Przepis na lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Ubij śmietankę z erytrytolem.

Dodaj do śmietanki serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Zmiksuj do połączenia składników.

Posiekaj czekoladę nożem i dodaj do masy.

Połowę masy połącz z konfiturą wiśniową.

Wyłóż masę z wiśniami na biszkopty.

Resztę masy wyłóż na masie z wiśniami.

Ciasto ozdób pokrojoną brzoskwinią.

Ciasto schładzaj w lodówce minimum przez całą noc.

Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Koszt przygotowania dania
44.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
42

Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lekkim cieście z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Lekkie ciasto z mascarpone w wersji fit i bez pieczenia – z białą czekoladą, konfiturą wiśniową oraz brzoskwiniami. Jest pysznym, legalnym deserem. Przepis na lekkie ciasto z mascarpone jest całkowicie pozbawiony cukru stołowego. Przygotujesz go z odpowiednimi produktami, które są fit. Deser ten ma dużą ilość kremu o waniliowym smaku, kawałki białej czekolady i owoce: wiśnie i brzoskwinie. Jest szybkie do zrobienia. Dobre co nieco dla każdego. Zobacz, jak zrobić lekkie ciasto z mascarpone bez pieczenia i bez dodatku cukru.

Lekkie ciasto z mascarpone to dobry deser, który ma niski indeks glikemiczny oraz niższą kaloryczność niż tradycyjne ciasto z dodatkiem cukru stołowego. Jest szybkie i pyszne. Składa się z biszkoptów, masy z czekoladą oraz z wiśniami. Wierzch zdobi świeża brzoskwinia. Super propozycja, jeśli szukasz przepisu na ciasto z serkiem mascarpone bez pieczenia. Jak zrobisz lekkie ciasto z mascarpone, nikt nie poczuje, że jest fit.

Lekkie ciasto z mascarpone to bardzo dobre słodycze na diecie. Nie znajdziesz tu cukru stołowego, a mimo to, wciąż jest bardzo pyszne. Jak zrobić lekkie ciasto z mascarpone? Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Do masy z serka mascarpone oraz śmietanki, muszą one być bardzo dobrze schłodzone. Śmietankę ubij na sztywno z erytrytolem, zmiksuj z serkiem mascarpone oraz aromatem waniliowym. Czekoladę posiekaj nożem. Możesz też zetrzeć ją na tarce. Najlepsze byłyby nie za małe, i nie za duże kawałki. Dodaj posiekaną czekoladę do masy i zamieszaj. Następnie, połowę masy wymieszaj z konfiturą wiśniową. Na biszkopty wyłóż masę z wiśniami, a na nią masę bez konfitury. Ciasto ozdób świeżą brzoskwinią. Koniecznie ciasto przechowuj przez godzinę w lodówce, by biszkopty zmiękły. Szybki w przygotowaniu deser jest gotowy.

*W przepisie na lekkie ciasto z mascarpone skorzystaj z biszkoptów oraz czekolady białej bez dodatku cukru. Konfitura wiśniowa także nie powinna mieć dodanego cukru – w tej roli świetnie sprawdzą się przetwory owocowe słodzone erytrytolem. Obecnie, na rynku dostępnych jest dużo takich słodkości fit i jest w czym wybierać. Zwykle są dostępne w większych sklepach, a także w internecie (jest tam ogromny wybór).

*Przepis na lekkie ciasto z mascarpone możesz zrobić, wykorzystując inne ulubione owoce.

*Pokrojoną brzoskwinię można pokropić sokiem z cytryny – wtedy brzoskwinia nie zmieni swojego koloru.

*Dostosuj słodkość kremu według własnych upodobań. Jeżeli uznasz, że krem jest mało słodki – dodaj więcej erytrytolu.

Wartości odżywcze lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
267.49 kcal
387.85 kcal
Białko
2.49 g
3.62 g

Węglowodany w lekkim cieście z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
23.01 g
33.37 g
Węglowodany przyswajalne
22.79 g
33.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.23 g
0.33 g
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
20.47 g
29.68 g
Tłuszcze nasycone
19.68 g
28.54 g
Tłuszcze nienasycone
0.79 g
1.14 g

Składniki mineralne w przepisie na lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
69.46 mg
100.72 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lekkim cieście z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Lista alergenów dla lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała

Cena przygotowania lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
150 g
bez dodatku cukru
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Erytrytol
100 g
18.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Konfitura wiśniowa
300 g
9.00
Za 220.0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
200 g
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Czekolada biała
100 g
bez dodatku cukru
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
73.00
Jak oceniasz przepis na lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.5% osób