Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Opublikowano: 01.03.2022 r., 15:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszne ciasto z mascarpone i wiśniami
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Lekkie ciasto z mascarpone w wersji fit i bez pieczenia – z białą czekoladą, konfiturą wiśniową oraz brzoskwiniami. Jest pysznym, legalnym deserem.
Przygotowanie 15 min
387 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Biszkopty - bez dodatku cukru (150 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Erytrytol (100 g)
  • Konfitura wiśniowa (300 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (200 g)
  • Czekolada biała - bez dodatku cukru (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami krok po kroku

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Ubij śmietankę z erytrytolem.

Dodaj do śmietanki serek mascarpone oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Zmiksuj do połączenia składników.

Posiekaj czekoladę nożem i dodaj do masy.

Połowę masy połącz z konfiturą wiśniową.

Wyłóż masę z wiśniami na biszkopty.

Resztę masy wyłóż na masie z wiśniami.

Ciasto ozdób pokrojoną brzoskwinią.

Ciasto schładzaj w lodówce minimum przez całą noc.

Jak oceniasz przepis na lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,2% osób

Więcej informacji na temat lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Lekkie ciasto z mascarpone w wersji fit i bez pieczenia – z białą czekoladą, konfiturą wiśniową oraz brzoskwiniami. Jest pysznym, legalnym deserem. Przepis na lekkie ciasto z mascarpone jest całkowicie pozbawiony cukru stołowego. Przygotujesz go z odpowiednimi produktami, które są fit. Deser ten ma dużą ilość kremu o waniliowym smaku, kawałki białej czekolady i owoce: wiśnie i brzoskwinie. Jest szybkie do zrobienia. Dobre co nieco dla każdego. Zobacz, jak zrobić lekkie ciasto z mascarpone bez pieczenia i bez dodatku cukru.

Lekkie ciasto z mascarpone to dobry deser, który ma niski indeks glikemiczny oraz niższą kaloryczność niż tradycyjne ciasto z dodatkiem cukru stołowego. Jest szybkie i pyszne. Składa się z biszkoptów, masy z czekoladą oraz z wiśniami. Wierzch zdobi świeża brzoskwinia. Super propozycja, jeśli szukasz przepisu na ciasto z serkiem mascarpone bez pieczenia. Jak zrobisz lekkie ciasto z mascarpone, nikt nie poczuje, że jest fit.

Lekkie ciasto z mascarpone to bardzo dobre słodycze na diecie. Nie znajdziesz tu cukru stołowego, a mimo to, wciąż jest bardzo pyszne. Jak zrobić lekkie ciasto z mascarpone? Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Do masy z serka mascarpone oraz śmietanki, muszą one być bardzo dobrze schłodzone. Śmietankę ubij na sztywno z erytrytolem, zmiksuj z serkiem mascarpone oraz aromatem waniliowym. Czekoladę posiekaj nożem. Możesz też zetrzeć ją na tarce. Najlepsze byłyby nie za małe, i nie za duże kawałki. Dodaj posiekaną czekoladę do masy i zamieszaj. Następnie, połowę masy wymieszaj z konfiturą wiśniową. Na biszkopty wyłóż masę z wiśniami, a na nią masę bez konfitury. Ciasto ozdób świeżą brzoskwinią. Koniecznie ciasto przechowuj przez godzinę w lodówce, by biszkopty zmiękły. Szybki w przygotowaniu deser jest gotowy.

*W przepisie na lekkie ciasto z mascarpone skorzystaj z biszkoptów oraz czekolady białej bez dodatku cukru. Konfitura wiśniowa także nie powinna mieć dodanego cukru – w tej roli świetnie sprawdzą się przetwory owocowe słodzone erytrytolem. Obecnie, na rynku dostępnych jest dużo takich słodkości fit i jest w czym wybierać. Zwykle są dostępne w większych sklepach, a także w internecie (jest tam ogromny wybór).

*Przepis na lekkie ciasto z mascarpone możesz zrobić, wykorzystując inne ulubione owoce.

*Pokrojoną brzoskwinię można pokropić sokiem z cytryny – wtedy brzoskwinia nie zmieni swojego koloru.

*Dostosuj słodkość kremu według własnych upodobań. Jeżeli uznasz, że krem jest mało słodki – dodaj więcej erytrytolu.

Alergeny w lekkim cieście z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Lista alergenów dla lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Lekkie ciasto z mascarpone nie zawiera cukru. Jest więc mniej kaloryczne niż tradycyjne ciasta z dodatkiem cukru. Ma także niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
267.49
387.85
Białko (g)
2.49
3.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
23.01
33.37
Węglowodany przyswajalne (g)
22.79
33.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.33
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
20.47
29.68
Tłuszcze nasycone (g)
19.68
28.54
Tłuszcze nienasycone (g)
0.79
1.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
69.46
100.72
Szacunkowy indeks glikemiczny lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lekkiego ciasta z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
150 g
bez dodatku cukru
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Erytrytol
100 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Konfitura wiśniowa
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
200 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Czekolada biała
100 g
bez dodatku cukru
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
73.00