Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na sernik bez cukru krok po kroku

W rondelku roztop masło i schłodź je nieco.

Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj budynie, słodzik, masło i wbij jajka.

Masę wymieszaj dokładnie mikserem i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 60 minut.

Sernik bez cukru podany na małym talerzyku.
Sernik bez cukru - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sernik bez cukru

W skrócie
Kalorii w porcji
317 kcal
Wielkość
jednej porcji
167 g
Indeks glikemiczny
45

Wartości odżywcze sernika bez cukru

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy wybór z małą ilością cukru, więc sprawdzi się nawet w insulinooporności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(167g)
Energia (kcal)
190.14
317.54
Białko (g)
8.34
13.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(167g)
Węglowodany (g)
17.62
29.42
Węglowodany przyswajalne (g)
17.57
29.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(167g)
Tłuszcz (g)
13.41
22.39
Tłuszcze nasycone (g)
9.01
15.05
Tłuszcze nienasycone (g)
4.40
7.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.71
6.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.15
Cholesterol (mg)
83.93
140.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(167g)
Witamina A (µg (mcg))
123.67
206.53
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.65
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.53
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.77
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
121.54
202.97
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.27
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.57
22.67
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.80
43.08
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(167g)
Sód (mg)
249.70
417.01
Potas (mg)
83.76
139.88
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.60
99.53
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
122.84
205.14
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.53
10.91
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.46
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.70
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika bez cukru 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku bez cukru

Lista alergenów dla sernika bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat sernika bez cukru

Sernik bez cukru to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego deseru w wersji nieco zdrowszej. Pomimo zastąpienia cukru słodzikiem ciasto nadal jest bajecznie smaczne i piękne. Charakteryzuje się niezwykłą miękkością i puszystością. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają klasyczne przepisy.

Przepis na sernik bez cukru jest bardzo prosty, więc świetnie sprawdzi się też dla początkujących osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. To jedna z najbardziej podstawowych receptur, od klasycznej różni się tylko tym, że do jej przygotowania nie używa się cukru, przez co jest znacznie zdrowsza. Sprawdzi się idealnie dla osób, które muszą wyeliminować jak najwięcej źródeł cukru ze swojej diety. Na pewno mogą po niego śmiało sięgać osoby z cukrzycą, czy cierpiące z powodu insulinooporności. Cukier został w przepisie zastąpiony erytrytolem, naturalnym słodzikiem, który ma niski indeks glikemiczny, więc jest po prostu idealny. Dodatkowo nie zawiera żadnych kalorii, więc będzie dobry również dla osób na diecie redukcyjnej. Dzięki użyciu tego słodzika deser ma znacznie mniej kalorii niż zazwyczaj, jest więc bezpieczny dla osób odchudzających się. Ma również dość sporą zawartość białka, więc syci na długo i pozwala budować masę mięśniową. W tym przepisie nie ma mąki pszennej, dlatego jest w pełni bezglutenowa. To ciasto nada się więc dla osób cierpiących z powodu celiakii. Jest niezwykle lekkie i proste, więc spokojnie może gościć w każdej diecie. Jego podstawą jest twaróg, najlepiej wybierać ten sernikowy, który jest drobny i nie potrzebuje mielenia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik bez cukru, który będzie niezwykle prosty, a przy tym smaczny i zdrowy, ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To wspaniały pomysł na pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na imprezy.

Choć wypieki, zwykle nie kojarzą się z fit daniem, to ciasto jest ich przeciwieństwem. To zdrowy placek, który również jest dobry w smaku. Jest prosty w przygotowaniu, a w dodatku jest pieczony w piekarniku, bez dodatku tłuszczu.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika bez cukru

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Erytrytol
150 g
18.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 150 g
Budyń (proszek)
120 g
2 szt
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 120 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na sernik bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.4% osób