Przepis na kurczaka curry krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, chilli, czerwona pasta curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i przypraw solą, pieprzem i curry. Smaż przez 4 minuty.

Marchew obierz i pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Dodaj na patelnię do mięsa. Podsmaż przez chwilę i zalej wszystko mleczkiem kokosowym.

Dopraw chili, pastą curry i duś przez 15 minut na małym ogniu.

Gotowe curry podawaj z ugotowanym ryżem.

Kurczak curry podany w ozdobnej misce z przyprawami.
kurczak curry
Koszt przygotowania dania
24.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
531 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Kurczak curry - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku curry

Kurczak curry to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego smak na pewno zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. To danie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również pachnie i smakuje. W kilka chwil można wyczarować danie, które smakuje lepiej niż z azjatyckiej restauracji, a to wszystko uda się zrobić we własnym domu z pomocą bazowych produktów, które często znajdują się w spiżarni. Dzięki temu to danie sprawdzi się również jako awaryjny posiłek.

Przepis na kurczaka curry, choć może się wydawać skomplikowany, wcale taki nie jest. Można go zrobić w kilka chwil, a jego smak sprawia, że ciężko jest powstrzymać się przed wzięciem dokładki. To curry z kurczakiem można wykonać w kilka chwil w nieskomplikowany sposób, dlatego świetnie poradzą sobie z nim początkujący kucharze. Dzięki temu przepisowi ten posiłek może stanowić naprawdę szybki lunch lub sycącą kolację.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka curry, który będzie odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Można z niego przygotować kurczaka o niesamowitym aromacie z przepysznymi warzywami, w wyjątkowo kremowym sosie. Wszystko to można zrobić w mniej niż pół godziny, dzięki czemu przepis ten nada się nawet dla bardzo zapracowanych osób.

To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, czy przepyszną kolację z przyjaciółmi. Dzięki prostocie, która w takim wydaniu wcale nie jest nudna, ten przepis skradnie serca wszystkich gości i domowników. To wszystko dzięki idealnemu połączeniu kurczaka z warzywami w przepysznym sosie.

Pierś z kurczaka nie jest mocno doprawiona, ze względu na sos w którym się znajduje. To sos curry do kurczaka jest głównym bohaterem całego tego dania, gdyż to właśnie on nadaje całej potrawie orientalnego charakteru. Wykonany na bazie mleczka kokosowego, najlepiej jak najgęstszego, w połączeniu z warzywami i ostrymi przyprawami jest niesamowicie pysznym dodatkiem, który sprawia, że ciężko przejść obok tego dania obojętnie.

To curry najlepiej podawać z ryżem. Kurczak w przyprawie curry to świetne danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także jako posiłek na spotkania z bliskimi.

Wartości odżywcze kurczaka curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(341g)
Energia (kalorie)
Białko
8.56 g
29.19 g

Węglowodany w kurczaku curry

Na 100g
Na porcję
(341g)
Węglowodany
17.61 g
60.03 g
Węglowodany przyswajalne
16.54 g
56.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
3.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(341g)
Tłuszcz
5.80 g
19.76 g
Tłuszcze nasycone
1.43 g
4.88 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.17 g
14.23 g
Tłuszcze jednonasycone
3.51 g
11.97 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
2.26 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
22.40 mg
76.38 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kurczaka curry

Na 100g
Na porcję
(341g)
Witamina A
92.78 µg (mcg)
316.37 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
1.11 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
24.58 mg
83.83 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
1.12 mg
3.82 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
4.74 µg (mcg)
16.18 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.33 mg
Niacyna
3.39 mg
11.57 mg
Foliany
21.44 µg (mcg)
73.10 µg (mcg)
Beta karoten
895.87 µg (mcg)
3054.92 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka curry

Na 100g
Na porcję
(341g)
Sód
62.92 mg
214.54 mg
Potas
204.44 mg
697.13 mg
Wapń
18.00 mg
61.38 mg
Fosfor
110.06 mg
375.30 mg
Magnez
18.69 mg
63.73 mg
Żelazo
0.39 mg
1.32 mg
Cynk
0.55 mg
1.88 mg
Miedź
0.06 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka curry 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku curry

Lista alergenów dla kurczaka curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Cena przygotowania kurczaka curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Groszek zielony mrożony
70 g
pół szklanki
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 70 g
Kukurydza konserwowa
80 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Mleczko kokosowe
125 ml
pół szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Ryż biały
200 g
2 torebki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób