Przepis na ryż z warzywami krok po kroku

Składniki
  • Ryż biały 150 g
  • Papryka czerwona 230 g 1 sztuka
  • Fasolka szparagowa mrożona 110 g lub groszek cukrowy
  • Cebula czerwona 105 g 1 sztuka
  • Piersi kurczaka bez skóry 100 g
  • Brokuły 150 g
  • Marchewka 80 g 1 marchewka
  • Kukurydza konserwowa 60 g 4 łyżki
  • Jajko 3 szt.
  • Oliwa z oliwek 15 ml 1,5 łyżki
  • Bulion drobiowy 60 g 0,25 szklanki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż z warzywami.

Marchewkę pokrój w plasterki, a brokuła w małe różyczki.

Dodaj resztę warzyw na patelnię i dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz bulion.

Gotuj warzywa razem z mięsem, pod przykryciem, na wolnym ogniu, około15 minut.

Jajka wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.

Na mniejszej patelni rozgrzej 0,5 łyżki oliwy i smaż cienkie omlety z jajek.

Omlety pokrój w paski.

Ryż odcedź.

Odkryj patelnie z warzywami i odparuj odrobinę bulion.

Następnie dodaj ugotowany ryż i paski jajek i wymieszaj.

Patelnia z ryżem z warzywami. Obok znajduje się groszek cukrowy, olej, przyprawy. W tle leży papryka, natka pietruszki i ściereczka kuchenna.
Ryż z warzywami
Koszt przygotowania dania
17.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
430 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Ryż z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ryżu z warzywami

Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno sos z warzywami i ryż lub wymieszać je razem.

Przepis na ryż z warzywami można przygotować w wersji mięsnej z piersią z kurczaka lub wegańską z tofu, lub nasionami roślin strączkowych, wystarczy zmienić tylko jeden składnik. Mięso i tofu najlepiej zamarynować dzień wcześniej w przyprawach, aby podkręcić ich smak.

Jak zrobić ryż z warzywami?

Zaczynamy od przygotowania sosu i ugotowania ryżu. Czerwoną cebulę i papryki (najlepiej w dwóch lub trzech kolorach, aby danie wyglądał ładniej) kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy cebulę z przyprawami. Gdy ona się zeszkli, dodajemy źródło białka, czyli mięso/tofu/nasiona roślin strączkowych. Jeżeli używasz mięsa lub tofu, to podsmaż je chwilę. Następnie dodajemy resztę warzyw (kukurydzę konserwową, marchewkę, groszek cukrowy - lub fasolkę szparagową i różyczki brokułów) i chwilę podsmażamy. Potem wlewamy bulion lub wodę, i gotujemy, pod przykryciem, na wolnym ogniu, aby warzywa zmiękły około 15 minut. Ugotowany ryż odcedzamy od wody. Na osobnej patelni smażymy a'la omlet z jaj i kroimy go w paski. Teraz to od Ciebie zależy to, jak ugotować ryż z warzywami. Możesz wsypać ryż do sosu i dokładnie wymieszać lub podawać je osobno. W pierwszej wersji ryż trochę nasiąknie sosem i będzie smaczniejszy, lecz danie będzie wyglądało mniej apetycznie. W drugiej opcji sos może wymagać lekkiego zagęszczenia wodą z mąką, a ryż nie będzie miał tego smaku sosu, ale wydaje mi się, że tak podany ryż z sosem warzywnym obok wygląda ładniej i bardziej zachęca do spróbowania. Tego wyboru musisz dokonać samodzielnie. Na zdjęciu widzisz ryż wymieszany z sosem warzywnym, dlatego w składnikach nie ma wymienionej mąki. Takie danie jest bezglutenowe, a jeżeli zastąpisz mięso jakimś roślinnym źródłem białka, to będzie także wegańskie. Dodatkowo ma wiele różnych warzyw, co także jest dużym plusem.

Jest to bardzo dobry pomysł na obiad. Kolorowy sos zachęci nawet niejadków do jedzenia.

Wartości odżywcze ryżu z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (410g)
Energia (kalorie)
105.02 kcal
430.57 kcal
Białko
5.31 g
21.75 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w ryżu z warzywami

Na 100g
Na porcję (410g)
Węglowodany
14.63 g
59.98 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.26 g
54.36 g
Brak danych dla: piersi kurczaka bez skóry, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (410g)
Tłuszcz
3.05 g
12.49 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.94 g
3.85 g
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
7.98 g
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.46 g
5.97 g
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
2.01 g
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryż z warzywami

Na 100g
Na porcję (410g)
Witamina B6
0.22 mg
0.90 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek, bulion drobiowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.84 mg
3.44 mg
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona, kukurydza konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.52 mg
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.38 mg
5.64 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
30.17 µg (mcg)
123.69 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek, bulion drobiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryż z warzywami

Na 100g
Na porcję (410g)
Sód
63.96 mg
262.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
177.67 mg
728.44 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
23.29 mg
95.47 mg
Fosfor
75.84 mg
310.96 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.07 mg
61.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
2.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
2.22 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu z warzywami 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu z warzywami

Lista alergenów dla ryżu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania ryżu z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Fasolka szparagowa mrożona
110 g
lub groszek cukrowy
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.34
Za 110 g
Cebula czerwona
105 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 105 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Marchewka
80 g
1 marchewka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Kukurydza konserwowa
60 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Oliwa z oliwek
15 ml
1,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Bulion drobiowy
60 g
0,25 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 60 g
Liczba porcji:
Razem
82.00
Łączny koszt
17.54
Jak oceniasz przepis na ryż z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób