Przepis na ryż z warzywami krok po kroku
- Ryż biały 150 g
- Papryka czerwona 230 g 1 sztuka
- Fasolka szparagowa mrożona 110 g lub groszek cukrowy
- Cebula czerwona 105 g 1 sztuka
- Piersi kurczaka bez skóry 100 g
- Brokuły 150 g
- Marchewka 80 g 1 marchewka
- Kukurydza konserwowa 60 g 4 łyżki
- Jajko 3 szt.
- Oliwa z oliwek 15 ml 1,5 łyżki
- Bulion drobiowy 60 g 0,25 szklanki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż z warzywami.
Marchewkę pokrój w plasterki, a brokuła w małe różyczki.
Dodaj resztę warzyw na patelnię i dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz bulion.
Gotuj warzywa razem z mięsem, pod przykryciem, na wolnym ogniu, około15 minut.
Jajka wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.
Na mniejszej patelni rozgrzej 0,5 łyżki oliwy i smaż cienkie omlety z jajek.
Omlety pokrój w paski.
Ryż odcedź.
Odkryj patelnie z warzywami i odparuj odrobinę bulion.
Następnie dodaj ugotowany ryż i paski jajek i wymieszaj.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Ryż z warzywami - cechy przepisu
Więcej o ryżu z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno sos z warzywami i ryż lub wymieszać je razem.
Przepis na ryż z warzywami można przygotować w wersji mięsnej z piersią z kurczaka lub wegańską z tofu, lub nasionami roślin strączkowych, wystarczy zmienić tylko jeden składnik. Mięso i tofu najlepiej zamarynować dzień wcześniej w przyprawach, aby podkręcić ich smak.
Jak zrobić ryż z warzywami?
Zaczynamy od przygotowania sosu i ugotowania ryżu. Czerwoną cebulę i papryki (najlepiej w dwóch lub trzech kolorach, aby danie wyglądał ładniej) kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy cebulę z przyprawami. Gdy ona się zeszkli, dodajemy źródło białka, czyli mięso/tofu/nasiona roślin strączkowych. Jeżeli używasz mięsa lub tofu, to podsmaż je chwilę. Następnie dodajemy resztę warzyw (kukurydzę konserwową, marchewkę, groszek cukrowy - lub fasolkę szparagową i różyczki brokułów) i chwilę podsmażamy. Potem wlewamy bulion lub wodę, i gotujemy, pod przykryciem, na wolnym ogniu, aby warzywa zmiękły około 15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy od wody. Na osobnej patelni smażymy a'la omlet z jaj i kroimy go w paski. Teraz to od Ciebie zależy to, jak ugotować ryż z warzywami. Możesz wsypać ryż do sosu i dokładnie wymieszać lub podawać je osobno. W pierwszej wersji ryż trochę nasiąknie sosem i będzie smaczniejszy, lecz danie będzie wyglądało mniej apetycznie. W drugiej opcji sos może wymagać lekkiego zagęszczenia wodą z mąką, a ryż nie będzie miał tego smaku sosu, ale wydaje mi się, że tak podany ryż z sosem warzywnym obok wygląda ładniej i bardziej zachęca do spróbowania. Tego wyboru musisz dokonać samodzielnie. Na zdjęciu widzisz ryż wymieszany z sosem warzywnym, dlatego w składnikach nie ma wymienionej mąki. Takie danie jest bezglutenowe, a jeżeli zastąpisz mięso jakimś roślinnym źródłem białka, to będzie także wegańskie. Dodatkowo ma wiele różnych warzyw, co także jest dużym plusem.
Jest to bardzo dobry pomysł na obiad. Kolorowy sos zachęci nawet niejadków do jedzenia.
Wartości odżywcze ryżu z warzywami
Energia i białka
Węglowodany w ryżu z warzywami
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy w przepisie na ryż z warzywami
(410g)
Składniki mineralne w przepisie na ryż z warzywami
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ryżu z warzywami
Lista alergenów dla ryżu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy