Ciasto z batatów

Opublikowano: 27.09.2021 r., 8:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z batatów podane na półmisku.
Ciasto z batatów
Ciasto z batatów to doskonała propozycja na wykorzystanie warzyw do ciasta. Dodatek batatów sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 80 min
261 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Bataty 7 średnich sztuk (1000 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) (40 g)
  • Daktyle suszone (250 g)
  • Mąka ryżowa (150 g)
  • Jogurt skyr (200 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto z batatów krok po kroku

Bataty obierz ze skórki i ugotuj. Gdy wystygną rozdrobnij je blenderem razem z daktylami.

Przełóż do dużej miski, dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 70-90 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na ciasto z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z batatów

Ciasto z batatów to doskonała propozycja na wilgotne ciasto z wykorzystaniem batatów. Ciasto z batatów jest bezglutenowe oraz nie zawiera cukru. Przepis na ciasto z batatów jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby je zrobić. Do wykonania pysznego ciasta potrzebne będą następujące składniki spożywcze: bataty, jajka, jogurt skyr, kakao, mąka ryżowa, daktyle, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto z batatów? Na początek obierz bataty i ugotuj. Wystudzone rozdrobnij razem z daktylami, upewnij się, że daktyle nie mają pestek. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę ryżową, jajka, kakao, proszek do pieczenia i jogurt i wymieszaj dokładnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70-80 minut.

230 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A (100 gramowa porcja pokrywa w 98% dzienne zapotrzebowanie). Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując fit ciasto z batatów jest pyszne i zawiera nie dużo kalorii. Czekoladowe ciasto ze słodkich ziemniaków możesz przygotować z dodatkiem bananów. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie słodkich ziemniaków jest także babka z batatów.

Alergeny w cieście z batatów

Lista alergenów dla ciasta z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • jogurt skyr
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z batatów

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z batata to zdrowa alternatywa ciast na bazie mąki pszennej. Ciasto z batata zawiera małą ilość cukru, mogę je spożywać osoby na dietach redukcyjnych oraz osoby chore na cukrzycę. Ciasto z batata zawiera dużo cennych witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
137.67
261.57
Białko (g)
4.85
9.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
27.26
51.79
Węglowodany przyswajalne (g)
23.96
45.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.30
6.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
2.01
3.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
1.90
Tłuszcze nienasycone (g)
1.01
1.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
1.24
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.67
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.59
101.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
429.46
815.97
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.34
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.24
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.73
12.79
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.54
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.74
43.20
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.20
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
1.33
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.37
27.31
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4881.40
9274.65
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
162.58
308.90
Potas (mg)
365.02
693.53
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Wapń (mg)
88.89
168.90
Fosfor (mg)
146.45
278.26
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.89
56.79
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
2.19
Cynk (mg)
0.53
1.02
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.28
Brak danych dla: daktyle suszone, jogurt skyr.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z batatów 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z batatów

Koszt składników
43.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
1000 g
7 średnich sztuk
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
12.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Daktyle suszone
250 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.62
Za 250 g
Mąka ryżowa
150 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Jogurt skyr
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
43.60