Przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 100 ml
- Marchewka 250 g
- Orzechy włoskie 50 g
- Mąka pszenna typ 750 200 g
- Proszek do pieczenia 10 g
Marchewkę umyj i obierz.
Zetrzyj na tarce.
Z marchewki odciśnij nadmiar wody.
Oddziel białka jaj od żółtek.
Żółtka dodaj do marchewki.
Orzechy drobno posiekaj i dodaj do marchewki.
Wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodaj do reszty składników.
Delikatnie wymieszaj.
Powoli wlewaj olej cały czas mieszając.
Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Ciasto przełóż do blachy do pieczenia wyłożonej papierem.
Piecz ok. 50 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Muffinki marchewkowe
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Ciasteczka marchewkowe
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z ananasem
-
Polewa do ciasta marchewkowego
-
Ciasta marchewkowe

(liczba kalorii)
Ciasto marchewkowe - cechy przepisu
Więcej o cieście marchewkowym
Przepis na ciasto marchewkowe to idealny sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce marchewki. Stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu ma rzeszę swoich zwolenników i jest idealnym zamiennikiem sklepowych ciast obfitujących najczęściej w cukier, tłuszcz i wiele chemicznych dodatków. Można zaliczyć je do fit słodyczy i przekąsek, które zadowolą każdego miłośnika słodkości, a jednocześnie są znacznie zdrowsze.
Przygotowania ciasta jest bardzo proste. Najbardziej pracochłonną czynnością podczas przygotowywania ciasta marchewkowego jest tarcie marchewki. Zajmuje sporo czasu i na ogół powoduje niemały bałagan. Dlatego przydatne są wszelkie tarki automatyczne lub roboty kuchenne, które zrobią to za nas w mgnieniu oka. Jeśli konieczne jest użycie normalnej, ręcznej, tradycyjnej tarki na ten etap na ogół trzeba przeznaczyć sobie minimum 15 min. Kiedy marchewka będzie już starta drobno siekamy orzechy. Do miski z marchewką dodajemy jajka, mąkę, sodę lub proszek do pieczenia, olej, orzechy i opcjonalnie rodzynki. Ważny jest też dodatek przypraw - ciasto warto doprawić cynamonem, świetnie sorawdzą się także wszelkie przyprawy korzenne, goździki, czy gotowe mieszanki przypraw do piernika. Całość mieszamy do połączenia składników - ciasto powinno być gęste. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy, aż ciasto będzie upieczone w środku i chrupiące na zewnątrz. Tak powstałe ciasto marchewkowe jest pyszne, delikatne, mokre i puszyste.
Na ogół marchewka uwalnia wiele słodyczy przez co nie ma konieczności dodawaniu cukru, miodu, ani innego słodzidła. Fakt, że jest podawane bez kremu dodatkowo sprawia że jest ono zdrowe i niskokaloryczne, a jednocześnie smaczne i zadowoli niejedno podniebienie. Ciasto z marchwi pokochają również dzieci, dla których może stanowić ono alternatywę dla słodyczy i sklepowych ciast i ciasteczek, a także sposób na przemycenie warzyw do ich diety.
Dobre ciasto marchewkowe sprawdzi się idealnie w roli dodatku do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako deser, czy zdrowa przekąska.
Wartości odżywcze ciasta marchewkowego
Energia i białka
Węglowodany w cieście marchewkowym
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na ciasto marchewkowe
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście marchewkowym
Lista alergenów dla ciasta marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Proszek do pieczenia