Przepis na ciasto z batatów krok po kroku

Składniki
  • Bataty 1000 g 7 średnich sztuk
  • Jajko 5 szt.
  • Kakao 16% (proszek) 40 g
  • Daktyle suszone 250 g
  • Mąka ryżowa 150 g
  • jogurt skyr 200 g
  • Proszek do pieczenia 20 g
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, tortownica 23 cm

Bataty obierz ze skórki i ugotuj. Gdy wystygną rozdrobnij je blenderem razem z daktylami.

Przełóż do dużej miski, dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 70-90 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Ciasto z batatów podane na półmisku.
Ciasto z batatów
Koszt przygotowania dania
28.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
261 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Ciasto z batatów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z batatów

Ciasto z batatów to doskonała propozycja na wilgotne ciasto z wykorzystaniem batatów. Ciasto z batatów jest bezglutenowe oraz nie zawiera cukru. Przepis na ciasto z batatów jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby je zrobić. Do wykonania pysznego ciasta potrzebne będą następujące składniki spożywcze: bataty, jajka, jogurt skyr, kakao, mąka ryżowa, daktyle, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto z batatów? Na początek obierz bataty i ugotuj. Wystudzone rozdrobnij razem z daktylami, upewnij się, że daktyle nie mają pestek. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę ryżową, jajka, kakao, proszek do pieczenia i jogurt i wymieszaj dokładnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70-80 minut.

230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A (100 gramowa porcja pokrywa w 98% dzienne zapotrzebowanie). Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując fit ciasto z batatów jest pyszne i zawiera nie dużo kalorii. Czekoladowe ciasto ze słodkich ziemniaków możesz przygotować z dodatkiem bananów. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie słodkich ziemniaków jest także babka z batatów.

Wartości odżywcze ciasta z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (190g)
Energia (kalorie)
137.67 kcal
261.57 kcal
Białko
4.85 g
9.21 g

Węglowodany w cieście z batatów

Na 100g
Na porcję (190g)
Węglowodany
27.26 g
51.79 g
Węglowodany przyswajalne
23.96 g
45.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.30 g
6.27 g
Brak danych dla: jajko, jogurt skyr.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (190g)
Tłuszcz
2.01 g
3.82 g
Tłuszcze nasycone
0.93 g
1.77 g
Tłuszcze nienasycone
1.08 g
2.05 g
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
0.67 g
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z batatów

Na 100g
Na porcję (190g)
Witamina B6
0.18 mg
0.34 mg
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jogurt skyr, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.20 mg
Brak danych dla: jogurt skyr, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
0.70 mg
1.33 mg
Brak danych dla: jogurt skyr, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
14.37 µg (mcg)
27.31 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z batatów

Na 100g
Na porcję (190g)
Sód
162.58 mg
308.90 mg
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Potas
365.02 mg
693.53 mg
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Wapń
88.89 mg
168.90 mg
Fosfor
146.45 mg
278.26 mg
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Magnez
29.89 mg
56.79 mg
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Żelazo
1.15 mg
2.19 mg
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
1.02 mg
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.28 mg
Brak danych dla: daktyle suszone, jogurt skyr.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z batatów 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z batatów

Lista alergenów dla ciasta z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • jogurt skyr
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta z batatów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
1000 g
7 średnich sztuk
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Daktyle suszone
250 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.62
Za 250 g
Mąka ryżowa
150 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Jogurt skyr
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
43.60
Łączny koszt
28.74
Jak oceniasz przepis na ciasto z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób