Ciasto bez cukru

ciasto bez cukru

Ciasta bez cukru w ostatnich latach zyskują na coraz większej popularności. To zdecydowanie bardzo pozytywny trend biorąc pod uwagę fakt, jak dużym problemem w naszym społeczeństwie jest nadmierna masa ciała, cukrzyca, czy choroby układu sercowo-naczyniowego, których częstotliwość występowania wzrasta z roku na rok. Wielu problemom zdrowotnym można w dużym stopniu zapobiec ograniczając spożycie dodatkowego cukru do potraw. Dobrą wiadomością jest to, że w zdrowej diecie też jest miejsce na deser. Aby nie rezygnować z ulubionych słodkości z pomocą przychodzą ciasta bez cukru, które są równie pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowsze, mają mniejszy indeks glikemiczny i mniejszą kaloryczność.

Ciasto bez cukru - polecane przepisy

Ciasto bez cukru - pozostałe przepisy

Ciasto bez cukru - pomysły oraz przepisy na dietetyczne ciasta bez cukru

Niegdyś nie wyobrażano sobie przygotowywania ciast, deserów i jakichkolwiek wypieków bez dodatku często bardzo dużych ilości białego cukru. Przeciwnie, przez wiele lat w poprzednich pokoleniach uważano, że „cukier krzepi” i jest wręcz niezbędny. Na szczęście zaczęło się to zmieniać i obecnie coraz częściej zwraca się uwagę na jego szkodliwość dla zdrowia, kwestie uzależnienia od cukru i gotowanie oraz pieczenie ciast bez jego dodatku. Dzięki sporemu asortymentowi zdrowszych alternatyw dla cukru, który też ciągle się powiększa, mamy możliwość przygotowywania przepysznych, słodkich ciast w wersjach fit, które są tak samo pyszne, słodkie oraz proste i szybkie do zrobienia co tradycyjny deser. Doradzamy jak przygotowywać zdrowe ciasto bez cukru i przedstawiamy najciekawsze przepisy.

Cukier, dlaczego warto go ograniczyć?

Wpływ cukru na zdrowie

Cukier to najlepszy przykład tak zwanych „pustych kalorii”. Nie ma żadnej wartości odżywczej, nie dostarcza żadnych witamin, składników mineralnych, ani substancji o jakimkolwiek prozdrowotnym, korzystnym działaniu. Jest źródłem wyłącznie kalorii. A to ich nadmiar jest właśnie  główną przyczyną nadwagi i otyłości, które nazywa się epidemią XXI wieku i coraz częściej dotyczy również najmłodszych dzieci. Cukier charakteryzuje się też wysokim indeksem glikemicznym, co jest zdecydowanie niebezpieczne dla

Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, insulinooporności, cukrzycy typu 2, próchnicy, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń hormonalnych, a nawet chorób nowotworowych. Może też negatywnie wpływać na płodność! Jednak tak naprawdę lista chorób do których może doprowadzić nadmierne spożycie cukru jest bardzo długa i na tym się nie kończy.

Dlatego tak ważne jest ograniczenie spożycia cukru i jego dodatku do potraw do absolutnego minimum. Jednak jeśli obawiasz się, że oznacza to konieczność całkowitej rezygnacji ze wszystkich słodkości i już nigdy nie zjesz swojego ulubionego ciasta na deser lub popołudniowej kawy - nic bardziej mylnego. Koniecznie przeczytaj ten tekst do końca, poznasz świetne przepisy na zdrowe fit ciasta bez cukru i zmienisz swoje nawyki żywieniowe i kulinarne na lepsze nie rezygnując z tego co lubisz najbardziej.

Gdzie jest najwięcej cukru?

Niestety cukier jest wszechobecny. Można znaleźć go nie tylko w typowo słodkich, deserowych produktach, ale również w wielu sosach i pastach warzywnych, pieczywach, przetworach mięsnych. Ich źródłem są oczywiście także wypieki cukiernicze, ale często również wypieki wytrawne. Mimo to wciąż najwięcej cukru jest w słodyczach, słodkich przekąskach i ciastach. Dlatego bardzo ważne jest aby znać pomysły i przepisy na ciasta bez cukru, dzięki którym będzie możliwe cieszenie się smakiem swoich ulubionych słodkości w zdrowej wersji.

Pamiętaj też, że obecnie bardzo popularne są między innymi cukier brązowy, cukier bio oraz cukier różany. Niestety, oprócz koloru, smaku i nazwy, niczym nie różnią się od zwykłego cukru białego, dlatego ciasta i jakiekolwiek posiłki z ich dodatkiem nie powinny być traktowane jako zdrowe i fit. Warto też pamiętać, że cukier w ciastach i żywności może być dodano pod wieloma nazwami np. syrop klonowy, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, melasa cukrowa. Jeśli szukasz ciast bez cukru te składniki nie powinny się w nim znaleźć.

