Przepis na ciasto z bananami krok po kroku

Składniki
  • Banan 300 g 3 średnie sztuki
  • Jajko 4 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 250 g
  • maślanka 3% 150 g
  • Proszek do pieczenia 20 g
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 50 g
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa

Banany rozdrobnij widelcem na gładką masę.

Ubij jajka na białą pianę. Dodaj do nich maślankę, banany, masło orzechowe i wymieszaj.

Następnie dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.

Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z bananami pokrojone jest na kawałki i leży na desce. Obok deski znajduje się mały, metalowy nóż, banany oraz migdały.
Ciasto z bananami
Koszt przygotowania dania
10.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
67

Ciasto z bananami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z bananami

Ciasto z bananami to doskonała propozycja na proste i zdrowe ciasto do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na najlepsze ciasto z bananami jest bardzo prosty w przygotowaniu dlatego mnie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby wykonać ciasto. Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebujesz następujących produktów spożywczych: dojrzałe banany, jajka, maślanka, masło orzechowe, proszek do pieczenia, mąka pszenna.

Jak zrobić ciasto z bananami? Banany rozgnieć widelcem na gładką masę. W dużej misce ubij jajka aż zbieleją. Dodaj do nich maślankę, masło orzechowe oraz banany. Zmiksuj aż składniki się połączą. Następnie przesiej do masy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj aż składniki się połączą. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pomysł na ciasto możesz wykorzystać na deser dla dzieci lub podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Ciasto z bananami jest pyszne i zdrowe. Mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej, gdyż nie zawiera dodatku cukru. Jest szybkie do przygotowania więc jeśli tylko masz dojrzałe banany przygotuj z nich deser.

Wartości odżywcze ciasta z bananami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
191.92 kcal
345.45 kcal
Białko
8.36 g
15.04 g

Węglowodany w cieście z bananami

Na 100g
Na porcję (180g)
Węglowodany
28.27 g
50.88 g
Węglowodany przyswajalne
27.19 g
48.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
5.72 g
10.30 g
Tłuszcze nasycone
2.39 g
4.30 g
Tłuszcze nienasycone
3.33 g
6.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.23 g
4.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
1.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z bananami

Na 100g
Na porcję (180g)
Witamina B6
0.21 mg
0.38 mg
Tiamina
0.27 mg
0.49 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.45 mg
0.81 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
2.46 mg
4.43 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
60.51 µg (mcg)
108.91 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z bananami

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
72.01 mg
129.62 mg
Potas
424.20 mg
763.56 mg
Wapń
126.17 mg
227.11 mg
Fosfor
250.75 mg
451.35 mg
Magnez
30.55 mg
54.99 mg
Żelazo
2.13 mg
3.83 mg
Cynk
0.80 mg
1.44 mg
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z bananami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z bananami

Lista alergenów dla ciasta z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania ciasta z bananami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
maślanka 3%
150 g
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
50 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
2.38
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
23.50
Łączny koszt
10.21
Jak oceniasz przepis na ciasto z bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób