Przepis na brownie z buraka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 21 cm

Piekarnik nastaw na 175 st. C z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Buraka obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.

Czekoladę rozpuść w garnku z olejem oraz syropem z agawy. Wymieszaj.

Jak czekolada się rozpuści, połącz ze startym burakiem. Czekolada może być gorąca.

W misce ubij na puszystą masę jajka ze szczyptą soli.

Ubite jajka dodaj do buraków.

Przesiej mąkę, łyżkę proszku do pieczenia i kakao.

Dodawaj przesiane suche produkty w 3 partiach do masy, za każdym razem delikatnie mieszając.

Gotową masę wlej do tortownicy i piecz przez pół godziny — do suchego patyczka.

Często zadawane pytania

Brownie z buraka
Brownie z buraka
Koszt przygotowania dania
15.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
35

Brownie z buraka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brownie z buraka

Wiedziałeś, że z buraka można zrobić ciasto? Zdrowe brownie z buraka to świetny pomysł na najlepsze, mocno czekoladowe ciasto z surowego buraka. Jeśli nie wiesz, jak zrobić brownie z buraka, sprawdź jakie to proste. Ciasto robi się szybko i bardzo łatwo. Brownie z buraka jest dobre na diecie. Przepis na brownie z buraka nie zawiera dodanego cukru stołowego i ma niski indeks glikemiczny. Jest pyszne i warte spróbowania. Wypróbuj tego dobrego pomysłu na fit ciasto z surowego buraka – smaczne i zdrowe.

Brownie z buraka to smaczne i proste ciasto. Może dziwisz się, że z surowego buraka da się zrobić deser, ale to fakt. Przepis na brownie z buraka zawiera dobre składniki, takie jak burak, jajka, mąka orkiszowa, czekolada, kakao, olej i syrop z agawy. Do tego potrzebujesz też proszku do pieczenia i odrobiny soli. Składniki te sprawiają, że placek ma niski indeks glikemiczny (pomimo obecności buraka). Wychodzi puszyste i wilgotne. Dobry pomysł na to, by ciasto było smaczniejsze to posypanie go po ostudzeniu zmielonym na puder erytrytolem. Placek będzie pyszny też z polewą czekoladową. Jak zrobisz brownie z buraka, będzie się nadawało, by wziąć je na wynos. Takim ciastem można poczęstować także dzieci.

Jeśli potrzebujesz zdrowe, najlepsze ciasto bez cukru, które możesz zjeść, odchudzając się, brownie z buraka będzie super. Jest smaczne, zrobione z najlepszych składników. Jak zrobić brownie z buraka? Zacznij od nagrzania piekarnika i przygotowania tortownicy. Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Zetrzyj obranego buraka na tarce (małe oczka). Czekoladę należy rozpuścić z olejem i syropem z agawy. Gorącą mieszankę wymieszaj z burakiem. Ubij jajka z odrobiną soli i wymieszaj z resztą składników. Na końcu przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Podziel na 3 razy i za każdym razem po dodaniu suchych składników delikatnie wymieszaj masę łyżką. Wlej wszystko do tortownicy i piecz do suchego patyczka. Powinno to zająć około 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy placek jest gotowy na środku ciasta. Po bokach brownie może być gotowe, ale w środku jeszcze niedopieczone. Pyszne fit ciasto jest gotowe, gdy patyczek po wyciągnięciu nie ma śladu ciasta. By ciasto było mokre, nie należy piec za długo. Jak tylko zobaczysz, że patyczek jest suchy, od razu zakończ pieczenie.

*W przepisie na brownie z buraka można wykorzystać syrop klonowy (zamiast syropu z agawy).

*Użyj czekolady bez dodatku cukru. Jeżeli nie masz takiej może być zwykła, ale wtedy indeks glikemiczny wzrasta.

Wartości odżywcze brownie z buraka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kalorie)
323.91 kcal
314.20 kcal
Białko
8.30 g
8.05 g

Węglowodany w brownie z buraka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany
32.44 g
31.46 g
Węglowodany przyswajalne
27.27 g
26.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.16 g
5.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz
19.52 g
18.94 g
Tłuszcze nasycone
3.26 g
3.16 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
15.92 g
15.44 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
64.13 mg
62.21 mg

Witaminy w przepisie na brownie z buraka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na brownie z buraka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód
48.97 mg
47.51 mg
Potas
188.78 mg
183.12 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
35.42 mg
34.35 mg
Żelazo
1.88 mg
1.83 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z buraka 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie z buraka

Lista alergenów dla brownie z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania brownie z buraka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
250 g
surowy
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Syrop z agawy
120 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
5.14
Za 120 g
Czekolada mleczna
50 g
bez cukru
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka orkiszowa
200 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na brownie z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób