Przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder, cynamon, przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia

Marchewkę umyj i obierz.

Zetrzyj na tarce.

Z marchewki odciśnij nadmiar wody.

Oddziel białka jaj od żółtek.

Żółtka dodaj do marchewki.

Orzechy drobno posiekaj i dodaj do marchewki.

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodaj do reszty składników.

Delikatnie wymieszaj.

Powoli wlewaj olej cały czas mieszając.

Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Ciasto przełóż do blachy do pieczenia wyłożonej papierem.

Piecz ok. 50 minut.

Miska ze startą marchewką. Obok miska z ciastem, w trakcie miksowania.
Ciasto marchewkowe
Koszt przygotowania dania
7.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
215 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciasto marchewkowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marchewkowym

Przepis na ciasto marchewkowe to idealny sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce marchewki. Stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu ma rzeszę swoich zwolenników i jest idealnym zamiennikiem sklepowych ciast obfitujących najczęściej w cukier, tłuszcz i wiele chemicznych dodatków. Można zaliczyć je do fit słodyczy i przekąsek, które zadowolą każdego miłośnika słodkości, a jednocześnie są znacznie zdrowsze.

Przygotowania ciasta jest bardzo proste. Najbardziej pracochłonną czynnością podczas przygotowywania ciasta marchewkowego jest tarcie marchewki. Zajmuje sporo czasu i na ogół powoduje niemały bałagan. Dlatego przydatne są wszelkie tarki automatyczne lub roboty kuchenne, które zrobią to za nas w mgnieniu oka. Jeśli konieczne jest użycie normalnej, ręcznej, tradycyjnej tarki na ten etap na ogół trzeba przeznaczyć sobie minimum 15 min. Kiedy marchewka będzie już starta drobno siekamy orzechy. Do miski z marchewką dodajemy jajka, mąkę, sodę lub proszek do pieczenia, olej, orzechy i opcjonalnie rodzynki. Ważny jest też dodatek przypraw - ciasto warto doprawić cynamonem, świetnie sorawdzą się także wszelkie przyprawy korzenne, goździki, czy gotowe mieszanki przypraw do piernika. Całość mieszamy do połączenia składników - ciasto powinno być gęste. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy, aż ciasto będzie upieczone w środku i chrupiące na zewnątrz. Tak powstałe ciasto marchewkowe jest pyszne, delikatne, mokre i puszyste.

Na ogół marchewka uwalnia wiele słodyczy przez co nie ma konieczności dodawaniu cukru, miodu, ani innego słodzidła. Fakt, że jest podawane bez kremu dodatkowo sprawia że jest ono zdrowe i niskokaloryczne, a jednocześnie smaczne i zadowoli niejedno podniebienie. Ciasto z marchwi pokochają również dzieci, dla których może stanowić ono alternatywę dla słodyczy i sklepowych ciast i ciasteczek, a także sposób na przemycenie warzyw do ich diety.

Dobre ciasto marchewkowe sprawdzi się idealnie w roli dodatku do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako deser, czy zdrowa przekąska.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
308.12 kcal
215.69 kcal
Białko
6.63 g
4.64 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście marchewkowym

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
25.18 g
17.62 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
23.04 g
16.13 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
20.42 g
14.29 g
Tłuszcze nasycone
2.47 g
1.73 g
Tłuszcze nienasycone
17.95 g
12.56 g
Tłuszcze jednonasycone
10.39 g
7.27 g
Tłuszcze wielonasycone
7.56 g
5.29 g

Witaminy w przepisie na ciasto marchewkowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6
0.13 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
72.99 µg (mcg)
51.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
47.60 mg
33.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
330.88 mg
231.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
91.15 mg
63.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
188.78 mg
132.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.32 mg
17.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.91 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.74 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta marchewkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.10
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób