Ciastka marchewkowe

Opublikowano: 04.08.2023 r., 15:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciastka marchewkowe
Ciastka marchewkowe
Poznaj przepis na pyszne, zdrowe, słodkie ciastka marchewkowe idealne na każdą okazję.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
93 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka 2 sztuki (100 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (150 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczki (5 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (40 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciastka marchewkowe krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

W misce wymieszaj startą marchew z mąką, proszkiem, jajkiem i tłuszczem. Dodaj przyprawy i wymieszaj.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat ciastek marchewkowych

Domowe ciastka marchewkowe to pomysł na pyszny, słodki, a przy tym zdrowy deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich, którym zależy na swoim zdrowiu i jak najzdrowszej diecie, a przy tym nie chcą rezygnować ze słodkiego smaku i okazjonalnych deserów. Przepis na ciastka marchewkowe jest bardzo prosty i szybki, dlatego na pewno sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w przygotowywaniu domowych wypieków. Jak zrobić ciastka marchewkowe, aby były naprawdę najlepsze dla całej rodziny, również dla dzieci? To bardzo łatwe. Składniki, które będą Ci potrzebne to umyte, obrane, starte na tarce marchewki, mąka, proszek do pieczenia, jajko, niewielka ilość oleju roślinnego lub masła oraz przyprawy. Możesz dodać cynamon, mieszankę przypraw do piernika, kakao lub wanilię, w zależności od tego, jakie smaki lubisz najbardziej. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, uformować z nich okrągłe ciasteczka i piec w piekarniku. Zajmie Ci to maksymalnie pół godziny. W tak krótkim czasie z łatwością przygotujesz pyszne i zdrowe ciastka. Są zdecydowanie lepszą i zdrowszą alternatywą niż tradycyjne, sklepowe słodycze. Możesz zjeść je do kawy, zabrać ze sobą w podróż, do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Ciastka powstają w głównej mierze z mąki owsianej i marchewki, dlatego są dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz beta-glukanu, który ma wiele prozdrowotnych funkcji. Może na przykład zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Jeśli preferujesz bardziej słodki smak, możesz dodać do ciastek ksylitol lub erytrytol, które mają mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny niż cukier, dzięki czemu nie wpłyniesz negatywnie na ich wartości odżywcze. Ciastka marchewkowe są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu. Mimo że najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, będą dobre również przez kolejne kilka dni, dlatego bez obaw możesz za jednym razem przygotować ich większą porcję.

Alergeny w ciastkach marchewkowych

Lista alergenów dla ciastek marchewkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciastek marchewkowych

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka są naturalnie słodkie, dzięki słodkiemu smaku marchewki. Brak cukru sprawia, że są mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
311.57
93.47
Białko (g)
8.54
2.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
31.68
9.50
Węglowodany przyswajalne (g)
28.06
8.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.62
1.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
16.91
5.07
Tłuszcze nasycone (g)
2.71
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
14.19
4.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.35
2.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.84
1.45
Cholesterol (mg)
58.46
17.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
263.71
79.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.78
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.09
Witamina E (mg)
0.35
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.14
7.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.14
8.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2367.14
710.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
51.46
15.44
Potas (mg)
416.40
124.92
Wapń (mg)
103.69
31.11
Fosfor (mg)
332.96
99.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
67.44
20.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.19
0.66
Cynk (mg)
1.65
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek marchewkowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek marchewkowych

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
150 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 150 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
40 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
25.10