Przepis na ciasto z mango krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia, miska

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ubijając na małych obrotach.

Partiami dodaj jogurt, ksylitol, proszek do pieczenia i mąkę przesypaną przez sito. Miksuj do połączenia wszystkich składników i otrzymania jednolitej masy.

Mango obierz i pokrój w kostkę.

Przygotowane ciasto wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i na wierzchu ułóż owoce.

Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

ciasto jogurtowe
ciasto z mango
Koszt przygotowania dania
20.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
391 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Ciasto z mango - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z mango

Domowe ciasto z mango to pomysł na pyszny, a jednocześnie bardzo prosty i szybki do przygotowania wypiek, idealny na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest bardzo pyszne, a do jego przygotowania potrzebne są jedynie proste, tanie i łatwodostępne składniki. Dodatkowo to bardzo prosty przepis, z którym poradzisz sobie bez żadnego problemu, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w pieczeniu ciast. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mango, aby było smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na ten pyszny, owocowy placek. Do jego przygotowania potrzebujesz mąki pszennej, jogurtu naturalnego, oleju roślinnego lub masła, jajek, mango oraz czegoś do posłodzenia. Tradycyjny biały, czy brązowy cukier lepiej jednak pominąć i zastąpić je na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Te zamienniki cukru mają zdecydowanie mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny, dzięki czemu możesz z łatwością przygotować równie smaczne i słodkie ciasto, ale w wersji fit. Przepis na ciasto z mango jest bardzo prosty. Wystarczy ubić mikserem pianę z białek jaja i stopniowo dodawać kolejne składniki, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec, na wierzchu ciasta wystarczy ułożyć kawałki mango oraz piec przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone, już obrane i pokrojone w kostkę mango. Ciasto z mango świetnie sprawdzi się na niedzielne ciasto dla całej rodziny, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako słodka przekąska podczas wspólnych spotkań, czy uroczystości z rodziną lub przyjaciółmi.

Wartości odżywcze ciasta z mango

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
261.11 kcal
391.66 kcal
Białko
6.15 g
9.23 g

Węglowodany w cieście z mango

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
27.16 g
40.74 g
Węglowodany przyswajalne
26.72 g
40.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.44 g
0.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
15.07 g
22.61 g
Tłuszcze nasycone
1.84 g
2.77 g
Tłuszcze nienasycone
13.23 g
19.85 g
Tłuszcze jednonasycone
9.36 g
14.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.88 g
5.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
41.79 mg
62.69 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z mango

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina D
0.47 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.76 mg
2.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
54.09 µg (mcg)
81.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mango

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
32.84 mg
49.26 mg
Potas
196.71 mg
295.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
77.31 mg
115.96 mg
Fosfor
123.89 mg
185.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
16.51 mg
24.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
2.41 mg
Cynk
0.62 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mango 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z mango

Lista alergenów dla ciasta z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z mango

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny
300 ml
2 opakowania
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Olej rzepakowy
200 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
8 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Mango
400 g
1 sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 400 g
Koszt składników
56.20
Jak oceniasz przepis na ciasto z mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób