Przepis na chlebek bananowy fit krok po kroku

Składniki
  • Banan 1000 g 5 sztuk
  • Jajko 3 szt. 3 sztuki
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno 20 ml 20 ml
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 300 g 2,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 10 g 2 łyżeczki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka keksowa

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Banana rozgnieć widelcem.

Oddziel żółtka od białek.

Rozgniecione banany wymieszaj z żółtkami, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników.

Delikanie wymieszaj i dopraw cynamonem.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. godziny.

Upieczony, pokrojony chlebek bananowy.
Chlebek bananowy fit
Koszt przygotowania dania
10.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
234 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Chlebek bananowy fit - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebku bananowym fit

Chlebek bananowy fit to świetna propozycja ciasta lub poprostu dania na słodko, dla wszystkich osób odchudzających się oraz dbających o swoje zdrowie. Ten chlebek jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, do tego bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Co więcej, nie psuje się i nie czerstwieje zbyt szybko, dzięki czemu można cieszyć się nim i wykorzystywać przez kilka kolejnych dni. Dietetyczny chlebek bananowy możesz zjeść na pierwsze lub drugie śniadanie, jako deser, podwieczorek, coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty, a także jako lekką kolację. Jak widzisz, możliwości jest naprawdę dużo. Przedstawiamy najprostszy przepis na fit chlebek bananowy bez cukru, który z pewnością zadowoli niejedno podniebienie i stanie się stałym elementem w Twojej kuchni.

Jak zrobić chleb bananowy? Do jego przygotowania potrzebujesz oczywiście bananów (najlepiej dojrzałych), jajek, mąki pełnoziarnistej owsianej, ksylitolu lub erytrytolu oraz proszku do pieczenia lub sody kuchennej. Jak widzisz jest to chlebek bananowy bez masła, ani żadnego dodatku tłuszczu czy jakiegokolwiek cukru, dlatego jest on niskokaloryczny. Tak naprawdę możesz pominąć również dodatek słodzika, naturalna słodycz dojrzałych bananów może okazać się dla Ciebie w pełni wystarczająca. Całość przygotowania jest bardzo prosta. Banany należy rozgnieść widelcem, wymieszać z żółtkami jajek, mąką, słodzikiem, środkiem spulchniającym i ubitą pianą z białej, przełożyć do formy do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się smakiem tego pysznego i zdrowego chlebka bananowego. Podczas przygotowania do ciasta możesz dodać cynamonu, aby podkręcić smak chlebka, lub dodać odrobinę drobno posiekanych orzechów, maku, czy nasion siemienia lnianego.

Chlebek bananowy idealnie smakuje ze świeżymi owocami lub naturalnym, niesłodzonym dżemem. Możesz podawać go także z masłem orzechowym naturalnym, pamiętaj jednak że jest to bardzo kaloryczny dodatek, więc uważaj, aby nie dodać go zbyt dużo.

Wartości odżywcze chlebka bananowego fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
156.23 kcal
234.35 kcal
Białko
4.76 g
7.15 g
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej

Węglowodany w chlebku bananowym fit

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
30.09 g
45.14 g
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
26.19 g
39.29 g
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
3.11 g
4.67 g
Tłuszcze nasycone
0.89 g
1.34 g
Tłuszcze nienasycone
2.22 g
3.33 g
Tłuszcze jednonasycone
1.36 g
2.04 g
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
1.28 g

Witaminy w przepisie na chlebek bananowy fit

Na 100g
Na porcję (150g)
Witamina B6
0.35 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Foliany
28.15 µg (mcg)
42.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chlebek bananowy fit

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
17.34 mg
26.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Potas
395.10 mg
592.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Wapń
45.32 mg
67.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Fosfor
154.15 mg
231.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Magnez
47.07 mg
70.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
1.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Cynk
0.77 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka bananowego fit 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku bananowym fit

Lista alergenów dla chlebka bananowego fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania chlebka bananowego fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
1000 g
5 sztuk
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 9
6.67
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
20 ml
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
23.80
Łączny koszt
10.91
Jak oceniasz przepis na chlebek bananowy fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób