Przepis na sernik bez cukru krok po kroku
- Twaróg sernikowy 1000 g
- Jajko 4 szt.
- Masło 200 g 1 kostka
- Erytrytol 150 g
- Budyń (proszek) 120 g 2 szt
W rondelku roztop masło i schłodź je nieco.
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj budynie, słodzik, masło i wbij jajka.
Masę wymieszaj dokładnie mikserem i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 60 minut.
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik bez spodu
-
Sernik tradycyjny
-
Sernik nowojorski
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Sernik z malinami
-
Sernik mango
-
Sernik dyniowy
-
Sernik gotowany na herbatnikach
-
Sernik oreo na zimno
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik pieczony
-
Sernik straciatella
-
Ciasto wenus
-
Ciasto smerfetka
-
Sernik kokosowy
-
Sernik gotowany na biszkopcie
-
Serniki dietetyczne

(liczba kalorii)
Sernik bez cukru - cechy przepisu
Więcej o serniku bez cukru
Sernik bez cukru to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego deseru w wersji nieco zdrowszej. Pomimo zastąpienia cukru słodzikiem ciasto nadal jest bajecznie smaczne i piękne. Charakteryzuje się niezwykłą miękkością i puszystością. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają klasyczne przepisy.
Przepis na sernik bez cukru jest bardzo prosty, więc świetnie sprawdzi się też dla początkujących osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. To jedna z najbardziej podstawowych receptur, od klasycznej różni się tylko tym, że do jej przygotowania nie używa się cukru, przez co jest znacznie zdrowsza. Sprawdzi się idealnie dla osób, które muszą wyeliminować jak najwięcej źródeł cukru ze swojej diety. Na pewno mogą po niego śmiało sięgać osoby z cukrzycą, czy cierpiące z powodu insulinooporności. Cukier został w przepisie zastąpiony erytrytolem, naturalnym słodzikiem, który ma niski indeks glikemiczny, więc jest po prostu idealny. Dodatkowo nie zawiera żadnych kalorii, więc będzie dobry również dla osób na diecie redukcyjnej. Dzięki użyciu tego słodzika deser ma znacznie mniej kalorii niż zazwyczaj, jest więc bezpieczny dla osób odchudzających się. Ma również dość sporą zawartość białka, więc syci na długo i pozwala budować masę mięśniową. W tym przepisie nie ma mąki pszennej, dlatego jest w pełni bezglutenowa. To ciasto nada się więc dla osób cierpiących z powodu celiakii. Jest niezwykle lekkie i proste, więc spokojnie może gościć w każdej diecie. Jego podstawą jest twaróg, najlepiej wybierać ten sernikowy, który jest drobny i nie potrzebuje mielenia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik bez cukru, który będzie niezwykle prosty, a przy tym smaczny i zdrowy, ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To wspaniały pomysł na pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na imprezy.
Choć wypieki, zwykle nie kojarzą się z fit daniem, to ciasto jest ich przeciwieństwem. To zdrowy placek, który również jest dobry w smaku. Jest prosty w przygotowaniu, a w dodatku jest pieczony w piekarniku, bez dodatku tłuszczu.
Wartości odżywcze sernika bez cukru
Energia i białka
(167g)
Węglowodany w serniku bez cukru
(167g)
Tłuszcze
(167g)
Witaminy w przepisie na sernik bez cukru
(167g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik bez cukru
(167g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku bez cukru
Lista alergenów dla sernika bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko