Ciasta na lato

ciasta na lato

Latem organizm nie potrzebuje wielu kalorii ani rozgrzewających dań, dlatego też na lato przygotowuje się lekkie ciasta i desery z owocami, lekkimi kremami, galaretką i bitą śmietaną. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się ciasta z owocami, serniki na zimno, tarty z owocami lub przekładańce z lekkimi serowymi lub budyniowymi kremami. Wakacyjne ciasta robimy zazwyczaj na cieście kruchym lub ucieranym. Klasycznym dodatkiem są owoce, galaretki, kremy budyniowe i serowe oraz bita śmietana. Przykładami wakacyjnych wypieków kuchni polskiej są: szarlotki, kruchy placek ze śliwkami, pleśniak, sernik na zimno, śmietanowiec i inne.

Ciasta na lato - polecane przepisy

Ciasta na lato - pozostałe przepisy

Ciasta na lato - przepisy na lekkie ciasta idealne na lato

Latem marzymy o potrawach chłodnych i orzeźwiających. Dlatego też wybieramy ciasta i desery lekkie i delikatne. Ponieważ organizm nie potrzebuje kalorii wybieramy ciasta niskokaloryczne i owocowe. Dostatek świeżych owoców sprawia, że mamy ogromne pole do popisu tworząc pyszne ciasta z owocami, z dodatkiem galaretki i lekkich kremów. Doradzamy jak zrobić niskokaloryczne i lekkostrawne ciasto na lato. Przedstawiamy sprawdzone przepisy, które pozwolą cieszyć się latem w upalne dni lub na wakacyjnej imprezie.

Jakie powinno być dobre ciasto na lato

Jak przygotować dobre letnie wypieki

Latem, kiedy jest gorąco, większym powodzeniem cieszą się lekkie, niskokaloryczne, lekkostrawne wypieki. Nie mamy wtedy ochoty na ciężkie ciasta z kremem, torty, czy ciasta tortowe. Ciężkie, tłuste kremy maślane sprawiają, że czujemy się ociężali, szczególnie jeśli jest bardzo ciepło. W tym okresie organizm nie potrzebuje dodatkowych kalorii, ani produktów rozgrzewających. Latem mamy mniejszą chęć na czekoladę, ciasta kakaowe czy rozgrzewające pierniki. Dlatego też w tym okresie szczególnie smakują nam lody, serniki na zimno, lekkie ciasta z galaretką, czy też ciasta z owocami.

Latem, zarówno dla rodziny jak i na imprezę, warto przygotować delikatne wypieki z owocami. Dobrym pomysłem będą także przepisy na serniki na zimno, orzeźwiające jabłeczniki, pyszne ciasta owocowe, czy też letnie tarty z owocami. W tym czasie wybieramy smaki delikatne, lekko kwaskowe i owocowe. Unikamy zaś smaków tłustych i ciężkich. Nie znaczy to, że w okresie lata rezygnujemy z tortów czy ciast przekładanych. Zastępujemy jednak tłuste kremy maślane lekkimi kremami serowymi i śmietankowymi. Dobrym dodatkiem do ciast warstwowych jest galaretka, bita śmietana, kremy serowe, bezy, pianki, musy owocowe oraz owoce i orzechy.

Warto również pamiętać, że latem żywność szybciej się psuje, dlatego też lepiej sprawdzają się przepisy na lekkie desery i wypieki, które goście szybciej zjedzą. Szybko psujące się torty z dużą ilością kremów nie są dobrym rozwiązaniem na tę porę. Ponadto lato stanowi sezon owocowy, kiedy to mamy pod dostatkiem sezonowych owoców dojrzewających w słońcu i warto z nich skorzystać. Duża ilość owoców w wypieku sprawi, że ciasto będzie niskokaloryczne i lekkostrawne.

Przykładowe pomysły i przepisy na proste ciasta na lato:

  • serniki na zimno,
  • szarlotki i jabłeczniki,
  • pleśniak,
  • ciasta bez pieczenia,
  • śmietanowiec,
  • ciasta kruche z owocami i galaretką,
  • ciasta przekładane z galaretką, bitą śmietaną i owocami.

Jak i z czego zrobić pyszne i lekkie wypieki wakacyjne

Latem świetnie sprawdzają się przepisy na ciasto kruche. Kruchy placek doskonale nadaje się na spód do ciast z owocami, serników na zimno i szarlotek, jak również na babeczki, które można napełnić owocami. Warto również znać sprawdzone przepisy na ciasto ucierane, które idealnie nadaje się do ciast z owocami, które są lekkie niskokaloryczne i lekkostrawne. Przepisy na placek kruchy czy ucierany są proste i łatwe, a co ważne ciasta te zawsze się udają. Latem sprawdzają się także gotowe spody do tarty, które wystarczy wypełnić nadzieniem.

