Przepis na chlebek bananowy bezglutenowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka keksowa

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Banana rozgnieć widelcem.

Oddziel żółtka od białek.

Rozgniecione banany wymieszaj z żółtkami, olejem, mąką, skrobią i sodą kuchenną bezglutenową.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników.

Delikanie wymieszaj i dopraw cynamonem.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. godziny.

Upieczony, pokrojony chlebek bananowy, podany z masłem orzechowym.
Chlebek bananowy bezglutenowy
Koszt przygotowania dania
11.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
220 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Chlebek bananowy bezglutenowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebku bananowym bezglutenowym

Chlebek bananowy bezglutenowy to świetna propozycja ciasta i odmiana tradycyjnego chlebka bananowego dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych (na przykład chorujących na celiakię lub nietolerancję glutenu) lub poprostu chęci urozmaicenia swojej diety szukają ciekawej alternatywy. Prosty przepis na chlebek bananowy bezglutenowy jest równie łatwy i nieskomplikowany w wykonaniu co wersja tradycyjna. Jest równie zdrowy i niskokaloryczny, nie psuje się i nie czerstwieje zbyt szybko, dzięki czemu można cieszyć się nim i wykorzystywać przez kilka kolejnych dni. Zasadniczą różnicą jest to, że chlebek bananowy bezglutenowy przygotowuje się bez mąki pszennej, która jest głównym, ale również jednym źródłem glutenu w tym daniu. Mąkę pszenną wystarczy więc zamienić na inną, naturalnie bezglutenową. I tak, możemy przygotować chlebek bananowy z mąki jaglanej, migdałowej, ryżowej, czy owsianek, certyfikowanej i wyraźnie oznaczonej jako bezglutenowa. Można przygotować też wegański bezglutenowy chleb bananowy, co dodatkowo wymaga wyeliminowania z przepisu jajek i zastąpienia ich innym składnikiem o podobnych właściwościach teksturotwórczych. Chlebek bananowy bezglutenowy to świetna propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie, deser, podwieczorek, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także sprawdzi się jako lekka kolacja. Jak widać, możliwości jego wykorzystania jest naprawdę dużo.

Jak zrobić chlebek bananowy bezglutenowy? Potrzebne będą banany (najlepiej dojrzałych), jajka, mąką, ksylitol lub erytrytol oraz soda kuchenna. Banany wystarczy rozgnieść widelcem, wymieszać z żółtkami jajek, mąką, słodzikiem, środkiem spulchniajacym i ubitą pianą z białej, przełożyć do formy do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. To wszystko co trzeba zrobić aby cieszyć się smakiem tego bezglutenowego chlebka bananowego.

Chlebek bananowy świetnie komponuje się ze świeżymi owocami lub naturalnym, niesłodzonym dżemem. Można podawać go także z naturalnym masłem orzechowym.

Wartości odżywcze chlebka bananowego bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
152.39 kcal
220.97 kcal
Białko
3.12 g
4.53 g

Węglowodany w chlebku bananowym bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
26.88 g
38.97 g
Węglowodany przyswajalne
24.47 g
35.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.40 g
3.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
4.29 g
6.22 g
Tłuszcze nasycone
0.80 g
1.16 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.25 g
4.71 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.24 g
3.25 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.01 g
1.46 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
42.04 mg
60.96 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chlebek bananowy bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina B6
0.29 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.57 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.15 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.83 µg (mcg)
59.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chlebek bananowy bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
36.88 mg
53.48 mg
Potas
291.42 mg
422.56 mg
Wapń
9.82 mg
14.24 mg
Fosfor
52.99 mg
76.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.28 mg
35.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
1.45 mg
Cynk
0.35 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka bananowego bezglutenowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku bananowym bezglutenowym

Lista alergenów dla chlebka bananowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chlebka bananowego bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
40 ml
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Banan
1000 g
5 sztuk
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 9
6.67
Za 1000 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Jajko
3 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka kukurydziana
200 g
1,5 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 200 g
Pieczarki
50 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
29.70
Jak oceniasz przepis na chlebek bananowy bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób