku krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawach. Papryki i marchewkę pokrój w słupki, czosnek i imbir drobno posiekaj.

W woku rozgrzej oliwę dodaj, kurczaka i chwilę podsmażaj.

Dodaj warzywa, czosnek, imbir i sos sojowy. Wymieszaj i smaż co chwila mieszając.

Podawaj z ryżem, skropione olejem sezamowym i z nasionami sezamu.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat kurczaka po chińsku

Kurczak po chińsku to danie które łatwo i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Ryż z kurczakiem po chińsku i z warzywami to pożywne i sycące danie, które jest niezwykle smaczne, pachnące i aromatyczne dzięki zastosowanym świeżym składnikom i przyprawom. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka po chińsku jak z prawdziwej orientalnej restauracji przedstawiamy idealny przepis, który sprawdzi się na każdą okazję. Aby przygotować pierś z kurczaka po chińsku potrzebne będzie oczywiście świeże mięso, a także warzywa. Kurczaka po chińsku najczęściej przygotowuje się z papryką w różnych kolorach, czerwonym, zielonym i żółtym, marchewką oraz cukinią. Dla ułatwienia i oszczędności czasu możesz wykorzystać też gotowe, chińskie mieszanki warzywne, czyli już przygotowane, pokrojone i doprawione warzywa. Przepis na kurczaka po chińsku jest bardzo prosty, a kluczowe są przyprawy. Najlepiej sprawdza się sos sojowy, chilli, imbir, nasiona sezamu i olej sezamowy. Wszystkie te składniki mają wyjątkowy, wyrazisty, orientalny smak, który nadaje całemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Pokrojone w kostkę mięso i pokrojone w słupki warzywa wystarczy obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na patelni. Tradycyjnie służą do tego specjalne azjatyckie woki, jednak równie dobrze możesz wykorzystać zwykłą patelnię. W zależności od Twoich preferencji kulinarnych, kurczaka po chińsku możesz przygotować w wersji łagodnej oraz pikantnej dodając po prostu mniejszą lub większą ilość papryczek chilli, ostrej papryki i/lub imbiru. Kurczak po chińsku to bardzo proste i szybkie do przyrządzenia danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Można je zapakować również na wynos i w lunchboxie zabrać ze sobą do szkoły, czy pracy, dlatego warto za jednym razem przygotować jego większą ilość Możesz go przygotować tradycyjnie z białym ryżem, a także z kaszą czy makaronem. Kurczak po chińsku to danie sycące ale jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, dlatego sprawdzi się również dla osób na dietach odchudzających.

Alergeny w kurczaku po chińsku

Lista alergenów dla kurczaka po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dodatek ostrych przypraw, posiłek może wzmagać objawy zgagi, refluksu oraz problemów żołądkowo-jelitowych, dlatego jeśli te zaburzenia występują, lepiej wykorzystać wyłącznie łagodne przyprawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
103.44
517.20
Białko (g)
6.02
30.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
12.44
62.22
Węglowodany przyswajalne (g)
11.01
55.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
7.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.61
18.06
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
5.19
Tłuszcze nienasycone (g)
2.57
12.87
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.54
7.71
Brak danych dla: papryka żółta, ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
5.16
Brak danych dla: papryka żółta, ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.64
68.22
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
106.50
532.48
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
1.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.20
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
74.03
370.15
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
3.02
Brak danych dla: papryka żółta, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.68
8.41
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.37
Ryboflawina (mg)
0.08
0.38
Niacyna (mg)
2.57
12.86
Foliany (µg (mcg))
22.31
111.54
Beta karoten (µg (mcg))
1061.87
5309.35
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
119.54
597.71
Potas (mg)
232.64
1163.22
Wapń (mg)
30.20
150.98
Fosfor (mg)
81.23
406.17
Magnez (mg)
23.32
116.59
Żelazo (mg)
0.67
3.36
Cynk (mg)
0.54
2.68
Miedź (mg)
0.15
0.75
Mangan (mg)
0.19
0.97
Brak danych dla: papryka czerwona, marchewka, sos sojowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po chińsku 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po chińsku

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1 filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Papryka czerwona
100 g
1/3 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Papryka żółta
100 g
1/3 sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka zielona
100 g
1/3 sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Marchewka
45 g
1 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Imbir korzeń
5 g
1 mały plasterek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Olej sezamowy
5 ml
1 łyżeczka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 ml
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Sezam nasiona
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Ryż biały
50 g
pół woreczka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Koszt składników
84.00