Koniecznym składnikiem do ciasta na lato są owoce, jak jabłka, gruszki, śliwki, maliny, truskawki, borówka amerykańskie, brzoskwinie i wiele innych. Owoce letnie kładziemy na wierzchu ciasta w postaci świeżej, lub robimy z nich mus, który posłuży za warstwę do ciasta. Owoce wtapiają się w ciasto ucierane i sprawiają, że wypiek staje się lekki i pyszny. Kruchy placek pokrywamy owocami, zaś jako wierzchnią warstwę układamy kruszonkę z ciasta kruchego.

Dobrym sposobem na letnie wypieki owocowe jest galaretka. Ponieważ ciasto z galaretką wymaga przechowywania w lodówce, dostajemy na talerzyku pyszny, orzeźwiający i ochładzający deser. Kolorowe galaretki pozwalają na tworzenie pysznych, letnich wypieków na imprezę.

Latem, zamiast tłustych, ciężkich kremów maślanych, wolimy lekkie kremy z bitej śmietany i sera. Idealne są kremy z serka mascarpone.

Sprawdzone przepisy na pyszne i proste wakacyjne wypieki

Sprawdzone, proste przepisy na wakacyjne wypieki z owocami

Idealnym, lekkim ciastem na lato są różnego rodzaju szarlotki i jabłeczniki. Dużą porcja jabłek sprawia, że wypiek jest lekki i mniej tuczący. Klasyczną szarlotkę pieczemy na kruchym placku, zaś na warstwie jabłek układamy kruszonkę z ciasta kruchego. Pomysłem na szybkie i łatwe ciasto jest tak zwana szarlotka sypana, którą robi się naprawdę błyskawicznie. Z jabłek możemy również zrobić tradycyjny jabłecznik amerykański, czy struclę jabłkową według kuchni niemieckiej.

Kruchy placek możemy wykorzystać nie tylko do jabłek, lecz to wielu innych owoców. W tradycyjnej kuchni polskiej robi się również kruche ciasto ze śliwkami. Na kruchym placku robimy także ciasto z jagodami, z malinami, jeżynami, rabarbarem, truskawkami, brzoskwiniami i inne. Najprostszy sposób udekorowania ciasta jest posypanie wierzchu kruszonką zrobioną z pokruszonego palcami ciasta kruchego. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Klasycznym ciastem na lato jest pleśniak. Składa się on ze spodu z kruchego ciasta, warstwy owoców lub powideł owocowych, pianki i kruszonki.

Kruchy placek możemy także urozmaicić dodając warstwę kremu budyniowego lub galaretki. Warstwę kremu budyniowego możemy położyć na warstwie owoców lub wtopić owoce w krem. Całość zakańczamy warstwą kruszonki. Pięknie wygląda i smakuje ciasto z kremem budyniowym posypane na wierzchu owocami.

Idealnym dodatkiem do ciasta na lato jest galaretka. Pięknie prezentuje się galaretka na kruchym placku i na warstwie kremu budyniowego. Pokrojone w kostkę kolorowe galaretki można zatopić w kremie lub w bitej śmietanie.

Owoce szczególnie dobrze sprawdzają się na cieście ucieranym. Ciasto jest miękkie, delikatne, dlatego owoce wtapiają się w nie w czasie pieczenia tworząc pyszny, kwaskowaty miąższ. Do ciasta ucieranego szczególnie dobrze nadają się śliwki, gruszki, truskawki, rabarbar, czy brzoskwinie.

Serniki na zimno idealne na lato

Latem doskonale smakują wszelkiego rodzaju lekkie serniki na zimno, które przechowuje się w lodówce i zjada w postaci schłodzonej. Szczególnie świetnie smakują z owocami. Dobre serniki na zimno robimy na spodzie z ciasta kruchego. Lecz możemy ułatwić sobie zadanie i zrobić spód z herbatników całych lub pokruszonych. W czasie schładzania ciasta herbatniki pysznie nasączą się wilgocią.

Lekki ser do sernika na zimno najlepiej zrobić z serka homogenizowanego lub mascarpone, który utwardzamy przy pomocy żelatyny lub galaretki. Ponadto dodatek galaretki nada atrakcyjny kolor. Do sernika możemy dodać kawałki owoców lub galaretkę pokrojoną w kostkę. Sernik na zimno polewamy polewą czekoladową, lub robimy dodatkową warstwę galaretki z zatopionymi w niej świeżymi owocami.


Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto