Ciasto jogurtowe

Opublikowano: 10.04.2021 r., 20:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Upieczone, pokrojone ciasto jogurtowe z czarnymi jagodami.
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach. Z leśnymi, czarnymi, jagodami. Pyszny i słodki deser oraz przekąska do popołudniowej kawy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
292 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jogurt naturalny 1 opakowanie (150 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 2,5 szklanki (300 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 4 łyżki (40 g)
  • Jagody mrożone (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na ciasto jogurtowe krok po kroku

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Oddziel żółtka od białek

Żótka utrzyj z ksylitolem.

Do masy z żółtek i ksylitolu powoli dodawaj olej, cały czas mieszając.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

Całość wymieszaj uważając, aby nie powstały grudki.

Dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj.

Białka jajka ubij na sztywną pianę.

Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posyp mrożonymi jagodami.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego

Ciasto jogurtowe to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zadowoli każdego. Idealnie wilgotne, puszyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. To świetny pomysł na deser, podwieczorek lub słodką przekąskę do popołudniowej kawy, czy herbaty. Pięknie się prezentuje, sprawdzi się więc na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi i przyjęcia okolicznościowe. Podawane z owocami i z jogurtem naturalnym lub waniliowym jest prawdziwym rajem dla kubków smakowych i podniebienia. Poznaj przepis na proste ciasto jogurtowe, z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.

Jak upiec ciasto jogurtowe? Niezbędne do jego przygotowania składniki na ogół wszyscy mamy w domach - są to jajka, cukier (lub naturalny substytut cukru, na przykład ksylitol, czy erytrytol, jeśli zależy nam na mniej kalorycznej wersji), płynny olej lub roztopione masło, jogurt naturalny, mąka pszenna i proszek do pieczenia lub soda kuchenna. W pierwszej kolejności jajka należy ubić z cukrem aż do jego rozpuszczenia, za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie dodajemy olej - ważne, aby wlewać go powoli, cienkimi strużkami. Ciasto mieszamy z olejem łyżką. Po połączeniu składników czas na dodatnie jogurtu - warto pamiętać, że powinien on być w teperaturze pokojowej, najlepiej więc wyjąc go z lodówki ok. 20 min przez przygotowaniem ciasta. Do powstałej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i gotowe! Ciasto jogurtowe mieszane łyżką jest delikatne i puszyste. Jak widać, cały proces przygotowania ciasta jogurtowego jest niezwykle prosty i niewymagający większych umiejetności. Dobre ciasto jogurtowe jest w zasięgu możliwości każdego. Ciasto wystarczy wylać do wyłożonej papierem do pieczenia żaroopornej blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ile piec ciasto jogurtowe? Na ogół wystarczy około 40 minut, najlepiej sprawdzić czystym patyczkiem lub wykałaczką - po wyciągnięciu powinien być suchy.

Placek jogurtowy najlepiej smakuje z owocami jagodowymi, na przykład truskawkami, jagodami, borówkami lub malinami oraz chrupiącą kruszonką i cukrem pudrem.

Alergeny w cieście jogurtowym

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
292.67
292.67
Białko (g)
7.20
7.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
29.58
29.58
Węglowodany przyswajalne (g)
29.02
29.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.97
16.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
2.23
Tłuszcze nienasycone (g)
14.74
14.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.37
10.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.36
4.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.77
60.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.07
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.76
54.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
36.43
36.43
Potas (mg)
207.80
207.80
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
88.38
88.38
Fosfor (mg)
161.88
161.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.64
16.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.05
2.05
Cynk (mg)
0.69
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego

Koszt składników
51.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 550
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jagody mrożone
200 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
7.86
Za 200 g
Koszt składników
51.40