Plain naan

Opublikowano: 20.02.2024 r., 15:19 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
plain naan
Plain naan
Poznaj przepis na pyszne, domowe chlebki naad
Przygotowanie 20 min
Smażenie 60 min
396 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Drożdże suche (7 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Sól 2 szczypty (4 g)
  • Jogurt naturalny 1 łyżka (15 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, miska

Przepis na plain naan krok po kroku

Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 1/2 szklanki letniej wody i wymieszaj, aż cukier i drożdże się rozpuszczą.

Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.

W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki, a następnie dodaj przygotowany rozczyn.

Ręcznie zagniataj i wyrabiaj ciasto, aż będzie gęste i jednolite.

Przykryj i ponownie odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce (ok. 1 h).

Ponownie zagnieć ciasto, uformuj kulę i podziel na 8 części. Z każdej z nich uformuj cienki placek.

Smaż placki na beztłuszczowej, nieprzywierającej patelni. Gdy pojawią się pęcherzyki, przewracaj na drugą stronę.

Placki możesz jeść samodzielnie lub posmarować masłem i natrzeć czosnkiem.

Jak oceniasz przepis na plain naan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat plain naan

Plain naan, czyli placek lub chlebek naan to popularny element kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej. Podawane są najczęściej jako dodatek do dań głównych – różnego rodzaju sosów, gulaszy, curry oraz zup. Świetnie sprawdzą się jako składnik dań wegetariańskich i mięsnych. Zastanawiasz się jak zrobić plain naan? Poznaj nasz przepis na domowe chlebki. Do ich przygotowania potrzebujesz drożdży – świeżych lub suszonych, mąki, jogurtu, odrobiny cukru i soli oraz wody. Z tych kilku tanich i łatwo dostępnych składników powstanie pyszny, tradycyjny plain naan, dobry na każdą okazję. Ciepłe placki warto posmarować masłem, natrzeć czosnkiem, solą i natką pietruszki, dzięki temu będą naprawdę pyszne. Sam przepis na plain naan nie jest skomplikowany, jednak dość czasochłonny. Wynika to z konieczności wyrastania ciasta drożdżowego, powinno to trwać co najmniej godzinę. W tym czasie możesz swobodnie zająć się innymi obowiązkami lub przygotować dodatki do naan. Plain naan to pomysł na najlepszy dodatek do curry oraz innych dań kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Świetnie sprawdzi się też jako przystawka na imprezę. Chlebek naan najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły i chrupiący, ale jeśli chcesz, możesz też zabrać go ze sobą na wynos, jako dodatek do lunchu lub obiadu jedzonego w pracy. Koniecznie czytaj dalej i poznaj sprawdzony przepis na domowe chlebki naan.

Alergeny w plain naan

Lista alergenów dla plain naan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze plain naan

na 100g gotowej potrawy

Placki naan powinny być elementem pełnowartościowego, dobrze zbilansowanego posiłku, dostarczającego białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
360.43
396.48
Białko (g)
13.74
15.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
67.47
74.22
Węglowodany przyswajalne (g)
66.99
73.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
4.18
4.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
2.16
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
2.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.11
Tiamina (mg)
1.05
1.15
Ryboflawina (mg)
0.47
0.52
Niacyna (mg)
6.60
7.26
Foliany (µg (mcg))
172.15
189.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
403.55
443.90
Potas (mg)
140.70
154.77
Wapń (mg)
25.46
28.01
Fosfor (mg)
128.42
141.27
Magnez (mg)
33.84
37.23
Żelazo (mg)
5.03
5.53
Cynk (mg)
1.13
1.24
Miedź (mg)
0.18
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny plain naan 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania plain naan

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Sól
4 g
2 szczypty
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 4 g
Jogurt naturalny
15 ml
1 łyżka
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
29.80