Ciasto owsiane bez cukru

Opublikowano: 28.11.2021 r., 17:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto owsiane bez cukru
Ciasto owsiane bez cukru
Ciasto owsiane nie dość, że jest bez cukru to dodatkowo jest całkowicie bezglutenowe. Będzie to świetny deser dla osób wykluczających gluten ze swojej codziennej diety.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
130 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 1 szklanka (250 g)
  • Banan 2 sztuki (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (10 g)
  • Miód 2 łyżki (20 g)
  • Daktyle 2 garści (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto owsiane bez cukru krok po kroku

Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem, dodaj jajko i zmiksuj.

Do masy bananowe dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko.

Daktyle posiekaj lub przekrój na pół i dodaj do reszty składników.

Na końcu dodaj miód i przelej ciasto do foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto owsiane bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta owsianego bez cukru

Ciasto z owsiane bez cukru to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub deser, który śmiało możesz podawać na przyjęciu rodzinnym lub w gronie przyjaciół. Ale to szybkie i łatwe ciasto świetnie sprawdzi się także jako pomysł na drugie śniadanie dla dzieci.

Wtedy ciasto możesz podawać z miodem lub orzechami. Poznaj mój przepis na ciasto owsiane bez cukru i przygotuj je dla całej rodziny.

Będziesz potrzebować mąkę, banany, mleko, jajka i proszek do pieczenia, odrobinę daktyli.

Do środka zawsze daję daktyle lub żurawinę, składniki te idealnie pasują do tego połączenia z bananami.

Jeśli masz w domu banany, które zaczynają robić się czarne, nie wyrzucaj ich, tylko przygotuj właśnie to ciasto lub chleb bananowy.

Banany rozgnieć widelcem i dodaj jajka, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj mąkę, zawsze polecam przesiać ją przez sito, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste, proszek do pieczenia i mleko. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, dodaj daktyle i przelej ciasto do foremki. Najlepiej jeśli posiekasz daktyle przed dodaniem ich do ciasta.

Dobrze sprawdzi się tutaj prostokątna forma do ciasta lub keksówka. Ważne jest aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia możesz sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już dobre. W trakcie przygotowywania możesz dodać także aromatyczne przyprawy np. cynamon.

Jeśli chcesz, możesz dodać rodzynki lub posiekane orzechy. Ja jednak zostawiam ciasto w podstawowej wersji tylko z daktylami. Obojętnie na jakie dodatki się zdecydujesz czy też nie ciasto będzie pyszne.

W moim przepisie użyłam mąkę owsianą dodatkowo w wersji bezglutenowej. Jeśli nie masz w domu mąki owsianej, po prostu zmiksuj płatki owsiane. Dlatego ciasto jest także dobre dla wszystkich osób eliminujących gluten ze swojej diety. Mąka owsiana nie zawiera glutenu, jednak może być nim zanieczyszczona, dlatego przy nietolerancji wybieraj wersję bezglutenową.

Sam widzis,. jak prosty jest przepis, ciasto z pewnością pokochają nie tylko dorośli, ale także dzieci. Skoro już wiesz jak zrobić ciasto owsiane bez cukru, koniecznie spróbuj sam.

Alergeny w cieście owsianemu bez cukru

Lista alergenów dla ciasta owsianego bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta owsianego bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Ciasto nie zamiera białego cukru, słodyczy nada tutaj banan i odrobina miodu. Będzie to świetny deser dla każdego, śmiało mogą także skorzystać osoby na diecie bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
217.48
130.49
Białko (g)
7.11
4.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
39.24
23.55
Węglowodany przyswajalne (g)
35.67
21.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.57
2.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
4.33
2.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
0.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
1.61
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
0.81
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
0.80
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.81
17.88
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
28.05
16.83
Witamina B6 (mg)
0.20
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.10
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.55
1.53
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.21
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.07
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.63
15.98
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.16
Ryboflawina (mg)
0.30
0.18
Niacyna (mg)
0.76
0.46
Foliany (µg (mcg))
23.48
14.09
Beta karoten (µg (mcg))
15.16
9.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
25.94
15.56
Potas (mg)
466.13
279.68
Wapń (mg)
112.31
67.38
Fosfor (mg)
296.74
178.05
Magnez (mg)
65.46
39.28
Żelazo (mg)
1.79
1.08
Cynk (mg)
1.38
0.83
Miedź (mg)
0.21
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta owsianego bez cukru 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta owsianego bez cukru

Koszt składników
38.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
250 g
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 g
Banan
200 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Daktyle
60 g
2 garści
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Koszt składników
38.70