Czym zastąpić cukier do ciast?

Na szczęście mamy dostęp do coraz większego wyboru substytutów cukru. Najbardziej popularne to ksylitol, erytrytol, stewia oraz aspartam. Każdy z nich ma nieco inny smak, poziom słodyczy oraz możliwości kulinarne, dlatego możesz dowolnie eksperymentować, aż znajdziesz ten, który będzie dla Ciebie najlepszy.

Ksylitol to zdecydowanie najczęściej wybierana alternatywa dla tradycyjnego cukru. Ma równie słodki smak, a jednocześnie o połowę mniejszą kaloryczność i zerowy indeks glikemiczny. Co więcej, może zapobiegać próchnicy, dlatego to świetny substytut cukru dla dzieci. Świetnie sprawdza się do wszystkich ciast, ciasteczek, kruszonek i deserów. Trzeba jednak pamiętać, że u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, w dużych ilościach może powodować dyskomfort. Bardzo polecamy go zamiast cukru do wszystkich ciast, na przykład serników, brownie, tortów, placków owocowych, słodkich tart i muffinek.

Erytrytol ma nieco mniej słodki smak niż cukier, ale jednocześnie ma zerową kaloryczność i indeks glikemiczny, dlatego nie ma obaw, jeśli dodasz go trochę więcej. W przeciwieństwie do ksylitolu nie powinien powodować żadnych dolegliwości żołądkowych. Jednak po poddaniu obróbce termicznej, na przykład podczas pieczenia może nieco zmieniać smak. Dlatego w szczególności polecamy go do ciast bez pieczenia i deserów na zimno.

Najlepsze przepisy na zdrowe, pyszne ciasta bez cukru

Ciasta bez cukru – dla kogo?

Unikanie cukru i zdrowe jedzenie wcale nie muszą być trudne i oznaczać niekończącej się listy wyrzeczeń i zakazów. Można jeść smacznie i zdrowo jednocześnie i nie rezygnować z ulubionych ciast i słodkiego smaku. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na zdrowe ciasta i desery, które świetnie sprawdzą się również dla dzieci.

Ciasto bez cukru to świetna propozycja przede wszystkim dla osób z nadmierną masą ciała, cukrzycą, insulinoopornością, chorobami serca, ale nie tylko. Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego sprawdzą się tak naprawdę dla każdego bez wyjątku.

To świetna opcja dla dzieci, aby od małego uczyć je zdrowych nawyków żywieniowych i nie narażać na zdrowotne konsekwencje nadmiernego spożycia cukru, a jednocześnie nie zabraniać im słodkości całkowicie. Pokazując im przepis na zdrowe ciasto bez cukru inwestujesz w ich zdrowie.

Jakie ciasta można przygotować bez cukru?

Odpowiedź jest prosta – wszystkie! Jeśli zastąpisz cukier odpowiednią ilością słodzika, na przykład ksylitolu lub erytrytolu uzyskasz równie smaczne i słodkie ciasto o takich samych cechach organoleptycznych, które zadowoli wszystkich smakoszy i miłośników słodkości. Co więcej, wcale nie są one trudniejsze, czy bardziej czasochłonne w przygotowaniu, nie musisz się więc martwić, że ich przygotowanie będzie wyzwaniem.

Przepis na ciasto bez cukru, na przykład serniki, brownie, placek jabłkowy, placek ze śliwkami,  czy tortu przygotowywany jest tak samo. Jedyne co musisz zrobić to zamienić cukier na słodzik, najlepiej w takiej samej ilości, jednak dopasuj to indywidualnie do swoich preferencji i ulubionego progu słodkości.

Serniki bez cukru świetnie sprawdzą się na większe uroczystości, jak na przykład święta, ale również bez okazji. Zwróć jednak uwagę, aby twaróg sernikowy, który wykorzystasz w składzie nie zawierał już dodanego cukru! Zamiast cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego dodaj ziarenka wanilii lub aromat.

Muffinki bez cukru świetnie sprawdzą się jako przekąska, którą łatwo możesz zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do lunchboxa. To zdecydowanie lepsza alternatywa niż słodkie bułki z automatów czy sklepików. Mimo braku cukru będą one równie smaczne, słodkie i puszyste.

Brownie bez cukru jest równie pyszne i wilgotne w środku co tradycyjne ciasto czekoladowe – wystarczy zamienić cukier na ksylitol! Zwróć uwagę na kakao i czekoladę, które dodajesz, aby w składzie nie miały dodanego cukru, ani żadnego syropu. Najlepiej sprawdzą się gorzkie czekolady o wysokiej zawartości miazgi kakaowej oraz naturalne ciemne, prawdziwe kakao.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto