Puszysta babka na oleju

Opublikowano: 26.02.2024 r., 15:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
puszysta babka na oleju
Puszysta babka na oleju
Poznaj przepis na szybką, pyszną, puszystą babkę na oleju, którą przygotujesz, nawet jeśli nie masz doświadczenia kulinarnego.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
325 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 duże szklanki (200 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (40 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2,5 łyżki (25 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 1 duża szklanka (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, forma do babki

Przepis na puszystą babkę na oleju krok po kroku

Nastaw piekarnik na 170 stopni.

Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubijaj mikserem, aż całkowicie się rozpuści i powstanie jasna, jednolita masa.

Stopniowo dodawaj olej, cały czas miksując na wolnych obrotach.

W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

Suche składniki powoli przesyp do mokrych i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Formę do babki wyłóż papierem lub posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Ciasto równomiernie przelej do formy.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut.

Jak oceniasz przepis na puszystą babkę na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat puszystej babki na oleju

Puszysta babka na oleju to świetny pomysł na pyszne, ale również bardzo szybkie i proste do przygotowania ciasto. Świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Mimo że najpopularniejsza babka to babka wielkanocna przygotowywana na święta, możesz przygotować ją również bez większej okazji. Jest bardzo smaczna, łatwa, szybka i tania, dlatego możesz przygotować ją na imprezę lub ciasto w weekend. Idealnie nada się jako coś słodkiego na deser lub dodatek do kawy, czy herbaty. Możesz dowolnie ją udekorować na przykład świeżymi owocami, bakaliami, polewą czekoladową lub cukrem pudrem, dzięki czemu będzie pięknie prezentować się na stole. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić puszystą babkę na oleju, aby była naprawdę najlepsza, jesteś w odpowiednim miejscu – nasz prosty, sprawdzony przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Krok po kroku pokażemy Ci, jak zrobić to proste, efektowne ciasto, aby było najlepsze i smakowało wszystkim. Składniki niezbędne do przygotowania tego ciasta nie są wymyślne i na pewno przynajmniej część z nich już masz w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą mąka pszenna i skrobia ziemniaczana, budyń waniliowy, olej rzepakowy, cukier, a najlepiej ksylitol, jajka, oraz proszek do pieczenia. Dzięki zamianie cukru na ksylitol ciasto będzie miało niższą kaloryczność i indeks glikemiczny. Przepis puszystą babkę na oleju jest naprawdę prosty i na pewno bez problemu poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Puszysta babka na oleju, świetnie sprawdza się jako ciasto okolicznościowe, ale również słodki dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty, dlatego ten przepis zdecydowanie warto znać i wypróbować samodzielnie.

Alergeny w puszystej babce na oleju

Lista alergenów dla puszystej babki na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze puszystej babki na oleju

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem babka ma nieco mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
406.53
325.23
Białko (g)
6.79
5.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
42.66
34.13
Węglowodany przyswajalne (g)
42.41
33.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
26.26
21.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.06
2.45
Tłuszcze nienasycone (g)
23.20
18.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.38
13.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.82
5.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.72
76.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
69.63
55.71
Potas (mg)
331.65
265.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
122.32
97.86
Żelazo (mg)
1.98
1.59
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystej babki na oleju 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystej babki na oleju

Koszt składników
44.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
2 duże szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
2,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
1 duża szklanka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
44.60