Przepis na ciasto jogurtowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Oddziel żółtka od białek

Żótka utrzyj z ksylitolem.

Do masy z żółtek i ksylitolu powoli dodawaj olej, cały czas mieszając.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

Całość wymieszaj uważając, aby nie powstały grudki.

Dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj.

Białka jajka ubij na sztywną pianę.

Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posyp mrożonymi jagodami.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut.

Upieczone, pokrojone ciasto jogurtowe z czarnymi jagodami.
Ciasto jogurtowe
Koszt przygotowania dania
16.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
292 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Ciasto jogurtowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście jogurtowym

Ciasto jogurtowe to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zadowoli każdego. Idealnie wilgotne, puszyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. To świetny pomysł na deser, podwieczorek lub słodką przekąskę do popołudniowej kawy, czy herbaty. Pięknie się prezentuje, sprawdzi się więc na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi i przyjęcia okolicznościowe. Podawane z owocami i z jogurtem naturalnym lub waniliowym jest prawdziwym rajem dla kubków smakowych i podniebienia. Poznaj przepis na proste ciasto jogurtowe, z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.

Jak upiec ciasto jogurtowe? Niezbędne do jego przygotowania składniki na ogół wszyscy mamy w domach - są to jajka, cukier (lub naturalny substytut cukru, na przykład ksylitol, czy erytrytol, jeśli zależy nam na mniej kalorycznej wersji), płynny olej lub roztopione masło, jogurt naturalny, mąka pszenna i proszek do pieczenia lub soda kuchenna. W pierwszej kolejności jajka należy ubić z cukrem aż do jego rozpuszczenia, za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie dodajemy olej - ważne, aby wlewać go powoli, cienkimi strużkami. Ciasto mieszamy z olejem łyżką. Po połączeniu składników czas na dodatnie jogurtu - warto pamiętać, że powinien on być w teperaturze pokojowej, najlepiej więc wyjąc go z lodówki ok. 20 min przez przygotowaniem ciasta. Do powstałej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i gotowe! Ciasto jogurtowe mieszane łyżką jest delikatne i puszyste. Jak widać, cały proces przygotowania ciasta jogurtowego jest niezwykle prosty i niewymagający większych umiejetności. Dobre ciasto jogurtowe jest w zasięgu możliwości każdego. Ciasto wystarczy wylać do wyłożonej papierem do pieczenia żaroopornej blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ile piec ciasto jogurtowe? Na ogół wystarczy około 40 minut, najlepiej sprawdzić czystym patyczkiem lub wykałaczką - po wyciągnięciu powinien być suchy.

Placek jogurtowy najlepiej smakuje z owocami jagodowymi, na przykład truskawkami, jagodami, borówkami lub malinami oraz chrupiącą kruszonką i cukrem pudrem.

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
7.20 g
7.20 g

Węglowodany w cieście jogurtowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
29.58 g
29.58 g
Węglowodany przyswajalne
29.02 g
29.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
0.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
16.97 g
16.97 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
2.23 g
Tłuszcze nienasycone
14.74 g
14.74 g
Tłuszcze jednonasycone
10.37 g
10.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.36 g
4.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
60.77 mg
60.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
2.07 mg
2.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
54.76 µg (mcg)
54.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
36.43 mg
36.43 mg
Potas
207.80 mg
207.80 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
88.38 mg
88.38 mg
Fosfor
161.88 mg
161.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
16.64 mg
16.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.05 mg
2.05 mg
Cynk
0.69 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jogurtowym

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta jogurtowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny
150 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 550
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jagody mrożone
200 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
7.86
Za 200 g
Koszt składników
51.40
Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób