Przepis na ciasto dyniowe fit krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
blender, foremka keksówka, papier do pieczenia

Do wysokiej miski włóż puree z dyni, obranego banana oraz wlej mleko. Zblenduj na gładką masę.

Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.

Suche składniki wsyp do mokrych i dokładnie wymieszaj.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy.

Piecz 40-45 minut w 180 st. C. do suchego patyczka.

Ciasto dyniowe fit na drewnianym blacie
Ciasto dyniowe fit
Koszt przygotowania dania
5.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
98 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
60

Ciasto dyniowe fit - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście dyniowym fit

Przepis na fit ciasto dyniowe jest niezwykle prosty w wykonaniu. To świetny pomysł na deser, jeśli masz ochotę na coś słodkiego bez cukru. Dzięki temu, że ten smaczny deser nie zawiera cukru, to może być to świetny pomysł na pyszne, dietetyczne ciasto dla osób, które zwracają uwagę na spożywane kalorie.

Do wysokiej miski włóż puree z dyni, obranego banana oraz wlej mleko. Zblenduj na gładką masę. Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj. Suche składniki wsyp do mokrych i dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz 40-45 minut w 180 st. C. do suchego patyczka. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić fit ciasto dyniowe. Prawda, że to naprawdę prosty przepis? Najlepsze będzie dodatkowo oprószone zmielonym erytrolem lub z dodatkiem kremu na bazie serka śmietankowego z erytrolem. Ale i bez takich dodatków będzie naprawdę smaczne.

Do ciasta potrzebne będzie puree z dyni. Aby je wykonać oczyść dynię z włókien i pestek. Następnie pokrój je w paski o podobnej grubości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj ją na gładką masę.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Nie czekaj i przygotuj ciasto dyniowe fit już dziś. Sam przekonaj się, jak jest dobre.

Wartości odżywcze ciasta dyniowego fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
140.62 kcal
98.43 kcal
Białko
4.75 g
3.33 g

Węglowodany w cieście dyniowym fit

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
29.09 g
20.37 g
Węglowodany przyswajalne
24.99 g
17.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.11 g
2.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
1.87 g
1.31 g
Tłuszcze nasycone
0.86 g
0.60 g
Tłuszcze nienasycone
1.00 g
0.70 g
Tłuszcze jednonasycone
0.43 g
0.30 g
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
0.40 g
Cholesterol
1.90 mg
1.33 mg

Witaminy w przepisie na ciasto dyniowe fit

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
132.32 µg (mcg)
92.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina C
4.61 mg
3.23 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina E
0.63 mg
0.44 mg
Retinol
17.04 µg (mcg)
11.93 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.20 mg
Niacyna
1.62 mg
1.14 mg
Foliany
21.98 µg (mcg)
15.38 µg (mcg)
Beta karoten
841.92 µg (mcg)
589.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto dyniowe fit

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
83.14 mg
58.20 mg
Potas
362.24 mg
253.57 mg
Wapń
62.26 mg
43.58 mg
Fosfor
160.98 mg
112.68 mg
Magnez
50.52 mg
35.37 mg
Żelazo
1.36 mg
0.95 mg
Cynk
0.92 mg
0.65 mg
Miedź
0.14 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego fit 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście dyniowym fit

Lista alergenów dla ciasta dyniowego fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

W przepisie na ciasto dyniowe fit nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta dyniowego fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
200 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 200 g
Banan
200 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Cynamon
5 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób