Ciasto z bananami

Opublikowano: 11.09.2021 r., 10:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z bananami pokrojone jest na kawałki i leży na desce. Obok deski znajduje się mały, metalowy nóż, banany oraz migdały.
Ciasto z bananami
Ciasto z bananami to doskonała propozycja na szybkie ciasto z wykorzystaniem dojrzałych bananów. Doskonale smakuje z dodatkiem herbaty lub kawy na spotkaniach rodzinnych.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
345 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Banan 3 średnie sztuki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Maślanka 3% (150 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa

Przepis na ciasto z bananami krok po kroku

Banany rozdrobnij widelcem na gładką masę.

Ubij jajka na białą pianę. Dodaj do nich maślankę, banany, masło orzechowe i wymieszaj.

Następnie dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.

Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto z bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta z bananami

Ciasto z bananami to doskonała propozycja na proste i zdrowe ciasto do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na najlepsze ciasto z bananami jest bardzo prosty w przygotowaniu dlatego mnie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby wykonać ciasto. Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebujesz następujących produktów spożywczych: dojrzałe banany, jajka, maślanka, masło orzechowe, proszek do pieczenia, mąka pszenna.

Jak zrobić ciasto z bananami? Banany rozgnieć widelcem na gładką masę. W dużej misce ubij jajka aż zbieleją. Dodaj do nich maślankę, masło orzechowe oraz banany. Zmiksuj aż składniki się połączą. Następnie przesiej do masy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj aż składniki się połączą. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pomysł na ciasto możesz wykorzystać na deser dla dzieci lub podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Ciasto z bananami jest pyszne i zdrowe. Mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej, gdyż nie zawiera dodatku cukru. Jest szybkie do przygotowania więc jeśli tylko masz dojrzałe banany przygotuj z nich deser.

Alergeny w cieście z bananami

Lista alergenów dla ciasta z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze ciasta z bananami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z bananami jest ciastem bez dodatku cukru. Dojrzałe banany zawierają na tyle dużo słodyczy, że nie potrzeba już dodatku cukru. Dodatek jajek i orzechów sprawia, że ciasto zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
191.92
345.45
Białko (g)
8.36
15.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
28.27
50.88
Węglowodany przyswajalne (g)
27.19
48.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
1.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
5.72
10.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
6.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.23
4.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.33
151.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
43.59
78.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.76
4.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.64
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.53
76.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.49
Ryboflawina (mg)
0.45
0.81
Niacyna (mg)
2.46
4.43
Foliany (µg (mcg))
60.51
108.91
Beta karoten (µg (mcg))
8.94
16.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
72.01
129.62
Potas (mg)
424.20
763.56
Wapń (mg)
126.17
227.11
Fosfor (mg)
250.75
451.35
Magnez (mg)
30.55
54.99
Żelazo (mg)
2.13
3.83
Cynk (mg)
0.80
1.44
Miedź (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z bananami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z bananami

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Maślanka 3%
150 g
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
50 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
2.38
Za 50 g
Koszt składników
23.50