Przepis na ciasto owsiane bez cukru krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem, dodaj jajko i zmiksuj.

Do masy bananowe dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko.

Daktyle posiekaj lub przekrój na pół i dodaj do reszty składników.

Na końcu dodaj miód i przelej ciasto do foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

ciasto owsiane bez cukru
Ciasto owsiane bez cukru
Koszt przygotowania dania
8.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
130 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Ciasto owsiane bez cukru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście owsianemu bez cukru

Ciasto z owsiane bez cukru to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub deser, który śmiało możesz podawać na przyjęciu rodzinnym lub w gronie przyjaciół. Ale to szybkie i łatwe ciasto świetnie sprawdzi się także jako pomysł na drugie śniadanie dla dzieci.

Wtedy ciasto możesz podawać z miodem lub orzechami. Poznaj mój przepis na ciasto owsiane bez cukru i przygotuj je dla całej rodziny.

Będziesz potrzebować mąkę, banany, mleko, jajka i proszek do pieczenia, odrobinę daktyli.

Do środka zawsze daję daktyle lub żurawinę, składniki te idealnie pasują do tego połączenia z bananami.

Jeśli masz w domu banany, które zaczynają robić się czarne, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj właśnie to ciasto lub chleb bananowy.

Banany rozgnieć widelcem i dodaj jajka, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę, zawsze polecam przesiać ją przez sito, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste, proszek do pieczenia i mleko. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, dodaj daktyle i przelej ciasto do foremki. Najlepiej jeśli posiekasz daktyle przed dodaniem ich do ciasta.

Dobrze sprawdzi się tutaj prostokątna forma do ciasta lub keksówka. Ważne jest aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia możesz sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już dobre. W trakcie przygotowywania możesz dodać także aromatyczne przyprawy np. cynamon.

Jeśli chcesz, możesz dodać rodzynki lub posiekane orzechy. Ja jednak zostawiam ciasto w podstawowej wersji tylko z daktylami. Obojętnie na jakie dodatki się zdecydujesz czy też nie ciasto będzie pyszne.

W moim przepisie użyłam mąkę owsianą dodatkowo w wersji bezglutenowej. Jeśli nie masz w domu mąki owsianej, po prostu zmiksuj płatki owsiane. Dlatego ciasto jest także dobre dla wszystkich osób eliminujących gluten ze swojej diety. Mąka owsiana nie zawiera glutenu, jednak może być nim zanieczyszczona, dlatego przy nietolerancji wybieraj wersję bezglutenową.

Sam widzis,. jak prosty jest przepis, ciasto z pewnością pokochają nie tylko dorośli, ale także dzieci. Skoro już wiesz jak zrobić ciasto owsiane bez cukru, koniecznie spróbuj sam.

Wartości odżywcze ciasta owsianego bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
217.48 kcal
130.49 kcal
Białko
7.11 g
4.27 g

Węglowodany w cieście owsianemu bez cukru

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
39.24 g
23.55 g
Węglowodany przyswajalne
35.67 g
21.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.57 g
2.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
4.33 g
2.60 g
Tłuszcze nasycone
1.64 g
0.99 g
Tłuszcze nienasycone
2.69 g
1.61 g
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.35 g
0.81 g
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.33 g
0.80 g
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Cholesterol
29.81 mg
17.88 mg
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto owsiane bez cukru

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
28.05 µg (mcg)
16.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Witamina C
2.55 mg
1.53 mg
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.07 mg
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Retinol
26.63 µg (mcg)
15.98 µg (mcg)
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.18 mg
Niacyna
0.76 mg
0.46 mg
Foliany
23.48 µg (mcg)
14.09 µg (mcg)
Beta karoten
15.16 µg (mcg)
9.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto owsiane bez cukru

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
25.94 mg
15.56 mg
Potas
466.13 mg
279.68 mg
Wapń
112.31 mg
67.38 mg
Fosfor
296.74 mg
178.05 mg
Magnez
65.46 mg
39.28 mg
Żelazo
1.79 mg
1.08 mg
Cynk
1.38 mg
0.83 mg
Miedź
0.21 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta owsianego bez cukru 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście owsianemu bez cukru

Lista alergenów dla ciasta owsianego bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta owsianego bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
250 g
1 szklanka
9.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 g
Banan
200 g
2 sztuki
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Daktyle
60 g
2 garści
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Koszt składników
38.70
Jak oceniasz przepis na ciasto owsiane bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.6% osób