Ciasto maślane

Opublikowano: 17.05.2021 r., 11:38 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto maślane z kruszonką podane z domową konfiturą owocową.
Ciasto maślane
Ciasto maślane z owocami i kruszonką to przepyszne, niezwykle smaczne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazje. Idealnie komponuje się z truskawkami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
338 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko 4 sztuki (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 1 łyżek (100 g)
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 ok. 2,5 szklanki mąki (300 g)
  • Masło (200 g)
  • Mleko 1,5% (200 ml)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser

Przepis na ciasto maślane krok po kroku

Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój w plastry.

Mleko przełóż do małego garnka i rozpuść.

Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ucieraj do połączenia składników.

Do masy jajecznej dodaj mleko, roztopione masło i wymieszaj.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miksuj mikserem do uzyskania jednolitej masy.

Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułóż truskawki.

Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto maślane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta maślanego

Ciasto maślane to jedno z najprostszych, najszybszych w przygotowaniu ciast. Jednocześnie jest niezwykle smaczne, słodkie i wilgotne w środku. Sprawdzi się na każdą okazję, zarówno jako tort okolicznościowy, ciasto na świąteczny stół, czy poprostu coś słodkiego na deser, do popołudniowej kawy, czy herbaty. To idealne ciasto na lato, ponieważ świetnie komponuje się z leśnymi owocami, na przykład z truskawkami, z borówkami, z czarnymi jagodami, malinami, jeżynami, czy poziomkami. Możesz wykorzystać zarówno owoce świeże, jak również mrożone. Oprócz owoców jagodowy idealnie z ciastem maślanym komponują się także jabłka, gruszki, czy śliwki. Placek maślany to ciasto które nie może się nie udać. Warto wiedzieć jak je przygotować ponieważ to jedno z najszybszych i najprostszych ciast.

Jak przygotować ciasto maślane? Do jego przygotowania potrzebne będą owoce, mąka, mleko, masło, proszek do pieczenia oraz naturalny substytut cukru, na przykład ksylitol lub erytrytol, które nadadzą mu odpowiedniej słodyczy, jednocześnie nie zwiększając kaloryczności ciasta tak jak tradycyjny cukier. Całość przygotowania ciasta jest niezwykle prosta i niewymagająca. Jajka wystarczy ubić z ksylitolem, dodać roztopione, płynne masło, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować na jednolitą, gładką masę. Następnie wystarczy przełożyć ją do blachy, na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry truskawki i piec do tak zwanego suchego patyczka. To wszystko co musisz zrobić aby przygotować to pyszne ciasto maślane z owocami i cieszyć się jego smakiem.

Ciasto maślane z owocami i kruszonką to przepyszny deser, który przypadnie każdemu do gustu. Jest lekkie, puszyste, dobrze wyrasta, a dodatek chrupiącej kruszonki i świeżych owoców tylko wzbogaca jego smak. Koniecznie poznaj przepis na ciasto maślane. Ciasto maślane z truskawkami to tylko jeden z wielu możliwych sposobów na przygotowanie tego ciasta. Placek maślany z owocami jest ciastem uniwersalnym, będzie świetnie smakował ze wszystkimi owocami.

Alergeny w cieście maślanym

Lista alergenów dla ciasta maślanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze ciasta maślanego

na 100g gotowej potrawy

Osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu, chorobami serca powinny rozważyć zamianę masła na dobrej jakości margarynę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
218.12
338.09
Białko (g)
5.37
8.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
24.49
37.96
Węglowodany przyswajalne (g)
23.82
36.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
12.48
19.34
Tłuszcze nasycone (g)
8.14
12.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.34
6.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
5.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.98
127.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
119.93
185.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.21
29.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.67
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.71
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
117.92
182.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.44
2.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.65
69.20
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.00
35.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
28.66
44.42
Potas (mg)
216.98
336.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.83
122.18
Fosfor (mg)
144.10
223.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.08
23.37
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.55
2.40
Cynk (mg)
0.51
0.79
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta maślanego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta maślanego

Koszt składników
49.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
1 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Proszek do pieczenia
15 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
ok. 2,5 szklanki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 1,5%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
49.10