- Puree z dyni 200 g
- Banan 200 g 2 sztuki
- Mleko 2% 125 ml
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 200 g
- Soda oczyszczona 5 g 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 3 g 1/2 łyżeczki
- Cynamon 5 g 1 łyżeczka
Przepis na ciasto dyniowe fit krok po kroku
Do wysokiej miski włóż puree z dyni, obranego banana oraz wlej mleko. Zblenduj na gładką masę.
Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.
Suche składniki wsyp do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy.
Piecz 40-45 minut w 180 st. C. do suchego patyczka.

-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Placek dyniowy
-
Gnocchi dyniowe
-
Proste ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto z dyni fit
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Wegańskie ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Informacje dietetyczne - ciasto dyniowe fit
Wartości odżywcze ciasta dyniowego fit
Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
-
dynia,
banan,
mleko,
mąka pszenna,
cynamon,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście dyniowym fit
Lista alergenów dla ciasta dyniowego fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
W przepisie na ciasto dyniowe fit nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Więcej informacji na temat ciasta dyniowego fit
Przepis na fit ciasto dyniowe jest niezwykle prosty w wykonaniu. To świetny pomysł na deser, jeśli masz ochotę na coś słodkiego bez cukru. Dzięki temu, że ten smaczny deser nie zawiera cukru, to może być to świetny pomysł na pyszne, dietetyczne ciasto dla osób, które zwracają uwagę na spożywane kalorie.
Do wysokiej miski włóż puree z dyni, obranego banana oraz wlej mleko. Zblenduj na gładką masę. Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj. Suche składniki wsyp do mokrych i dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz 40-45 minut w 180 st. C. do suchego patyczka. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić fit ciasto dyniowe. Prawda, że to naprawdę prosty przepis? Najlepsze będzie dodatkowo oprószone zmielonym erytrolem lub z dodatkiem kremu na bazie serka śmietankowego z erytrolem. Ale i bez takich dodatków będzie naprawdę smaczne.
Do ciasta potrzebne będzie puree z dyni. Aby je wykonać oczyść dynię z włókien i pestek. Następnie pokrój je w paski o podobnej grubości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj ją na gładką masę.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Nie czekaj i przygotuj ciasto dyniowe fit już dziś. Sam przekonaj się, jak jest dobre.
Szacunkowy koszt przygotowania ciasta dyniowego fit
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023