Kurczak curry
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 szt (400 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (240 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Groszek zielony mrożony - pół szklanki (70 g)
- Kukurydza konserwowa - pół mini puszki (80 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
- Mleczko kokosowe - pół szklanki (125 ml)
- Ryż biały - 2 torebki (200 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
Przepis na kurczaka curry krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i przypraw solą, pieprzem i curry. Smaż przez 4 minuty.
Marchew obierz i pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Dodaj na patelnię do mięsa. Podsmaż przez chwilę i zalej wszystko mleczkiem kokosowym. Dodaj groszek i kukurydzę.
Dopraw chili, pastą curry (1 łyżka) i duś przez 15 minut na małym ogniu.
Gotowe curry podawaj z ugotowanym ryżem.
Więcej informacji na temat kurczaka curry
Kurczak curry to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego smak na pewno zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. To danie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również pachnie i smakuje. W kilka chwil można wyczarować danie, które smakuje lepiej niż z azjatyckiej restauracji, a to wszystko uda się zrobić we własnym domu z pomocą bazowych produktów, które często znajdują się w spiżarni. Dzięki temu to danie sprawdzi się również jako awaryjny posiłek.
Przepis na kurczaka curry, choć może się wydawać skomplikowany, wcale taki nie jest. Można go zrobić w kilka chwil, a jego smak sprawia, że ciężko jest powstrzymać się przed wzięciem dokładki. To curry z kurczakiem można wykonać w kilka chwil w nieskomplikowany sposób, dlatego świetnie poradzą sobie z nim początkujący kucharze. Dzięki temu przepisowi ten posiłek może stanowić naprawdę szybki lunch lub sycącą kolację.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka curry, który będzie odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Można z niego przygotować kurczaka o niesamowitym aromacie z przepysznymi warzywami, w wyjątkowo kremowym sosie. Wszystko to można zrobić w mniej niż pół godziny, dzięki czemu przepis ten nada się nawet dla bardzo zapracowanych osób.
To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, czy przepyszną kolację z przyjaciółmi. Dzięki prostocie, która w takim wydaniu wcale nie jest nudna, ten przepis skradnie serca wszystkich gości i domowników. To wszystko dzięki idealnemu połączeniu kurczaka z warzywami w przepysznym sosie.
Pierś z kurczaka nie jest mocno doprawiona, ze względu na sos w którym się znajduje. To sos curry do kurczaka jest głównym bohaterem całego tego dania, gdyż to właśnie on nadaje całej potrawie orientalnego charakteru. Wykonany na bazie mleczka kokosowego, najlepiej jak najgęstszego, w połączeniu z warzywami i ostrymi przyprawami jest niesamowicie pysznym dodatkiem, który sprawia, że ciężko przejść obok tego dania obojętnie.
To curry najlepiej podawać z ryżem. Kurczak w przyprawie curry to świetne danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także jako posiłek na spotkania z bliskimi.
Alergeny w kurczaku curry
Lista alergenów dla kurczaka curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze kurczaka curry
Curry to zdrowy pomysł na obiad z dużą ilością warzyw.
Energia i białka
(341g)
Węglowodany
(341g)
Tłuszcze
(341g)
Witaminy
(341g)
Składniki mineralne
(341g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.